Biblioteca Şcolii Gimnaziale „Vasile Alecsandri” a fost azi gazda primitoare a elevilor din clasa a IV-a C – înv. Ana Coardoş- care şi – au amintit azi cât de importantă a fost coroana pusă pe fruntea lui Alexandru Ioan Cuza acum 154 de ani! În ciuda vârstei lor , au devenit conştienţi că Unirea a consfinţit dreptul strămoşilor noştri de a-şi alege singuri domnitorul căruia puteau să-i spună „Fii simplu , măria ta, fii domn cetăţean…”. Ei au recitat versuri care au avut ca laitmotiv cuvintele UNIRE, ţară, popor, limbă şi pace, prinzându-se, la propriu şi la figurat, în Hora Unirii, chiar acolo, în bibliotecă, iar doamna dir. Adina Cosma şi doamna bibliotecar Diana Sfara le-au întins imediat mâna.
După aceste momente încărcate de emoţie, în bibliotecă au intrat echipajele elevilor claselor a VIII-a care s-au înscris la concursul ”UNIREA PRINCIPATELOR ROMÂNE” organizat de profesorii Constantin Nicolae Stănoiu şi Lucian Paul. Ei s-au pregătit intens, astfel încât rezolvarea chestionarelor primite nu a ridicat pentru ei niciun fel de problemă, mai ales că doamna bibliotecar a asigurat un fond sonor adevat. Diplomele primite acolo, în faţa expoziţiei tematice pe care singuri au realizat-o, au adus multe zâmbete pline de satisfacţie. Au fost dornici să facă poze alături de portretul lui Alexandru Ioan Cuza, realizat de elevul Raul Fozecaş , cl. A VII-a A, ajutat de dl. profesor de desen Octavian Pop.
În holul şcolii, dl. profesor Constantin Nicolae Stănoiu a susţinut o aserţiune pe aceastră temă, iar elevii din clasa pe care o conduce ca diriginte- clasa a VIII-a A, au prezentat etapele esenţiale ale realizării Unirii, emoţionând publicul atunci când au prezentat „Discursul lui Mihail Kogălniceanu în Corpurile Legiuitoare din 5 ianuarie 1859” , Jurământul lui Alexandru Ioan Cuza, implicarea lui Vasile Alecsandri în mişcarea unionistă, dar şi multe dintre versurile care au intrat de multă vreme în antologiile de literatură patriotică. Ei au beneficiat şi de sprijinul doamnei prof. Anca Găvrişan.
Corul şcolii- prof. coordonator Adrian Iercoşan- a intonat nu numai „Deşteaptă-te, române!” şi Hora Unirii , ci şi alte ode menite să reînvie în memoria celor prezenţi spiritul „zilei de aur a veacului” al XIX- lea.
Manifestarea s-a încheiat cu îndemnul doamnei dir. Adina Cosma de a nu uita niciodată efortul pe care marile personalităţi ale istoriei şi culturii noastre l-au depus ca ofrandă pe altarul unei idei atât de nobile cum a fost Unirea Principatelor Române.
Înregistrarea video a fost realizată de doamna prof. Daniela Buda, căreia îi mulţumim pe această cale.
Prof. Elena Calincan