Papa Francisc şi-a exprimat „durerea şi ruşinea”, marţi, în legătură cu scandalul sexual în care este implicată Biserica Catolică din Chile, cerând iertare pentru această criză care i-a ameninţat credibilitatea, scrie The New York Times.
„Mă simt obligat să îmi exprim durerea şi ruşinea în privinţa răului ireparabil provocat unor copii de unii preoţi”, a spus Suveranul Pontif în palatul La Moneda din Santiago, Chile, generând aplauze din partea ascultătorilor săi, scrie news.ro.
Papa Francisc a transmis primul său mesaj din cadrul vizitei sale de trei zile în Chile, în prezenţa preşedintelui Michelle Bachelet şi a altor oficiali de top ai acestei ţări, cardinali, episcopi şi diplomaţi străini.
„Sunt unul cu fraţii mei episcopi, aşa încât este potrivit să cer iertare şi să fac orice efort necesar pentru a sprijini victimele, în timp ce ne angajăm să ne asigurăm că astfel de lucruri nu se vor mai întâmpla niciodată”, a mai spus Suvernaul Pontif.
În discursul pe care l-a susţinut la palat, Papa Francisc s-a referit şi la perioada dificilă prin care a trecut Chile, apreciind consolidarea democraţiei acestei ţări. Însă, Suveranul Pontif a adăugat că sunt necesare mai multe demersuri pentru a ajuta cetăţenii şi a rezolva problema şomajului.
Catolicii au fost nemulţumiţi de decizia Suveranului Pontif din 2015 prin care l-a numit pe episcopul Juan Barros la conducerea micii dioceze Osorno din Chile. Barros a fost acuzat că şi-a protejat fostul mentor, părintele Fernando Karadima, care în urma unei anchete desfăşurate la Vatican a fost găsit vinovat, în 2011, de abuz asupra unor adolescenţi, timp de mai mulţi ani. Karadima a negat acuzaţiile, iar Barros a spus că nu are cunoştinţe despre aceste învinuiri.
Însă, acest scandal a afectat biserica, după ce aceasta a fost apreciată pentru apărarea drepturilor omului în perioada dictaturii lui Augusto Pinochet, între anii 1973 şi 1990.
Este estimat că anul trecut numărul chilienilor care se consideră catolici a scăzut la 45% din populaţie, spre deosebire de 74% în anul 1995.
Un grup care s-a opus vizitei Suveranului Pontif în Chile a publicat pe Twitter mesajul: „Stop abuzului, acoperirilor şi ipocriziei”.
Citeşte continuarea AICI