AcasăActualitateSocialBILANT - Rezultatele obtinute in 2014 de politistii maramureseni in domeniul criminalitatii...

BILANT – Rezultatele obtinute in 2014 de politistii maramureseni in domeniul criminalitatii economico-financiare

spot_img

DISTRIBUIȚI

Dată fiind situarea judeţului Maramureş la frontiera cu Ucraina a Uniunii Europene şi lungimea de 161 km a acesteia, Serviciul de Investigare a Fraudelor a fost reformat şi, sub noua denumire de Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice, structura acestuia a fost mărită cu încă un birou, respectiv cel de Combaterea Contrabandei. Ca măsură de eficientizare a activităţilor specifice acestui domeniu, Biroul de Investigare a Fraudelor din cadrul poliţiei mun. Sighetu-Marmaţiei a fost inclus în Serviciul de Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice. Prin aceste măsuri s-a reuşit, pe de o parte, o alocare importantă de resurse pentru un domeniu de acţiune care ţine de siguranţa naţională şi de obiectivele asumate de România în parteneriatele externe, iar pe de altă parte, extinderea competenţei teritoriale a structurilor la nivelul întregului judeţ .

Consolidarea capacităţii operaţionale şi intensificarea activităţilor în scopul combaterii evaziunii fiscale pe domenii prioritare stabilite pentru judeţul Maramureş, a reprezentat obiectivul prioritar de acţiune pentru anul 2014 al structurilor de investigare a criminalităţii economice de la nivelul Inspectoratului de Poliţie al judeţului Maramureş.

Contextul evoluţiei cadrului legislativ pe domeniul financiar-fiscal, cu implicaţii directe asupra mediului de afaceri, a generat noi forme de manifestare a fenomenului infracţional în domeniul evaziunii fiscale şi practicilor comerciale ilicite, cu consecinţe extrem de păgubitoare asupra bugetului de stat şi asupra climatului de siguranţă şi stabilitate a mediului de afaceri.

În vederea prevenirii şi combaterii infracţionalităţii de natură economico-financiară pe raza de competenţă, Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Maramureş şi-a concentrat eforturile în scopul intensificării activităţilor de prevenire în conformitate cu Programul Naţional de Combatere a Evaziunii Fiscale şi a planurilor de acţiune iniţiate la nivel naţional şi nivel local pe linia prevenirii şi combaterii evaziunii fiscale şi alte infracţiuni conexe.

 În domeniul contrabandei cu produse din tutun, în perioada de referinţă, la nivelul judeţului Maramureş, au fost înregistrate 84 dosare penale care privesc comiterea unor infracţiuni de contrabandă şi alte fapte conexe.

Poliţiştii maramureşeni au confiscat peste 200.000 pachete cu ţigări,  în valoare totală de  peste 2.000.000 lei şi au indisponibilizat 28 de vehicule utilizate în transportul ilicit al produselor din tutun.

În cadrul activităţilor desfăşurate, au fost aplicate aproape 800 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de peste 300.000 de lei.

Pentru probarea activităţilor infracţionale ale persoanelor implicate în contrabanda cu produse din tutun şi luarea măsurilor legale faţă de acestea, poliţiştii specializaţi în domeniul investigării criminalităţii economice au  efectuat 17 percheziţii domiciliare şi auto şi au reţinut trei persoane implicate în comiterea infracţiunilor de contrabandă, care ulterior au fost arestate.

Combaterea evaziunii fiscale pe domeniul producţiei şi comercializării  alcoolului constituie în continuare un domeniu prioritar de acţiune la nivelul judeţului Maramureş. Poliţiştii Inspectoratului de Poliţie al judeţului Maramureş au efectuat activităţi specifice de verificare şi control la agenţii economici profilaţi pe activităţile de producţie şi comerţ cu băuturi alcoolice atât la sediile acestora, cât şi în timpul operaţiunilor de transport rutier de mărfuri.

În perioada de referinţă, în contextul celor 16 acţiuni cu efective mărite efectuate, au fost verificaţi 415 agenţi economici şi au fost constatate 23 infracţiuni la acest regim şi peste 250 de contravenţii pentru care s-au aplicat amenzi în valoare totală de aproximativ 130.000 lei.

De asemenea, au fost efectuate 5 percheziţii domiciliare, a fost indisponibilizată cantitatea totală de 112.365 litri alcool etilic şi 750 litri  băuturi spirtoase, vin, precum şi un mijloc de transport şi s-a dispus confiscarea a 5000 kg porumb şi a altor bunuri şi valori.

În ceea ce privește combaterea infracţiunilor de evaziune, având ca obiect produsele de panificaţie, polițiștii au verificat 882 societăţi comerciale, 725 persoane fizice şi 883 mijloace de transport şi au constatat 39 infracţiuni de evaziune fiscală, pentru comiterea cărora sunt cercetate 34 persoane. Au fost indisponibilizate produse (Peste 14.000 kg făină şi alte produse de panificaţie) în valoare de  80.000 de lei. Tot la acest regim au fost aplicate 833 contravenţii şi s-au confiscat nouă mijloace de transport. Totodată, poliţiştii maramureşeni au confiscat şi 11.063 kg legume fructe în  valoare de 23.410 lei, 81.544 lei numerar, 5970 euro, 600 GPB, 241 USD şi 45 grame argint.

Prejudiciile cauzate prin infracţiunile economice constatate în cursul acestui an însumează 15.554.678 lei iar poliţiştii au reuşit recuperarea, în proporţie de 75,87% (11.801.829 lei).  96,48% din prejudiciul total este rezultatul comiterii infracţiunilor de evaziune fiscală, în timp ce consecinţa fiscală a infracţiunilor de contrabandă constatate a fost în anul 2014 de 546.900  lei, recuperat  în proporție de 87%.

Chiar dacă în perioada de referinţă au fost sesizate 878 fapte de natură economică, poliţiştii specializaţi în domeniul investigării criminalităţii economice au constatat peste 2300 de infracţiuni economico financiare.  O parte din acestea au fost constatate prin continuarea urmăririi penale faţă de suspecţi. 

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA