RISCURI Dacă vorbim despre venituri la buget, sunt multe surse care ar putea creşte încasările. Doar unul din 10 proprietari care îşi închiriază locuinţele merge la ANAF să depună declaraţia de venit din chirie.
În luna februarie proprietarii au plătit Fiscului venituri din închirierea bunurilor pentru aproximativ 200.000 de imobile. Numărul locuinţelor închiriate este însă mult mai mare.
Pe de altă parte, Fiscul poate să demonstreze că un proprietar încasează bani din chirie, doar în urma unei sesizări, scrie Capital.
O chirie nedeclarată, chiar şi de o sută de lei, este de ajuns pentru a avea dosar penal. Proprietarii trec însă de multe ori peste acest risc pentru că se gândesc că vor avea de plătit prea mult statului din veniturile realizate.
Dosarul penal nu este însă singurul risc pe care şi-l asumă un proprietar atunci când nu încheie un contract de închiriere.
Puţini ştiu că, în cazul în care chiriaşul refuză să mai plătească, singura modalitate de evacuare este un ordin pe care nu îl poate da decât instanţa.
Practic, mare parte din contractele declarate la Fisc sunt pentru chiriaşi care sunt angajaţi în Ministerul de Interne, Justiţie sau Apărare pentru că ei au aceste cheltuieli asigurate prin contractul de muncă.
Vlad Vlăsceanu, consultant imobiliar: „Estimăm că 90% din această piaţă este o piaţă necontrolată, o piaţă în care nu se declară aceste contracte la Fisc.”
Fiscul a anunţat în luna octombrie 2016 că a declanşat o campanie de verificare a locuinţelor închiriate.
Administratorii asociaţiilor de proprietari spun că sunt ansambluri de locuinţe unde numărul chriraşilor îl depăşeşete pe cel al proprietarilor. Iar inspectorii ANAF nu au călcat niciodată pe acolo.
Avocaţii spun că pot exista metode de control, dar care nu au fost puse în practică de Fisc. De exemplu, inspectorii pot verifica doar pe baza reclamaţiilor primite de la vecini.
Conform datelor din proiectul privind Strategia Naţională de Locuire, între 7 si 15% din cele 8,8 milioane de locuinţe din Romania sunt închiriate, adică între 600.000 şi 1,3 milioane de locuinţe
Aproape 63.000 de declaraţii de venit din chirii erau înregistrate în luna februarie, în Bucureşti. În schimb, pe siteurile de imobiliare sunt cel puţin 200.000 de anunţuri în Bucureşti. Chiria în Bucureşti porneşte de la 100 de euro în Berceni şi poate ajunge până la 6.000 în Aviaţiei.
Conform datelor furnizate de ANAF, proprietarii care au declarat venituri din închiriere pentru 219.824 imobile, în toată ţara. Cele mai multe imobile închiriate se află în Bucureşti, aproape 63.000. Urmează Constanţa şi Cluj. La polul opus cele mai puţine case închiriate sunt în Teleorman şi Botoşani, puţin peste 1.000.
sursa INFO