Oamenii optimişti sunt mai sănătoşi, iar oamenii sănătoşi trăiesc mai mult, potrivit multiplelor studii efectuate de-a lungul timpului. Multe persoane şi-ar putea spune că nu aveau nevoie de niciun cercetător pentru a le demonstra ceea ce ştiau deja.
Totuşi există un alt aspect pe care cercetătorii din Elveţia şi Marea Britanie l-au descoperit recent. Astfel că, cei care cred că sunt sănătoşi trăiesc mai mult. Rezultatul acestei cercetări publicate în revista Psychological Science ar putea susţine ipoteza că diagnosticul fiziologic este mai eficient pentru predicţia duratei de viaţă decât mijloacele medicale.
S-a dovedit că persoanele care cred că sunt sănătoase trăiesc mai mult decât cele ale căror gânduri sumbre sunt preocupate de perspectiva duratei scurte a vieţii lor. Specialiştii consideră că o astfel de estimare optimistă a duratei de viaţă este chiar mai eficientă decât un stil de viaţă sănătos, cum ar fi renunţarea la fumat, a-ţi face prieteni sau alimentaţia.
Cu alte cuvinte, s-a descoperit că cel mai bun indicator al etalonului de viaţă este percepţia în legătură cu cât de sănătoasă se simte persoana respectivă. Concluzia studiului este că percepţia unei persoane asupra stării sale de sănătate ar trebui să fie luată în serios.