Operaţiune de amploare a procurorilor DIICOT, care, într-o anchetă comună desfăşurată cu autorităţile judiciare din Austria şi Slovenia, au efectuat, luni, 18 percheziţii în patru judeţe din România, inclusiv în Maramureş, şi alte cinci percheziţii în Austria pentru destructurarea unei reţele de trafic de migranţi.
Potrivit unui comunicat transmis, marţi, de Biroul de presă al DIICOT, gruparea a fost constituită anul trecut de un cetăţean pakistanez, Ahmad Khan Saeed, şi un român, Istrate Timiş, împreună cu un suspect B.L.V., în calitate de membru executant, din care mai făceau parte, însă, cel puţin 15 persoane, cetăţeni români.
Transportul migranților se făcea pe ruta Bulgaria – Serbia – Cipru – România – Ungaria – Austria – Germania – Italia – Slovenia, se arată în comunicat, specificându-se că, cel puțin în perioada februarie – aprilie 2017, grupul infracțional organizat a îndrumat, transportat, transferat şi adăpostit peste 100 de migranţi, conform ebihoreanul.
Una dintre acţiunile grupului s-a derulat în perioada 19 – 21 aprilie 2017, când membrii reţelei „au transportat, transferat şi adăpostit pe raza judeţelor Timiş şi Arad, un număr de cel puţin 111 persoane – cetăţeni străini, majoritatea intraţi anterior ilegal pe teritoriul României, cu solicitări de azil”, se precizează în informare.
Operaţiunea a fost dejucată în punctul de frontieră Nădlac ll, unde migranţii au fost găsiţi într-un TIR care transporta marfă pe ruta Ungaria – Austria.
„Cu ocazia controlului efectuat în interiorul tirului de către poliţia de frontieră, s-a identificat că marfa indicată în documentele de transport era inexistentă, însă în interiorul tirului se aflau 111 cetăţeni străini, adulţi şi minori de diverse naţionalităţi printre care irakieni, sirieni, afgani, indeni şi pakistanezi – intraţi anterior ilegal pe teritoriul României, cu solicitări de azil”, se spune în comunicat.
Din ancheta desfăşurată, procurorii DIICOT au stabilit că reţeaua a fost sprijinită de către lucrători de poliţie din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră – Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac, care ar fi permis contra cost trecerea peste graniţă a tirurilor cu transfugi.
„În realizarea scopului grupului infracțional organizat astfel constituit și organizat pe teritoriul României, au fost comise 14 infracțiuni de trafic de migranți și respectiv 6 infracțiuni de complicitate la infracțiunea de trafic de migranți de către membrii grupului infracțional organizat, precum și de către membrii care au sprijinit acest grup infracțional organizat, sub forme diferite de participație penală, prin modalități alternative de îndrumare, călăuzire, transportare, transferare a migranților, în scopul trecerii frauduloase a frontierei de stat a României și în vederea obținerii direct sau indirect de foloase patrimoniale”, se spune în comunicatul DIICOT.
Unul dintre grupurile de migranţi a fost descoperit în noaptea de 16/17 martie anul trecut pe teritoriul Austriei, un alt grup de 17 migranţi a fost depistat în noaptea de 2/3 mai 2017 în apropierea punctului de trecere româno-ungar, în data de 10/11.05.2017 a fost trecut fraudulos frontiera româno-ungară un grup de cel puțin 10 migranți, din care au fost depistați un număr de 5 migranți, în data de 25/26.05.2017 a fost trecut fraudulos un grup de 8 migranți, în data de 30/31.05.2017 a fost trecut fraudulos un grup format din cel puțin 10 migranți ce au fost transportați fraudulos până în Austria, înșiră comunicatul.
Anchetă la comun
Pentru dovedirea filierei, pe 9 aprilie, procurorii DIICOT de la Structura Centrală, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate, au efectuat 18 percheziții domiciliare în județele Maramureș, Arad, Timiș și Bihor.
Pe teritoriul Austriei au fost efectuate cinci percheziții domiciliare, cetăţeanul pakistanez Ahmad Khan Saeed fiind reţinut şi arestat.
Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpaţilor Timiş Istrate, Burfete Cristian, Ştefanache Robert Iulian, Mihali Cristian, Şerezan Vasile, Mihali Ilie Daniel, Grec Ştefan, Şteţco Iulian Dumitru Şi Grec Petrea, pentru savarsirea infractiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat şi trafic de migranţi. Aceştia vor fi prezentaţi, marţi, Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile, unul singur, Ioan Dacian Bozga, fiind plasat sub control judiciar.
Activitatea echipei comune de anchetă, formate din anchetatori din România, Austria şi Slovenia, a fost coordonată în cadrul unui centru de comandă realizat la nivelul Eurojust şi a beneficiat de sprijin logistic şi finanţare din partea Eurojust dar şi de sprijinul EUROPOL.
Activitățile s-au desfășurat cu sprijinul Direcției Operațiuni Speciale, precum și al Inspectoratului General al Poliției de Frontieră și al Direcției Generale Anticorupție.
Sursa info şi video ebihoreanul
foto arhivă