Maramureșeanul Liviu Marian Pop, ministrul delegat pentru Dialog Social, a declarat că s-a săturat să vadă, în ultimii 25 de ani, oameni care ajung în diverse funcții și preferă să fie „eterni spectatori, fără să devină actori acolo unde au fost aleși de către colegii lor”.
„Pentru a reuși să avem opt ore de muncă în plan internațional, în niște ani de zile au murit oameni. Acum avem aproape peste tot în lume opt ore de muncă reglementate prin lege. Cred că e foarte important să vedem ce facem de acum încolo. Sunt enorm de multe probleme, dar trebuie să ne gândim cum le rezolvăm (…) În România, avem cinci confederații sindicale care, cumulate, reprezintă 1,3 milioane de salariați dintre cei aproape 6 milioane.
De asemenea, avem trei confederații patronale, care, cumulat, reprezintă 800.000 de salariați. Principiul meu în viață este că decât să muncesc degeaba, mai bine stau degeaba. M-am săturat, în ultimii 25 de ani, de oameni care ajung în diverse funcții și preferă să fie eterni spectatori, fără să devină actori acolo unde au fost aleși de către colegii lor”, a declarat Liviu Pop.
Acesta a adăugat că, la ora actuală, în România, numărul salariaților se apropie de 6 milioane, iar un sfert dintre aceștia continuă să muncească pentru salariul minim pe economie.
” Ne apropiem de 6 milioane de angajați în România, respectiv 5.950.000 contracte de muncă. Sunt convins că, odată cu intrarea în vigoare a noului Cod de Procedură Fiscală, vom trece de pragul de 6 milioane de angajați. În prezent, 25% dintre acești angajați continuă să aibă contracte de muncă pe salariul minim pe economie. Trebuie schimbat acest lucru”, a adăugat ministrul delegat pentru Dialog Social.
Fundația Stânga Democratică a organizat, vineri, în incinta stației de metrou Unirii 1, dezbaterea cu tema „Noile revendicări sociale ale salariaților”, eveniment la care au participat reprezentanți ai societății civile, mediului sindical și patronal, precum și membri ai Parlamentului și partidelor politice de stânga.