Tot mai mulți tineri recurg la gesturi extreme după ce au căzut victimele depresiilor puternice. Psihologii spun că aceste situații pot fi evitate dacă persoanele care devin apatice și fără chef de a socializa sunt ajutate la timp. Mai mult, o alimentație corectă și sănătoasă și mult sport reduc riscul apariției unei depresii.
Cazurile de depresie sunt evidente la persoanele care încep să nu se mai bucure deloc de viață și se izolează singure.
„În primul rând pentru cazurile de depresie le putem depista în momentul în care persoana devine apatică, nu mai are chef de socializare, se izolează doar în camera ei sau în sânul familiei. De obicei, nu mai are chef nici să se îmbrace adecvat. Folosește culori închise, devine morocănoasă, creșterea sau scăderea apetitului”, a spus Maria Oanea, psiholog.
În funcție de nivelul de depresie, psihologii spun că aceste stări pot fi ameliorate sau eliminate.
„Pentru depresie sunt teste care evaluează nivelul de depresie în care se află o anumită persoană. Sfaturile ar fi, în primul rând, ieșirea din casă, socializarea. Un program cât mai intens, foarte de efect este sportul și mâncarea sănătoasă cu legume și fructe. De asemenea, tot în funcție de nivelul de depresie care se poate evalua la un psiholog, este recomandată și o psihoterapie pentru a vedea caracteristicile care au influențat această depresie. Această psihoterapie este necesară pentru a influența în starea de bine, pentru a-și reveni și pentru reconstrucția persoanei”, a mai spus Maria Oanea.
Simona Vasiac