AcasăActualitatePoliticRetrocedarea bunurilor confiscate de regimul comunist nu este un proces încheiat în...

Retrocedarea bunurilor confiscate de regimul comunist nu este un proces încheiat în țara noastră

spot_img

DISTRIBUIȚI

Timp de 30 de ani, statul român a pus multe obstacole în calea acestui proces, iar azi, dacă ar putea, ar naționaliza din nou multe dintre aceste bunuri.

Ȋn calitate de deputat UDMR am reușit să opresc acest proces cu ajutorul avocaților și juriștilor, am dezvoltat și înregistrat inițiative legislative care pot face procesul de retrocedare mai ușor și corect.

M-am opus în Parlament introducerii unor inițiative legislative care ar fi îngreunat procesul de retrocedare în natură.

Una dintre aceste iniţiative legislative nu ar fi permis retrocederea bunurilor aflate în administrarea instituțiilor de învățământ agrare și veterinare. Acest lucru este în contradictoriu cu principiul UDMR: “Restitucio in integrum” (mai exact retrocedarea în totalitate).

Datorită acestei legi, azi, păgubiții pot să atace deciziile ANRP în instanța competentă arealului geografic unde se află bunul solicitat pentru a fi retrocedat.

Am modificat procedura de restituire a bunurilor confiscate în perioada comunistă. Prin urmare, datorită nouă, astăzi, cei păgubiți pot contesta deciziile ANRP privind retrocedarea în instanțele competente de pe raza județului lor. Până la aprobarea acestei legi, acest lucru era posibil doar în București. Toate aceste modificări legislative se regăsesc în Legea 111 din 2019.

La inițiativa mea, Camera Deputaților a adoptat o lege care obligă instuțiile statului să evalueze bunurile retrocedate la valoarea reală a pieței curente. De asemenea, statul trebuie să dovedească în urma unui proces că nu a confiscată ilegal proprietatea. Cei care solicitau despăgubiri, până nu demult, erau recompensați sub valoarea pieței.

Până la votarea acestei legi, despăgubiții erau recompensați la valoarea pieței din anul 2013, indiferent de valoarea pieței curente. Legea adoptată anul acesta în Camera Deputaților obligă statul să despăgubească solicitanții la valoarea pieței curente din ziua deciziei. Aceste inițiative se regăsesc în Legea 22 din 2020.

Ambele inițiative legislative ne fac viața mai ușoară, elimină birocrația și grăbesc procesul de retrocedare. Consider că, după 30 de ani de la căderea comunismului, aceste lucruri ar fi trebuit tranșate de mult timp. Ajuns în Parlamentul României in 2016, am contribuit la îmbunătățirea legii retrocedării prin cele două inițiative legislative.

Apjok Norbert
Deputat UDMR de Maramureș

 

Comandat de Uniunea Democrată Maghiară din Romȃnia; Executat de ActualMM; Cod AEP: 13200002
loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA