Ioan Chiuzbăian, 45 de ani, din județul Maramureș, cel care a profanat mormântul părintelui Arsenie Boca, de la Mănăstirea Prislop, riscă să primească o pedeapsă de doi ani de închisoare, suspectul fiind audiat sâmbătă la sediul Poliției Hațeg.
El a săpat, în noaptea de vineri spre sâmbătă, o groapă adâncă de o jumătate de metru la mormântul părintelui Arsenie Boca, fapta fiind observată de personalul mănăstirii, care a anunțat imediat Poliția.
„În urma sesizării, ne-am deplasat la fața locului și am stabilit faptul că bărbatul ar fi săpat o groapă în zona mormântului părintelui Arsenie Boca, cu o adâncime de aproximativ 50 de centimetri. În momentul în care polițiștii s-au deplasat la fața locului, acesta a încercat să scape ascunzându-se în pădurea din zona mănăstirii. În urma căutărilor, bărbatul a fost depistat de polițiști în cursul dimineții (de sâmbătă — n.r.) și condus la sediul Poliției Hațeg pentru audieri”, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Hunedoara, subcomisar Bogdan Nițu.
Acesta a precizat că motivația gestului făcut de suspect urmează să fie stabilită în cursul audierilor care au loc la sediul Poliției Hațeg.
Surse apropiate anchetei au menționat că suspectul ar fi săpat groapa în mormântul părintelui Arsenie Boca pentru a demonstra că trupul acestuia nu a putrezit și că astfel se îndeplinește una dintre condițiile necesare pentru ca acesta să poată fi canonizat.
Pe de altă parte, nu este exclusă varianta ca bărbatul să aibă probleme psihice.
Chiuzbăian se afla de miercuri în zona Mănăstirii Prislop, unde și-a oferit voluntar serviciile pentru a ajuta la treburile gospodărești de acolo.
În cauză s-a întocmit dosar de cercetare penală pentru săvârșirea infracțiunii de profanare de morminte. Polițiștii continuă cercetările sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Hațeg, pentru a stabili cu exactitate împrejurările în care a fost comisă fapta.
Părintele Arsenie Boca este considerat sfântul necanonizat al Ardealului, iar la mormântul acestuia de la Mănăstirea Prislop vin zilnic mii de pelerini. În zilele sfârșitului de săptămână numărul celor care se roagă la mormânt ajunge și la 30.000 de persoane.
MormântuL va fi protejat de o construcție din lemn sub forma unui baldachin
Mormântul părintelui Arsenie Boca, de la Mănăstirea Prislop, județul Hunedoara, va fi protejat de o construcție din lemn sub forma unui baldachin, porțile acestuia urmând să fie închise pe timpul nopții, a declarat sâmbătă, purtătorul de cuvânt al Episcopiei Devei și Hunedoarei, părintele Gabriel Miricescu.
El a spus că este „regretabil” gestul bărbatului care a profanat mormântul părintelui Arsenie Boca, săpând o groapă adâncă de o jumătate de metru și lungă de doi metri.
„Este regretabil că se întâmplă lucruri de felul acesta. Cu siguranță, cine are evlavie la părintele Arsenie nu ar trebui să se poarte în felul acesta. Ar trebui să ne purtăm cu bună cuviință la mormântul părintelui Arsenie, suntem într-un loc sfânt, un loc special. Nu întâmplător vin atâția oameni să se închine la mormântul părintelui Arsenie. Oamenii aceștia sunt mânați de o anumită trăire lăuntrică și sigur se manifestă ca atare”, a spus părintele Miricescu, menționând că incidentul de la mormânt este un caz izolat.
Reprezentantul Episcopiei Devei și Hunedoarei a explicat că fapta bărbatului din Maramureș s-a produs într-un timp scurt, de un sfert de oră, acesta fiind surprins, în timpul rondului obișnuit efectuat vineri noaptea, de personalul care are grijă de Mănăstirea Prislop și, implicit, de mormântul părintelui Arsenie Boca.
Purtătorul de cuvânt a mai spus că, în urmă cu câteva luni, s-a luat decizia ca locul în care se află mormântul părintelui Arsenie Boca să fie protejat cu o construcție din lemn, realizată sub forma unui baldachin.
„Peste zi va fi deschis pelerinilor care vin la mănăstire și doresc să meargă la mormântul părintelui Arsenie Boca, dar noaptea se va închide. Va fi o construcție din lemn care se va încadra în peisaj”, a explicat părintele Gabriel Miricescu. „Sperăm să nu se mai întâmple astfel de cazuri, oamenii să vină cu dragoste și să aibă un comportament adecvat atunci când se apropie de o sfântă mănăstire. Să lăsăm ale noastre la poartă și să încercăm să ne încărcăm duhovnicește”, a conchis reprezentantul Episcopiei Devei și Hunedoarei.