In perioada ianuarie – decembrie 2012 s-au efectuat 1963 actiuni de control derulate la producatori, distribuitori si prestatori de servicii desfasurate in cadrul tematicilor de control, controalelor operative si cercetarea reclamatiilor.
Valoarea produselor si serviciilor neconforme controlate 1488540 ron valoarea produselor neconforme extracomunitare 1230559 Ron ,valoarea totala a amenzilor aplicate 712850 RON; aplicate persoanelor fizice autorizate 11500lei; persoanelor juridice 654900 RON ;aplicate altor forme 46450 RON.
Principalele abateri constatate la produsele alimentare au fost:
1.Carne şi produse din carne: produse cu termenul de valabilitate expirat, nerespectarea reţetelor de fabricaţie, nerespectarea temperaturii impuse de către producători la păstrarea produselor, marcarea incompletă a etichetelor ce insoţesc produsul, spaţii frigorifice parametrii fizico – chimici neincadraţi în limitele prevăzute în actele normative, neafisarea preturilor,fara elemente de identificare si caracterizare a produsului, carnea tocata avea deficiente in ceea ce priveste caracteristicile organoleptic inclusiv supunerea in vederea comercializarii cu ambalaj deteriorat.
S-a constatat că în procesul deservirii consumatorilor de către vanzător aceştia nu respecta conditiile igienice in manipularea produselor.
In urma analizelor de laborator s-a determinat ca produsul (cabanos) nu corespunde la parametrii apa prevazut maxim 50 % de terminat 62,02 % si existenta amidonului care nu se admite acesta fiind determinat in proportie de 2,23 %, iar in cazul produsului salam de vara s-a determinat ca produsul nu corespunde la parametrii apa prevazut maxim 50 % determinat 57,62 % si proteina totala prevazut 15 % determinat 12,5 %.
2. Lapte şi produse lactate: în urma controalelor pe piată s-au constat produse care prezentau o etichetare incompletă (lipsă adresă producător, nemarcarea datei fabricaţiei) sau produse care nu erau depozitate în condiţii igienico sanitare corespunzatoare, comercializarea de produse cu data limită de consum depaşită ,neconcordanta intre forma de prezentare a produsului si lista de ingrediente-la produsul iaurt si inghetata pe ambalaj fiind ilustrate diferite fructe iar in lista de ingrediente nu apareau,etc.
3. Zahăr şi produse zaharoase, ciocolată: s-au gasit la comercializare produse cu data limită de consum depaşită, avand etichete cu informaţii netraduse în limba romană sau continand informaţii de identificare caracterizare incomplete, produse ce prezentau modificări organoleptice în ceea ce priveşte aspectul, consistenţa şi gustul,folosirea incorecta a denumirii de „ciocolata”,s-au mai constatat abateri la produsul –zahar- care nu se incadra in cantitatea neta declarata.
4.Cafea, ceai, ingrediente alimentare: produse depistate pe piaţă cu etichetare incompletă şi cu termen de valabilitate depăşit etc.
5.Băuturi răcoritoare, siropuri si ape minerale: cu termen de valabilitate depăşit şi inscripţionarea incompletă a etichetei cu elementele de identificare;depozitare necorespunzatoare a apei minerale ,aceasta fiind tinuta sub actiunea directa a razelor de soare.
6.Băuturi alcoolice: au fost depistate la comercializare produse cu termen de valabilitate depăşit şi etichetate incomplet;
7.Orez ,grau,arpacas: au fost depistate la comercializare produse calitatea I la care procentul de sparturi mici determinat in laborator a fost de 4,4% fata de procentul max.1% prevazut de legislatia in vigoare,iar la cal.II s-a determinat un procent de 40% fata de 5% prevazut de legislatia in vigoare.
8.Oua : produse depistate pe piaţă cu data limita de consum depasita si cu inscriptionarea lor greu lizibila (partial stearsa).
9.Peste,legume (produse congelate): ca abateri constatate amintim congelarea si decongelarea repetata.
10. Produse traditionale: in urma controalelor efectuate s-au constatat urmatoarele produse piine,untura etichetate ca si produse traditionale fara a fi inregistrate in registrul national ca produse traditionale.
11. Gemuri,dulceturi si piureuri de castane: s-au gasit la comercializare produse cu data limită de consum depaşită, avand etichete cu informaţii netraduse în limba romană sau continand informaţii de identificare caracterizare incomplete.
12. Mierea – la mierea cu propolis ,catina,etc.- nu apare mentionat procentul de miere.
13. Bauturi spirtoase- abateri de la regulament privind indicarea zonei geografice.
produse nealimentare: 206 Controale, in cadrul carora au fost aplicate: 77 amenzi contraventionale in valoare de 94000 RON,oprite definitiv in valoare de 647 RON ,oprite temporar in valoare de 42542 RON,cantitate controlata cu abateri 13904819 RON.
