Investigaţiile efectuate de poliţiştii oraşului Vişeu de Sus au dus la identificarea a şase suspecţi de furt, toţi minori, cu vârste între 13 şi 16 ani. Trei dintre ei, în 7 octombrie a.c. au comis un furt dintr-o locuinţă, cauzând un prejudiciu de 600 de euro. Ceilalţi sunt cercetaţi tot pentru un furt din locuinţă pe care l-au comis în data de 8 octombrie. În acest caz prejudiciul a fost de 900 de lei.
În ambele cazuri poliţiştii au reuşit recuperarea prejudiciului în proporţie de 40%. Minorii sunt cercetaţi în libertate pentru documentarea întregii activităţi infracţionale.
Cazuistica înregistrată la poliţie evidenţiază faptul că minorii sunt cei mai vulnerabili la capitolul criminalitate, devenind cu multă uşurinţă autori sau victime ale unor infracţiuni.
Dorinţa de a brava, de a obţine performanţe în domeniul infracţionalităţii, sunt motive care îi determină pe minori să comită infracţiuni, fără să conştientizeze consecinţele pe care le vor suporta în asemenea situaţii. Aşa ajung ca la vârste fragede să încalce legea şi să suporte consecinţele.
Necunoaşterea de către părinţi a anturajului, locurilor şi mediilor frecventate de minori, lipsa unei legături permanente între familie şi şcoală, influenţa unor infractori aflaţi în anturajul copiilor prin determinarea acestora să comită infracţiuni, discontinuitate în educaţia şi supravegherea copiilor de către părinţi sau ocrotitorii legali, fiecare în parte, poate fi un factor favorizant în comiterea de infracţiuni de către minori.
Mulţi tineri ar putea fi ţinuţi departe de „cariera de infractor” dacă părinţii şi alte persoane care se ocupă de educarea lor ar verifica periodic frecvenţa la şcoală, ar manifesta mai mult interes faţă de preocupările lor în timpul liber, cercul de prieteni, acţionând rapid şi eficient pentru a-l opri să alunece pe o pantă greşită.
Pentru a evita astfel de evenimente nedorite, Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii Maramureş recomandă părinţilor câteva sfaturi utile care îi vor ajuta să-şi protejeze copiii de criminalitate:
– Explicaţi copiilor că furturile, chiar nesemnificative, nu sunt probe de curaj ci, fapte culpabile pedepsite de lege,
– Vorbiţi cu copiii despre valoarea proprietăţii personale şi publice. Spuneţi-le ce urmări poate avea distrugerea diferitelor lucruri sau bunuri,
– Explicaţi copiilor ce pedepse pot primi în cazul comiterii unor infracţiuni şi ce consecinţe vor suporta (ex.: privarea de libertate, întreruperea şcolii, pata înscrisă în cazierul judiciar care va crea greutăţi la ocuparea unui loc de muncă, respingere, reticenţă şi neîncredere din partea rudelor, prietenilor, cunoştinţelor),
– Vorbiţi cu copilul dumneavoastră despre cine îi sunt prietenii, cunoştinţele şi cum îşi petrece timpul liber. Când aveţi dubii în privinţa prietenilor sau anturajului, nu ezitaţi să discutaţi cu părinţii acestora,
– Obişnuiţi-vă copilul cu exemple din viaţa de zi cu zi, observând dacă face diferenţa între faptele bune şi cele rele,
– Nu permiteţi copiilor să vină la ore târzii acasă deoarece pot fi antrenaţi în cercuri dubioase, pretabile la comiterea unor infracţiuni.
Acordând mai multă atenţie copiilor dumneavoastră, preocupărilor şi anturajului, îi puteţi feri de necazuri şi vă puteţi bucura în continuare de farmecul zâmbetului lor, de liniştea familiei dumneavoastră.