Nouă micuţi au primit anul trecut şansa la o viaţă normală de familie şi 11 familii vor putea în curând să-şi îndeplinească visul de a duce acasă un copil.
Asta reiese din statisticile Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Maramureş. Pentru a adopta în mod legal un copil, pretendenţii la titlul de părinţi trebuie să treacă prin mai multe etape, toate obligatorii. Astfel, după ce se depune o cerere la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi pentru Protecţia Copilului, solicitanţii trebuie să fie evaluaţi şi să obţină un atestat care le dă dreptul să adopte un copil. Cu toate că la prima vedere toate demersurile par lungi, numărul celor care aleg să meargă până la capăt a crescut.
„Vestea bună este că datorită schimbării legislaţiei în vigoare, aceste atestate îşi prelungesc valabilitatea de la un an la doi ani. În evidenţele Biroului Adopţii din cadrul DGASPC Maramureş sunt înregistrate un număr de 11 persoane sau familii care au fost atestate în vederea adopţiei, șapte copii pentru care Tribunalul Maramureş a decis deschiderea procedurii de adopţie internă şi cinci copii deja încredinţaţi în vederea adopţiei. Dintre aceştia, doi sunt din Maramureş şi trei copii sunt din alte judeţe. Tot în anul 2015 am înregistrat nouă copii încuviinţaţi în vederea adopţiei”, a declarat Adrian Mândru, purtătorul de cuvânt al DGASPC Maramureş.
Ana Pop