Pe data de 21 septembrie se sărbătorește Ziua Internațională a Păcii, o zi dedicată Păcii, nonviolenței și armistițiului, o zi în care oamenii să reflecte la faptul că Pacea este posibilă. În 2001, rezoluția 55/282 adoptată în unanimitate de către statele membre ale Adunării Generale a Națiunilor Unite a fixat data de 21 septembrie pentru sărbătorirea anuală a Zilei Internaționale a Păcii. În România celebrarea Zilei Internaționale a Păcii nu a fost prea populară, dar cu trecerea anilor a devenit tot mai promovată de către oameni dedicați Păcii, ONG-uri, canalele mediatice din țară. Un rol important în promovarea acestei zile l-a avut și îl are Institutul Român pentru Instruire, Cercetare şi Acţiune în domeniul Păcii (PATRIR).
Pentru onorarea Zilei Păcii se organizează diferite festivități, expoziții de desene pentru Pace sau se plantează Poli ai Păcii.
Mai puţin cunoscut în ţară, un Pol al Păcii este simplu de realizat şi puţin costisitor. Polul Păcii este un stâlp cu patru sau mai multe laturi, din lemn sau din alt material, şi are înscris (sculptat, sau lipit) pe el mesajul universal al păcii: Fie Pace pe Pământ (May Peace Prevail on Earth) în mai multe limbi. Rolul său este să amintească cât de importantă este pacea şi că trebuie să dăruim un gând, o rugăciune pentru pace în fiecare zi. Polii Păcii sunt unul din proiectele World Peace Prayer Society (S.U.A.). Poli ai Păcii au fost dedicaţi în peste 180 de ţări ale lumii, ca şi monumente ale păcii. Printre personalităţile care au dedicat Poli ai Păcii sunt: fostul secretar Boutros Boutros-Gali, Sfântul Părinte Papa Ioan Paul al II-lea, Maica Tereza şi Dalai Lama, preşedintele Etiopiei, preşedintele Guyanei etc.
Pe data de 20 septembrie 2004, pentru a sărbători Ziua Internațională a Păcii, un Pol al Păcii a fost dedicat la Săpânța (Maramureș). Acesta a fost sculptat de Popan Vasile, având mesajul universal al Păcii” Fie Pace pe Pământ” în șaisprezece limbi, pe cele patru laturi și înălţimea de 5 m 70 cm, fiind probabil cel mai înalt Pol al Păcii din țară.
Amplasarea şi dedicarea Polilor Păcii de către ONG-uri, instituţii, primari, personalităţi sau oameni simpli ar avea un impact pozitiv pentru societatea românească.
Felicitări Românilor care clădesc cu succes acasă și pe plan internațional imaginea unei țări pacifiste centrată pe valorile Culturii Păcii. Aș dori să menționez aici pe tânăra artistă Ada Maria Ciontu, care a obținut în 2012 medalia de argint la categoria ei de vârstă la concursul de desenat organizat de Uniunea Europeană cu ocazia premiului Nobel acordat Uniunii.
Anul acesta Ziua Internațională a Păcii este și mai specială pentru România, în contextul premierii a comisarului șef de Poliție Raluca Domuța pentru participarea în misiuni internaționale ONU de menținere a Păcii în Haiti la Conferința IAWP din Cardiff (Regatul Unit al Marii Britanii).
Sunt numeroase posibilități de a participa cu ceva, de a aduce o contribuție acestei zile importante. Împărțiți pe facebook, sau faceți cunoscut prietenilor că pe 21 septembrie lumea sărbătorește Ziua Internațională a Păcii; alăturați-vă în această zi oamenilor din lumea întreagă și dăruiți un gând, o rugăciune pentru pace.
Fie Pace pe Pământ.
Corespondent: Tatomir Ion-Marius