Furturile din auto sunt comise cu preponderenţă din cauza neglijenţei proprietarilor prin neasigurarea portierelor autoturismelor sau lăsarea unor obiecte sau genţi în maşină. O altă modalitate prin care se comit furturi este lăsarea în holul locuinţelor cu uşile descuiate a unor bunuri de valoare cum ar fi poşete, genţi, portofele pe care infractorii le pot lua cu uşurinţă fără a fi observaţi de proprietari. Alt mod de însuşire a bunurilor este prin smulgerea acestora, fie a telefoanelor mobile sau a lănţişoarelor de la gâtul victimelor, fie a poşetelor, genţilor, sacoşelor sau a banilor din mâinile proprietarilor.
În scopul informării cetăţenilor cu privire la prevenirea furturilor din locuinţe, din auto, din buzunare, a comiterii infracţiunilor de tâlhărie şi a înşelăciunilor, poliţiştii s-au întâlnit cu cetăţenii şi au desfăşurat acţiuni stradale constând în distribuirea de pliante, care cuprind recomandări şi măsuri menite să protejeze bunurilor persoanele.
Adoptarea unei conduite preventive şi acordarea unei atenţii sporite protejării bunurilor proprii reprezintă condiţiile esenţiale pentru reducerea infracţiunilor de furt.
În acest sens, ieri poliţiştii de prevenire de la Compartimentul de analiză şi prevenire a criminalităţii împreună cu poliţiştii de proximitate de la Poliţia oraşului Baia Sprie s-au întâlnit cu salariaţii de la o societate comercială din Baia Sprie şi le-au distribuit pliante cu recomandări preventive. Totodată ei au fost informaţi cu privire la cauzele producerii furturilor din locuinţe, din auto, a tâlhăriilor, precum şi cu privire la modalităţile de protecţie a bunurilor personale.
Astfel de activităţi s-au desfăşurat şi la nivelul subunităţilor: Baia Mare, Sighetu Marmaţiei, Vişeu de Sus, Borşa, Şomcuta Mare, Târgu Lăpuş, Cavnic, Seini, Dragomireşti şi Tăuţii Măgherăuş.
Recomandări din partea Poliţiei:
Pentru a nu deveni victimele infracţiunii de tâlhărie
– pe stradă păstraţi-vă poşeta pe umăr, lipită de corp şi protejată cu braţul;
– când vi se pare că cineva vă urmăreşte, verificaţi acest lucru traversând strada; Dacă individul respectiv alege aceeaşi rută, îndreptaţi-vă spre o zonă aglomerată sau intraţi într-un magazin. Cereţi sprijinul poliţiei!
– evitaţi să mergeţi la ore târzii prin parcuri, locuri izolate sau întunecoase. În aceste zone stabiliţi să fiţi însoţiţi şi alegeţi, pe cât posibil, străzi iluminate;
– nu cumpăraţi produse cu provenienţă dubioasă, pentru a nu încuraja infractorii să-şi continue activitatea ilegală.
Prevenirea furturilor din unităţi comerciale
- dotaţi-vă magazinele cu un sistem viabil de alarmă;
- procuraţi-vă şi montaţi-vă în punctele sensibile ale magazinului sau a unităţii dumneavoastră un grilaj solid care să împiedice pătrunderea hoţilor în interior;
- apelaţi la serviciile unei societăţi serioase de pază şi intervenţie rapidă;
- este bine să vă angajaţi pe timpul nopţii un paznic;
Prevenirea furturilor din vestiare, locuri de depozitare
- creaţi un dulap cu cheie în care angajaţii să-şi depoziteze genţile sau poşetele şi unde cumpărătorii să nu poată avea acces;
- uşile de acces la vestiare sau în locurile de depozitare să fie închise şi supravegheate;
- este bine să aveţi un sistem video de supraveghere spre zona de acces în aceste spaţii;
- este bine ca în vestiare să nu lăsaţi bunuri de valoare, pentru acestea folosiţi dulapuri sau cutii de valori care pot fi asigurate corespunzător.
Prevenirea furturilor din/ de la auto
Pentru a nu deveni victima unei infracţiuni de furt din autoturisme, vă recomandăm să ţineţi cont de următoarele sfaturi preventive:
- parcaţi autoturismul în locuri special amenajate (iluminate corespunzător pe timpul nopţii);
- montaţi sisteme de alarmă eficiente şi sisteme antifurt;
- nu lăsaţi la vedere în autoturism bunuri de valoare care pot reprezenta tentaţii pentru hoţi;
- dacă numerele de înmatriculare ale autoturismului v-au fost furate, anunţaţi imediat poliţia pentru că, mai mult ca sigur, acestea vor fi folosite în mod ilegal;
- obiectele sustrase sunt valorificate de către infractori, nu vă lăsaţi amăgiţi de vânzătorii de ,,chilipiruri’’, pentru că de cele mai multe ori produsele sunt fie contrafăcute, fie provin din săvârşirea unor infracţiuni.