Sfântul Dumitru este prăznuit, în fiecare an, de credincioşi, pe 26 octombrie. Tradiţia spune că în această zi se sfârşeste „vara păstorilor”, începută pe 23 aprilie, de ziua Sfântului Gheorghe. Tradiţia spune că Sfântul Dumitru desfrunzeşte pădurea, îi coboară pe ciobani cu oile de la munte, iar lumea se pregăteşte pentru iarnă. Există superstiţia printre ciobani că dacă arunci un topor între oi, iar lângă el se aşează o oaie albă, vremea va fi bună, iar dacă oaia este neagră, iarna va fi grea.
De Sfântul Dumitru, ciobanii se adună la Sărbătoarea recoltei, se fac focuri mari şi se dau la vale roţi din paie şi fân, cărora li se dau foc. Femeile le dăruiec copiilor mere, covrigi, nuci şi fructe uscate, iar bărbaţii scot cărbuni din foc şi îi aruncă spre livezi, pentru ca anul următor să aibă recoltă bogată de fructe.
Potrivit tradiţiei, dacă în ziua de Sfântul Dumitru este înnorat, vânt şi ploaie, iarna va fi grea şi cu zăpezi mari, iar dacă cerul va fi senin, iarna va fi mai uşoară.
Sfântul Mare Mucenic Dumitru a trăiat în perioada împăraţilor Diocletian şi Maximian Galeriu. El s-a născut în anul 270 d. Hr., la Salonic, şi a murit în anul 306. Sfântul Dumitru a fost fiul voievodului cetăţii Tesalonicului. De frica prigoanelor împotriva creştinilor, părinţii săi l-au botezat în secret şi îl învăţau tainele sfintei credinţe într-o cameră ascunsă a palatului.
După moartea tatălui său, Sfântul Dumitru a fost numit voievod, de împăratul Maximian, şi a început să propovăduiască credinţa. Împăratul a aflat, însă, că Sfântul Dumitru este creştin şi a poruncit să îl închidă în temniţă.
Împăratul Maximian avea, în armata sa, un luptător numit Lie, care ucidea mai ales creştini. Nestor, un apropiat al Sfântului Dumitru, nu a suportat cruzimea cu care Lie ucidea oamenii şi i-a cerut dezlegare sfântului să îl omoare pe acesta. Sfântul Dumitru i-a dat binecuvântarea, iar Nestor l-a ucis pe Lie. Maximilian a aflat cine l-a sfătuit pe Nestor să îl ucidă de Lie şi le-a poruncit ostaşilor să îl străpungă pe Sfântul Dumitru cu suliţele, în temniţă, şi să îi taie capul Sfântului Nestor.
Moaştele Sfântului Dumitru au produs un mir aromat şi făcător de minuni, de unde vine şi denumirea sfântului de „Izvorâtorul de mir”. Sfântul Dumitru este prăznuit pe 26 octombrie, pentru că moaştele sale au ajuns la Tesalonic într-o zi de 26 octombrie.
Peste 315.000 de romani isi sarbatoresc onomastica
Dintre cei 315.895 de romani care isi sarbatoresc onomastica de Sfantul Dumitru, 38.195 sunt femei, iar 277.700 sunt barbati, se arata intr-un comunicat al MAI.
Potrivit statisticilor Directiei pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, majoritatea femeilor care isi sarbatoresc onomastica la data de 26 octombrie poarta numele de Dumitra (29.941), Dumitrita (6.580), Mitra (480), Dumitrica (383), Demetra (340) sau Dumitrana (337).
Dintre barbatii care isi sarbatoresc onomastica la aceasta data, cei mai multi poarta numele de Dumitru (261.437), Mitica (8.112), Dimitrie (5.393) sau Dumitrache (1.036).