spot_img
spot_img
AcasăAdministrațieSCHIMB DE EXPERIENȚĂ CU DANEZII | Reprezentanți ai Județului Maramureș au participat...

SCHIMB DE EXPERIENȚĂ CU DANEZII | Reprezentanți ai Județului Maramureș au participat la un nou schimb de experiență interregional pentru reducerea risipei alimentare, în cadrul proiectului CIBUS

DISTRIBUIȚI

În perioada 18-19 noiembrie 2025, reprezentanți ai regiunilor europene partenere în proiectul ”CIBUS – Reducerea pierderilor și risipei de alimente în Europa” s-au reunit pentru a patra întâlnire transnațională, găzduită de Institutul Culinar al Municipalității Vejle, în Danemarca.

 

Maramureșul a fost reprezentat de doi membri ai echipei de proiect a Consiliului Județean Maramureș, împreună cu doi reprezentanți din partea factorilor locali implicați activ în acțiuni și proiecte privind reducerea risipei și deșeurilor alimentare, respectiv managerul restaurantului social al Asociației ASSOC Baia Mare și un expert în proiecte europene din cadrul Primăriei Baia Sprie.

 

În concordanță cu preocuparea constantă la nivel național pentru protecția mediului și sustenabilitate în Danemarca, gazdele au prezentat inițiative locale relevante și soluții concrete menite să prevină și să reducă risipa alimentară.

Un exemplu de bune practici se referă chiar la activitatea Institutului Culinar din Vejle, finanțat de municipalitate pentru a crea o punte între autorități, sectorul de afaceri și comunitate.

 

Viziunea este de a realiza un cadru local pentru o alimentație inteligentă în raport cu nevoile organismului, ca fundament pentru o calitate înaltă a vieții. În acest sens, s-a creat o rețea care reunește gastronomi entuziaști și profesioniști pasionați în domeniu, împreună cu care sunt organizate ateliere de lucru, concursuri școlare, evenimente caritabile și cursuri pentru profesioniști axate pe subiecte legate de sustenabilitate, de la gătit sănătos și gustos, la aspecte climatice și utilizarea ingredientelor locale.

 

Vizitele de studiu pentru echipele și factorii interesați ai proiectului CIBUS au adus în atenție abordări diverse pentru reducerea risipei și deșeurilor alimentare în Vejle. Astfel, un restaurant local creează preparate din surplusul de produse alimentare furnizate de colaboratori locali, un restaurant Michelin stabilește meniurile și numărul de clienți în funcție de produsele locale disponibile, iar un supermarket comercializează produse cu ambalaje deteriorate sau apropiate de termenul de expirare, din profit fiind sprijinite proiecte de reducere a foametei în țări vulnerabile.

 

Un impact deosebit l-a avut vizita la Økolariet – un centru educațional finanțat tot de municipalitatea Vejle, cu activități și expoziții interactive pe tema sustenabilității, despre cum putem lucra împreună pentru a avea grijă de planeta noastră, în beneficiul nostru și al generațiilor viitoare.

 

Schimbul de experiență interregional CIBUS s-a concretizat și în cadrul a două workshop-uri privind soluții și politici care să aducă schimbări reale în prevenirea și reducerea risipei și deșeurilor alimentare în regiunile partenere în proiect din Bulgaria, Cipru, Portugalia, Danemarca, România, Finlanda, Irlanda și Belgia.

 

Pentru Maramureș, managerul restaurantului social ASSOC a prezentat modul de lucru care îmbină caracterul social cu cel sustenabil, în cadrul căruia cinci dintre angajații din bucătărie sunt persoane cu dizabilități, iar surplusul de mâncare de la finalul fiecărei zile este distribuit la cantina socială ASSOC, de care beneficiază zilnic în jur de 30 de persoane vulnerabile.

 

La rândul său, reprezentantul Primăriei Baia Sprie a punctat importanța proiectelor europene în dezvoltarea sustenabilă a comunităților locale, exemplificând cu proiectul Eco-insule și centru de colectare voluntară a deșeurilor în Baia Sprie, care include elaborarea unei strategii locale de economie circulară, concepută pentru a consolida colectarea selectivă a deșeurilor, reducerea depozitării a ilegale a deșeurilor și promovarea participării cetățenilor la gestionarea durabilă a mediului. Nucleul inițiativei constă în înființarea unor Centre Voluntare de Colectare a Deșeurilor, unde locuitorii pot aduce materiale reciclabile și reutilizabile (hârtie, plastic, metal, sticlă, textile, deșeuri electrice, obiecte voluminoase) și a unei zone dedicate fracțiilor de deșeuri biologice și alimentare.

 

În atelierul dedicat îmbunătățirii instrumentelor de politică în regiunile partenere pe baza schimbului de bune practici și învățării interregionale CIBUS, partenerii din Irlanda au menționat ca exemplu inspirațional inițiativa prezentată la a 3-a întâlnire CIBUS, la Nicosia, de către Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Maramureș, care a actualizat Lista de alimente pentru beneficiarii celor 45 de centre rezidențiale și 5 centre de zi pe care le are în administrare.

 

Pentru îmbunătățirea politicilor Județului Maramureș, Consiliul Județean Maramureș își propune ca, în baza schimbului de experiență din cadrul proiectului CIBUS, să inițieze acțiuni de sprijin în domeniul reducerii risipei și deșeurilor alimentare în instituțiile sociale și sanitare din subordine, dar și activități de conștientizare a comunității, în conformitate cu obiectivele Planului Județean de Management al Deșeurilor 2019 – 2025.

 

CIBUS este un proiect implementat de Consiliul Județean Maramureș prin Serviciul Diasporă și Relații Internaționale din cadrul Direcției Finanțare, Turism și Relații Publice. Mai multe informații  despre acest proiect se vor găsi la linkul: www.interregeurope.eu/cibus.

 

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.






TE-AR MAI PUTEA INTERESA