AcasăEvenimentSĂRBĂTOAREA TRANSILVANIEI – Mitropolia Clujului împlinește un deceniu de la înființare, PS...

SĂRBĂTOAREA TRANSILVANIEI – Mitropolia Clujului împlinește un deceniu de la înființare, PS Justin Sigheteanul va sluji în soborul de zece ierarhi

spot_img

DISTRIBUIȚI

În fiecare an, praznicul Bunei Vestiri are o însemnătate deosebită pentru Mitropolia Clujului, deoarece marchează cel de-al doilea hram al Catedralei Mitropolitane, precum şi întronizarea celor doi mitropoliţi din istoria ei, vrednicul de pomenire Bartolomeu Anania şi Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei.

Datorită faptului că în acest an se împlinesc zece ani de la întronizarea primului Mitropolit al Clujului şi cinci ani de la instalarea ÎPS Andrei în scaunul mitropolitan de la Cluj, evenimentele vor avea un caracter festiv, dat de prezența a numeroşi ierarhi din Patriarhia Română şi diaspora, precum şi a prezenţei moaştelor Sfântului Gheorghe de Drama, Grecia, aduse de o delegaţie specială condusă de Mitropolitul Pavlos de Drama.

Capul Sfântului Gheorghe va sosi în ajunul praznicului Bunei Vestiri, pe 24 martie 2016, purtat în procesiune ş i aşezat în muzeul de la subsolul Catedralei Mitropolitane, unde clujenii se vor putea închina până pe 26 martie. E de menţionat faptul că în toamna anului 2015, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a luat hotărârea trecerii în calendarul bisericii noastre a Sfântului Gheorghe, Mărturisitorul din Drama.

„Cu mare evlavie dorim să îi mulţumim lui Dumnezeu pentru cei 10 ani de când viază Mitropolia noastră, care îşi are rădăcini ştefaniene. Pentru că, lângă Cluj, în Feleac, Mitropolia era înfiinţată de către Ştefan cel Mare şi Sfânt, pe la 1488”, a spus ÎPS Părinte Andrei.

Evenimentele dedicate Hramului Mitropoliei Clujului se vor încheia în seara zilei de 25 martie cu concertul anual al Fundației „Mitropolitul Bartolomeu”, care va avea loc în Sala Auditorium Maximum a Universității Babeș-Bolyai, începând cu ora 18,00 . Pentru a sărbători 10 ani de la reînfiinţarea, la 25 martie 2006, a Mitropoliei Clujului, Maramureșului şi Sălajului, Arhiepiscopia Clujului va organiza o serie de evenimente care să marcheze acest jubileu din istoria ei.

Cu acest prilej, credincioşii clujeni vor avea bucuria şi privilegiul de a se închina moaştelor Sfântului Cuvios Gheorghe Mărturisitorul din Drama, aduse la Cluj-Napoca de o delegaţie a Mitropoliei din Dramama, Grecia, avându-l în frunte pe Mitropolitul Pavlos. Evenimentele vor începe joi, 24 martie 2016, la ora 9,30, când racla cu sfintele moaşte va fi purtată în procesiune de la reşedinţa Mitropolitană spre Catedrală de un sobor de preoţi, în frunte cu ÎPS Părinte Mitropolit Andrei şi cu ÎPS Părinte Mitropolit Pavlos şi va fi depusă pentru închinarea credincioşilor în Muzeul Mitropoliei Clujului.

Credincioşii se vor putea închina sfintelor moaște în fiecare zi, în intervalul orar 6.00 -20.00, până duminică, 27 martie, la ora 17.00, fiind asistată de preoţi şi călugări, care îi vor mirui pe închinători. În seara zilei de joi, de la ora 18.00, în Catedrală, ÎPS Arhiepiscop Ciprian al Buzăului şi Vrancei va săvârşi slujba Pavecerniţei Mari şi a Litiei, urmată de priveghere.

7949_p17th2s0f171fln665u1scle7ea_w747_h800_q100

Vineri, 25 martie 2016, de praznicul Bunei Vestiri, începând cu ora 9,30, un sobor de 10 ierarhi va săvârşi Sfânta Liturghie în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, în prezenţa credincioşilor, a personalităţilor din lumea culturală şi academică, dar şi a reprezentanţilor autorităţilor civile şi militare din întreaga Mitropolie. Evenimentele se vor încheia vineri, 25 martie 2016, la ora 18.00, cu Concertul Fundaţiei „Mitropolitul Bartolomeu”, susţinut de Cvartetul Transilvan al Filarmonicii de Stat Transilvania, în Sala Auditorium Maximum din Cluj-Napoca.

Ziua de 25 martie a devenit, prin actul providenţial al reînfiinţării Mitropoliei Clujului, Maramureșului şi Sălajului, o sărbătoare pentru întreaga Transilvanie. Evenimentul naşterii noii Mitropolii, ancorat în viziunea şi voinţa istorică exprimată de Sfântul Andrei Şaguna, de Octavian Goga sau de Patriarhul Miron, confirmă împlinirea acestor idealuri, dar şi faptul că Biserica trăieşte mereu sub aripa înnoitoare a Duhului Sfânt.

Soborul celor 10 ierarhi va fi format din: ÎPS PAVLOS, Mitropolit de Drama, PS IOSIF, Mitropolitul Europei Occidentale şi Meridionale, ÎPS CIPRIAN, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, PS ANDREI, Episcopul Harghitei şi Covasnei, PS PETRONIU, Episcopul Sălajului, PS GURIE, Episcopul Devei şi Hunedoarei, PS Episcop Vicar VASILE SOMEŞANUL, PS IUSTIN SIGHETEANUL, Arhiereu-vicar al Maramureşului şi Sătmarului.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA