Mai multe mii de credincioşi din Ieud şi satele învecinate au venit azi, duminică, 27 martie, la biserica din Ieud – Centru, pentru a participa şi a se ruga la hramul sfântului locaş, praznicul împărătesc Buna Vestire.
La Ieud, postul şi rugăciunile, pioşenia şi smerenia, milostenia sunt respectate după legea nealterată din străbuni, care este credinţa ortodoxă , pe care locuitorii satului le respectă aşa cu le-au învăţat de la moşii şi strămoşii lor. Ce exemplu mai elocvent poate fi altul decât acela că la sărbătoarea de azi, peste 1.000 de credincioşi de toate vârstele s-au spovedit şi împărtăşit cu Trupul şi Sângele Donului? Peste 1.000 de credincioşi din cele câteva mii care au umplut interiorul şi curtea bisericii, mulţi dintre ei îmbrăcaţi în frumoasele straie maramureşene.
Localitatea Ieud este una importantă în istoria ţinutului şi chiar a ţării, pentru că aici s-a atestat prima scriere în limba română, în Codicele de la Ieud, cu aproape 150 de ani mai devreme decât Scrisoarea lui Neacşu din Câmpulug, 1521, cunoscută ca prima scriere în limba română. Aici a existat o mănăstire întemeiată în secolul al XI-lea. Aici există una din cele mai vechi biserici de lemn din ţară, construită în 1364, care este biserică parohială şi în acest moment. Sfânta Liturghie a fost oficiată, în Altarul de Vară, de Preasfinţitul Părinte Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, înconjurat de un sobor de peste 25 de preoţi şi diaconi, în frunte cu protopopul de Vişeu, pr. Mihai Chira, preotul Alexandru Brici, ctitorul acestei biserici, care a fost târnosită în 1976, şi preotul paroh Horaţiu Brici.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de trei coruri: corul bisericii din Leordina, sat de pe Valea Vişeului, corul de femei şi corul de copii ale bisericii care îşi sărbătoreşte hramul. În timpul Sfintei Liturghii a fost hirotonit preot diaconul Cornel Ionel Barna, pe seama Parohiei Leordina Râu, post pe care îl ocupă în urma câştigării concursului organizat de Episcopie. Între credincioşi au fost prefectul judeţului, Anton Rohian, primarul Nicolae David, care este şi prim epitrop, stareţi şi stareţe de mănăstiri, credincioşi veniţi de pe Valea Izei şi Valea Vişeului, fiii ai satului veniţi la părinţi şi rudenii cu ocazia hramului, care este considerată una dintre sărbătorile importante ale satului.
Cuvântul de învăţătură a fost rostit de PS Iustin Sigheteanul şi s-a referit la viaţa şi învăţăturile Sfântului Grigore Palama, căruia îi este închinată această duminică, a doua din Postul Mare. În această duminică arătăm faptul că credinţa noastră nu este teoretică, nu este doar o mărturisire intelectuală, ci este o credinţă vie, o credinţă practică, credinţa care dă viaţă. Credinţa pe care noi o mărturisim este cea în care noi vieţuim şi prin care noi trăim, primind viaţă din viaţa lui Dumnezeu Cel în Treime, de care atârnă viaţa noastră, de unde avem existenţa şi sufletul şi care este izvorul vieţii, a spus Preasfinţitul Părinte.
Preotul paroh şi credincioşii au oferit în dar PS Iustin Sigheteanul icoana Sfântului Ioan Rusu, pictată de Roxana Brici, preoteasa preotului paroh. După Sfânta Liturghie, PS Iustin Sigheteanul a vizitat Mănăstirea Ieud, care, în ultimii 5 ani, a fost încredinţată maicii stareţe Filofteia Oltean de la Mănăstirea Bârsana, timp în care s-au făcut aici lucrări importante, precum: modernizarea căii de acces, s-a construit turnul clopotniţă, cu 5 chilii şi spaţii pentru muzeu şi pelerini, un Altar de Vară, aleile din incinta mănăstirii.
PS Iustin Sigheteanul a fost însoţit de maica stareţă Filofteia Oltean şi de maica Mihaela Popan, de pr. Mihai Chira, protopopul Vişeului, de mai mulţi călugări şi călugăriţe, de preoţi de mir. Vizita a fost prilejuită de faptul că maica Mihaela Popan, care a slujit timp de 30 de ani la Mitropolia Banatului, la ÎPS Nicolae Corneanu, este de origine din Şieu, Maramureş şi urmează să ia, din primăvara aceasta, conducerea Mănăstirii Ieud.