Principalele abateri constatate la produsele nealimentare au fost:
Jocuri si jucării pentru copii: în urma acţiunilor tematice de control în cursul anului 2012 s-au găsit la comercializare produse care prezentau următoarele abateri de etichetare: lipsa avertismentelor şi a instrucţiunilor de utilizare, neindicarea grupei de varstă căreia i se adresa jucăria, netraducerea în limba romană, la produsele din import, lipsa avertismentelor, lipsa marcajului CS sau CE;
– Produse electrice si mecanice de uz casnic: produse cu certificate de garanţie incomplete, fără traduceri privind modul de utilizare, nerespectarea acordării termenului de garantie;
– Produse cosmetice: cu eticheta sau instrucţiunile de utilizare netraduse in limba romană;produse cu termen de valabilitate depasit,lipsa pret afisat.
– Incălţăminte si articole de imbracaminte: s-au constatat deficiente in ceea ce priveşte etichetarea şi marcarea produselor (absenta pictogramelor), comercializarea lor fără bon de vanzare din care să reiese termenul de garantie de 30 de zile ,lipsa preturilor afisate şi, deasemenea, în urma reclamatiilor, au fost depistate produse comercializate avand vicii ascunse.
– Butelii pentru gaz lichefiat pentru aragaz: s-au constatat urmatoarele abateri-verificarea ISCIR neefectuata,robineti indoiti,neincadrarea in masa neta declarata.
– Produse electronice: – s-a constatat punerea pe piaţă şi comercializarea respectivelor produse fără instrucţiuni de utilizare în limba romana şi neinsoţite de certificate de garanţie completate corect;
– Lichid de spalare parbriz si dejivranti (agenti pentru dezghetat) :deficiente constatate-solutiile nu sunt prevazute cu dispozitive de inchidere rezistente pentru copii.
– Rechizite si uniforme scolare-informarea consumatorilor in ceea ce priveste modul de inscriptionare pe eticheta.
– Comercializare ochelari de soare- informarea consumatorilor in ceea ce priveste modul de inscriptionare pe eticheta ,nu se indica nr.pentru categoria de filtru,nu are avertisment cu „ privirea directa la soare este daunatoare”.
– Prestari servicii: s-au efectuat un numar de 149 controale, constatandu-se abateri la 104 operatori economici, numarul amenzilor contraventionale aplicate fiind de 28 amenzi in valoare aplicata de 46500 RON si un numar de 76 de avertismente.
Principalele abateri constatate au fost:
Prestari servicii statii de inspectie tehnica: abaterea constatata fiind nementionarea categoriilor de vehicule supuse inspectiei tehnice.
Prestari servicii in domeniul alimentaţie publica: condiţii igienico sanitare necorespunzătoare, nerespectarea Legii 349/2002 privind prevenirea si combaterea efectelor consumului produselor de tutun (delimitarea si ventilarea necorespunzatoare a spatiilor, precum si informarea consumatorilor cu privire la destinatia spatiului pentru fumatori sau nefumatori), informarea incompleta a consumatorilor privind lista meniu in privinta nementionarii gramajului unei portii, lipsa soluţieI cu proprietăţi dezinfectante, spălarea necorespunzătoare a veselei, grup sanitar neigienizat, personal angajat fără a purta echipament corespunzator, lipsa retetei la comercializarea cafelei, nerespectarea temperaturilor de pastrare pe perioada verii in cazul unor alimente cu grad ridicat de perisabilitate.
Prestari servicii in domeniul saloanelor de infrumusetare: ustensilele nu se sterilizează sau nu se dezinfectează după fiecare utilizare. Aparatele aflate în dotarea acestor saloane de frumuseţe nu sunt intreţinute într-o stare de igienă corespunzatoare. Operatorii economici nu au facut dovada colectarii separate a deseurilor periculoase, separat de par, si de cele menajere. Neafisarea listei de tarife, nerespecatrea conditiilor igienice,nerespectarea prevederilor Legii 349/2002 privind fumatul ,necompletarea la zi a registrului de evidenta a sterilizarii.
Comercializarea de pachete de servicii turistice: intocmirea incorecta a contractelor incheiate cu turistii, prin nerespectraea tuturor prevederilor legale,afisarea incorecta a preturilor,lipsa certificatelor de clasificare afisate.
Comercializarea produselor on-line: lipsa link-ului A.N.P.C. de pe pagina principala de web,lipsa informatiilor cu privire la dreptul de denuntare unilaterala a contractului.
– Prestari servicii in domeniul financiar: intocmirea incorecta a contractelor de creditare/amanet incheiate cu consumatorii, prin nerespectarea tuturor prevederilor legale.
Deficiente la stranduri,piscine,bazine de inot,unitati de inchiriere echipamente de agrement si parcuri de distractie- lipsa autorizatie sanitara de functionare,lipsa avertizare privind adancimea apei din bazin.