În ziua dedicată prevenirii infracţiunilor comise cu violenţă, poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii şi-au propus să popularizeze prevederile legale în domeniul prevenirii şi combaterii violenţei în familie. Astfel, împreună cu poliţişti de ordine publică, aceştia s-au deplasat la câteva societăţi comerciale de pe raza municipiului Baia Mare, societăţi în care îşi desfăşoară activitatea preponderent femei, unde au susţinut o activitate de informare cu privire la drepturile pe care le deţin victimele violenţei domestice.
Doamnele au fost informate despre formele violenţei în familie, despre efectele negative ale tolerării unui comportament violent în mediul familial, despre posibilităţile de sancţionare a agresorilor dar şi despre sistemul de susţinere şi consiliere al victimelor, precum şi despre posibilitatea cazării pe o perioadă determinată în centrul social special destinat victimelor violenţei domestice. Serviciile acordate în cadrul acestui centru sunt şi de consiliere juridică, socială şi psihologică, sprijinirea beneficiarelor în obţinerea drepturilor materiale şi financiare prin întocmirea dosarelor de ajutor social sau alocaţii de stat şi familiale, sprijinirea beneficiarelor pentru reintegrarea lor în societate prin identificarea unui loc de muncă, a unei locuinţe precum şi a unei instituţii de învăţământ pentru copii.
O temă de discuţie a fost şi informarea cu privire la modificările aduse Legii 217/2003 prin Legea 25/2012 care introduce o posibilitate nouă de apărare sub forma ordinului de protecţie.
Ordinul de protecţie se emite de către instanţa de judecată, respectiv judecătoria de pe raza teritorială în care îşi are domiciliul sau reşedinţa victima violenţei domestice.
Poate solicita instituirea ordinului de protecţie orice persoană a cărei viaţă, integritate fizica sau psihică ori libertate este pusă în pericol printr-un act de violenţă din partea unui membru al familiei (art. 26, alin.1 din Legea 25/2012). Cererea pentru emiterea ordinului poate fi introdusă de victimă personal sau prin reprezentant legal.
De asemenea, cererea poate fi introdusă in numele victimei şi de: procuror; reprezentantul autorităţii sau structurii competente, la nivelul unităţii administrativ-teritoriale, cu atribuţii in materia protecţiei victimelor violenţei in familie (ex.: asistentul social comunitar din cadrul primăriei comunei de pe raza unde domiciliază victima); reprezentantul oricăruia dintre furnizorii de servicii sociale in domeniul prevenirii si combaterii violentei in familie, acreditaţi conform legii, cu acordul victimei. (în conformitate cu prevederile art. 27^1din Legea 25/2012). La cerere, persoanei care solicită ordinul de protecţie i se poate acorda asistenţă sau reprezentare prin avocat, după cum prevede art. 27^3, alin.3 din aceeaşi lege.
Cererea privind emiterea ordinului de protecţie se întocmeşte potrivit formularului de cerere prevăzut în anexa care face parte integrantă din Legea nr.25/2012. Pentru a obţine un astfel de ordin de protecţie, victima trebuie sa completeze o astfel de cerere de emitere a ordinului de protecţie, care va fi scutită de taxa judiciară de timbru si care va fi judecată în regim de urgenţă.
Ordinul de protecţie are caracter provizoriu, fără a putea depăşi 6 luni de la emiterea sa, după acest termen putându-se solicita instituirea unui nou ordin de protecţie.
Cererea pentru instituirea ordinului de protecţie este scutita de taxa de timbru şi se judecă in regim de urgenta ( instanţa poate emite ordinal de protective în aceeaşi zi) iar hotărârea judecătorească constituie titlu executoriu. Acesta se comunica de îndată structurilor Poliţiei Române în a căror rază teritorială se afla locuinţa victimei şi a agresorului.