Cine nu cunoaşte vestita ciorbă de burtă? Personal cred că este una dintre cele mai bune ciorbe din bucătăria românească, iar smântâna şi gustul specific mă ademenesc de cele mai multe ori. Haideţi să pregătim împreună o bună ciorbă de burtă!
Timp de preparare: 4h
Ingrediente
– 2 kg de burtă proaspătă
– câteva oase de vită cu măduvă
– 1 ceapă şi jumătate
– 2 morcovi
– 1 rădăcină de pătrunjel
– 300 g smântână
– 5 gălbenuşuri
– câţiva căţei de usturoi
– 1 lingură de făină
– oţet
– sare şi piper
Mod de preparare
1. Înainte să vă apucaţi să gătiţi ciorba este bine ca burta să o lăsaţi la apă cu zeamă de lămâie sau oţet pentru a se albi şi mai ales pentu a mai ieşi din mirosul specific.
2. Într-o oală fierbeţi bucăţile de oase de vită şi puneţi sare.
3. Peste bucăţile de oase de vită adăugaţi şi legumele: ceapa, morcovul, usturoiul şi rădăcina de pătrunjel.
4. Când au fiert toate bine-bine strecuraţi zeama pe care o plasaţi într-o oală sub presiune şi adăugaţi burta.
5. Lăsaţi să fiarbă până când burta se înmoaie. Terminată această operaţie, lăsaţi să se răcească câteva minute pentru a putea să scoateţi şi să tăiaţi burta fâşii.
6. Gălbenuşurile le bateţi cu sare şi începeţi să adăugaţi smântâna şi făina.
7. Puneţi zeama cu bucăţile de burtă din nou la fiert şi când clocoteşte începeţi să turnaţi şi să amestecaţi în acelaşi timp zeama cu amestecul din gălbenuşuri.
8. Mai daţi câteva clocote la ciorbă şi apoi condimentaţi cu sare şi piper.
9. Nu puneţi oţetul în ciorbă, lăsaţi-l să fie pus de fiecare în parte după gust.
Recomandări
• Pentru o ciorbă gustoasă este bine să folosiţi burta proaspătă de vită.
• Strecuraţi zeama după prima fierbere a oaselor şi le puneţi iar la fiert.
• Nu puneţi albuşurile în ciorbă pentru că acestea vor da aspectul de tăiat ceea ce nu ne dorim.
• Pentru servire folosiţi oţet, smântână şi pătrunjel proaspăt tocat.
Yve.ro