S-A ÎNFĂPTUIT. Joi, 11 august, Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare a fost finalizată pe verticală. S-a înălţat Sfânta Cruce pe cupolă, un ultim detaliu, probabil şi cel mai spectaculos.
„Este o zi importantă, un moment istoric sau am putea să-l numim chiar eveniment, întrucât ne-a ajutat Dumnezeu să montăm structura metalică pentru acoperişul cupolei centrale a Catedralei noastre Episcopale din Baia Mare iar în aceste moment, după ce vom citi încă o rugăciune de binecuvântare a Sfintei Cruci, va fi ridicată pe Sfânta Catedrală ca să binecuvânteze cetatea, adică oraşul nostru, judeţul, ţinutul şi lumea. Orice cruce a lui Hristos binecuvântează atât poporul lui Dumnezeu cât şi ţinutul şi lumea pentru că aduce multă putere şi binecuvâtare de la Dumnezeu”, a declarat PS Iustin Sigheteanul, episcop vicar al Maramureşului şi Sătmarului.
Lucrările de montare a crucii au început de alaltăieri prin montarea unor subansamble a cupolei centrale, subansamble care împreună cu elementele de azi cântăresc la 50 de tone.
„Lucrul pe care aş vrea să-l menţionez este că da, este un moment important, se termină partea de roşu, partea de structură pe verticală a acestei Catedrale dar lucrările vor continua. Mai avem de făcut, mai avem de parcurs câteva etape grele sau importante. Mai avem de făcut nişte lucrări la nivelul parterului, nişte contraforţi la zona de intrare, deci să zicem, partea de structură, încă mai are până va fi definitivată 100%.Acesta este momentul cel mai important, este momentul cel mai spectaculos. Arată grandoarea şi importanţa şi vizibilitatea acestei clădiri. Aşa cum am mai spus, după părerea mea cel puţin, nu înălţimea contează sau nu asta ar trebui să conteze în primul rând. Nu-i o competiţie ci aş vrea să aprecieze toată lumea calitatea lucrărilor, calitatea arhitecturii şi sigur faptul că, aşa cum se doreşte şi cred că va fi, o emblemă a acestui oraş”, a explicat Gelu Zaharia, proiectant al structurii de rezistenţă al edificiului.
Astăzi au fost urcate ultimele două componente, cele mai frumoase din punct de vedere arhitectural, este un element de prelungire a cupolei centrale până la baza crucii şi crucea. A fost înălţată la cota + 75 de metri şi după ce a fost fixată pe cupola centrală a adus Catedrala la înălţimea de 83 de metri şi jumătate de la cota zero dar de la sol la 85 de metri.
„Îi mulţumim Bunului Dumnezeu şi tuturor celo care s-au jertfit şi ostenit să ajungem aici, în primul rând părinţilor catedralei, Părintele Nifon şi Părintele Casian, constructorilor, specialiştilor, echipei tehnice şi mulţumim din inimă, profund, cu recunoştinţă bunului Dumnezeu că ne-a dat sănătate şi putere să parcurgem toate etapele care n-au fost deloc uşoare. Este un şantier cu un grad de dificultate foarte ridicat, poate unul dintre cele mai dificile şantiere din Transilvania la ora actuală şi ne-a ajutat Dumnezeu să parcurgem fără evenimente nefericite, să parcurgem toate etapele şi să ajungem în acest moment”, a mai spus PS Iustin Sigheteanul.
Deşi executanţii şiu proiectanţii spun că au finalizat catedrala pe verticală, munca la lăcaşul de cult este departe de a se fi terminat.
„De aici înainte urmează împodobirea catedralei, acoperirea ei şi finisajele exterioare care vor face din acest monument de arhitectură emblematic pentru Baia Mare, chiar emblema acestui municipiu şi suntem fericiţi că biserica noastră, alături de celelalte culte îşi aduce sporul ei de lucrare şi contribuţia ei la înfrumuseţarea oraşului nostru care şi aşa este unul dintre cele mai frumoase din România”, a concluzionat PS Iustin Sigheteanul.
Costul realizării Sfintei Cruci a fost suportat integral de primarul Băii Mari, Cătălin Cherecheş, membru al Adunării Naţionale Bisericeşti şi al Adunării Eparhiale a Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului, şi de mama sa, dr. Viorica Cherecheş, directorul Spitalului de Boli Infecţioase din Baia Mare. Este o donaţie de suflet a primarului Cătălin Cherecheş şi a mamei sale.
Sfânta Cruce a fost realizată după planul arhitectului Dorel Cordoş, care a conceput şi partea arhitecturală a Catedralei. Construirea Sfintei Cruci a fost făcută de Radu Blotor din Satulung, care are şi turnătorie de clopote. Are 12 metri înălţime şi este impresionantă şi frumoasă. Este o cruce specifică catedralelor voievodale, cu trei braţe.