SCANDAL. 58 de cineaşti au semnat o scrisoare deschisă adresată premierul Dacian Cioloş prin care îi cer să o demită pe Corina Şuteu din funcţia de ministru al Culturii pentru încercările sale repetate de a modifica legea cinematografiei într-un mod abuziv doar pentru un anumit grup, ignorând opinia breslei.
Totodată, cineaştii îi cer premierului Dacian Cioloş să clarifice cine sunt persoanele care au intervenit pe lângă ministrul Corina Şuteu pentru ca aceasta să transmită o adresă directorului general al Consiliul Naţional al Audiovizualului să revadă componenţa comisiei de evaluare pentru sesiunea concursului CNC din 2016. În plus, “dacă este adevărat că cele două oferte pe care doamna Corina Şuteu le-a anexat adresei nr. 447/11.04.2016, trimisă către CNC, au fost formulate de companiile Peacefulfish şi Media Deals, firme care, departe de a fi concurente, sunt fondate şi conduse de acelaşi domn Thierry Baujard. E necesară, de asemenea, clarificarea bazei legale în care doamna Şuteu a solicitat şi a negociat aceste oferte pentru realizarea unui studiu pe care domnia sa l-a cerut CNC şi care urma să fie plătit de acesta şi, dacă provenienţa ofertelor se confirmă, trebuie să fie lămurită natura relaţiilor între domnia sa sau apropiaţi ai domniei sale şi domnul Thierry Baujard”, se arată în adresă.
Cei 58 de oameni din cinematografia românească spun că în ciuda declaraţiilor publice făcute de ministrul Culturii, ordonanţa se află la a treia revizuire, numită de autorii ei „varianta consolidată”. Această a ajuns şi în posesia semnatarilor.
“Denunţăm audierea publică organizată de Ministerul Culturii pentru data de 2 august 2016 drept o acţiune în afara legii şi o încercare de inducere în eroare a factorilor de decizie şi a opiniei publice, solicităm respingerea tentativei de a legifera în domeniul cinematografiei prin ordonanţă guvernamentală, cerem demiterea doamnei Corina Şuteu din funcţia de ministru al Culturii pentru ceea ce considerăm a fi încălcări ale legii şi abuzuri, incapacitate managerială şi acţiune partizană şi de rea credinţă”, transmit regizori, producători, scenografi, actori şi critici de film, în scrisoarea deschisă transmisă premierului Dacian Cioloş.
Unul dintre semnatari, regizorul Cristian Comeagă, a declarat pentru agenţia Mediafax că scopul scrisorii e acela de a “cere premierului să facă un control de legalitate a ceea ce am văzut noi care nu suntem în interior (…) Esenţa întregii poveşti este să intre cât mai mulţi bani în fondul cinematografic şi odată ce au ajuns să existe toate instrumentele prin care se repartizează pentru anumite producţii, festivaluri, ateliere. Adică funcţiile de decizie, comisiile de evaluare să fie trecute în mâna cui trebuie pentru ca fondul să meargă acolo unde trebuie în final”.
Sursa info