spot_img
spot_img
AcasăLifestyleRemedii eficiente împotriva arsurilor. Cum să procedezi pentru a trata o arsură...

Remedii eficiente împotriva arsurilor. Cum să procedezi pentru a trata o arsură minoră acasă?

DISTRIBUIȚI

Fie că ți-ai ars mâna atingând o tavă cu prăjituri, fie că ai exagerat cu bronzatul, fie că ți-ai vărsat cafea fierbinte în poală, arsurile, de niciun fel, cu siguranță nu sunt o experiență plăcută. Din păcate însă, acestea sunt una dintre cele mai frecvente leziuni casnice.

Arsurile se clasifică în funcție de gravitatea lor. O arsură de gradul întâi este considerată cea mai puțin gravă, deoarece afectează doar stratul exterior al pielii. De obicei, o astfel de arsură provoacă doar o durere ușoară, roșeață și o umflătură superficială. Arsurile de gradul doi afectează straturile mai profunde ale pielii și provoacă apariția unor vezicule sau schimbarea texturii pielii. Arsurile de gradul al treilea implică leziuni ale tuturor straturilor pielii, în timp ce arsurile de gradul al patrulea pot afecta articulațiile și oasele. Arsurile de gradul al treilea și al patrulea sunt considerate urgențe medicale și trebuie tratate numai la spital. Dar majoritatea arsurilor de gradul întâi și gradul doi, cu un diametru mai mic de cinci centimetri, pot fi tratate cu succes acasă. Iată cum!

Cele mai bune remedii casnice împotriva arsurilor

Vindecarea arsurilor ușoare durează de obicei aproximativ o săptămână sau două. De asemenea, aceste arsuri nu lasă cicatrici în urma lor. De aceea, scopul tratamentelor împotriva acestor arsuri este reducerea durerii, prevenirea infecțiilor și grăbirea vindecării.

1. Apă rece

Primul lucru pe care ar trebui să-l faci atunci când suferi o arsură minoră este să aplici o compresă cu apă rece (nu rece ca gheața) peste zona arsă, timp de aproximativ 20 de minute. Apoi, spală ușor zona afectată cu apă și săpun.

2. Comprese răcoritoare

O compresă rece, sau o cârpă umedă curată, plasată peste zona arsă, ajută la ameliorarea durerii și a umflăturilor. Poți aplica compresa la intervale de 5 până la 15 minute. Încearcă să nu folosești comprese excesiv de reci, deoarece acestea pot irita și mai mult pielea arsă.

3. Unguente cu antibiotice

Unguentele și cremele cu antibiotice ajută la prevenirea infecțiilor. Aplică un unguent antibacterian pe zona afectată și acoperă cu un pansament sau o bucată de pânză sterilă. Există și alte produse benefice pentru arsuri pe care le poți găsi chiar și pe internet, la farmaciavedra.ro de exemplu. Tot pe website-ul acestei farmacii poți găsi și informații și sfaturi de specialitate despre Cum să îngrijești o arsură superficială pentru a grăbi vindecarea?

4. Aloe vera

Aloe vera este adesea prezentată ca o plantă minune împotriva arsurilor. Există nenumărate studii care au demonstrat eficiența acestei plante în vindecarea arsurilor de gradul întâi și chiar și celor de gradul al doilea. Aloe vera este un excelent antiinflamator, ea promovează circulația și inhibă creșterea bacteriilor. Pentru a trata o arsură, aplică un strat de gel de Aloe vera pur, stors direct din frunza unei plante, pe zona afectată. Dacă cumperi produse pe bază de Aloe vera din farmacii, asigură-te mai întâi că au un conținut ridicat de Aloe și evită produsele bogate în aditivi, în special coloranți și parfumuri.

6. Redu perioada de expunere la soare

Pentru a grăbi vindecarea arsurilor, evită să expui zona afectată la lumina directă a soarelui deoarece pielea acesteia este mult mai sensibilă decât pielea sănătoasă. Dacă totuși trebuie să ieși afară în soarele puternic, acoperă zona respectivă cu un bandaj sau îmbrăcăminte.

7. Nu sparge veziculele

Oricât de tentant ar fi să spargi veziculele apărute în urma arsurilor mai grave, lasă-le în pace. Ruperea unei vezicule conduce la infectarea pielii. Dacă te îngrijorează veziculele care s-au format în urma arsurii tale, consultă imediat un medic.

8. Ia un analgezic din farmacie

Dacă ai dureri, poți să cumperi de la farmacie un analgezic ușor cum ar fi ibuprofenul sau paracetamolul, ori te poți consulta cu farmacistul în legătură cu cea mai bună metodă de a opri durerea. Indiferent pentru ce fel de analgezic optezi însă, asigură-te că îl administrezi conform indicațiilor primite din partea farmacistului și doar după citirea prospectului medical din cutie.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.






TE-AR MAI PUTEA INTERESA