AcasăslolvaciaRELIGIE - Sărbătoarea Sfântului Martin, revitalizată în Baia Mare

RELIGIE – Sărbătoarea Sfântului Martin, revitalizată în Baia Mare

spot_img

DISTRIBUIȚI

Timp de două zile, reprezentanţii Bisericii romano-catolice din Baia Mare doresc să revitalizeze cultul Sfântului Martin. Astfel, în zilele de marţi şi miercuri, 10, respectiv 11 noiembrie, toţi copiii din Baia Mare dar şi adulţii sunt invitaţi să participe la Sărbătoarea Sfântului Martin.

Celebrarea nu este întâmplătoare şi este în strânsă legătură cu ruinele descoperite în Piaţa Cetăţii.

„Odată cu săpăturile arheologice şi refacerea Ţintirimului sau a Pieţii Cetăţii au fost descoperite ruinele Bisericii medievale Sfântul Martin, Episcop de Tours. Asta înseamnă că era cândva un cult foarte important atribuit acestui sfânt. Ştim din vechime, de exemplu, că atunci se puteau organiza târguri în Baia Mare de Sfântul Martin, înainte de Crăciun. Fiind descoperite aceste ruine, dorim să implementăm, să înfiinţăm şi aici aceste tradiţii care sunt în derulare în oraşele în care există deja cultul Sfântului Martin”, a precizat Ioan Roman, protopop roman-catolic de Baia Mare dar şi parohul Bisericii romano-catolice „Sfânta Treime” din Piaţa Cetăţii.

Sărbătoarea Sfântului Martin începe încă din ajun, printr-un eveniment dedicat clor mici. Potrivit tradiţiei care se păstrează în foarte multe dintre ţările lumii, copiii colindă din casă în casă cu felinare pe care şi le-au confecţionat chiar ei şi primesc dulciuri în schimbul unui cântecel. Legenda spune că originea acestui obicei vine chiar de la Sfânt. În timp ce vestea Evanghelia pe coastele flamande, Sf. Martin și-ar fi pierdut măgarul plecat la păscut altundeva, pe când el încerca să le propovăduiască păcătoșilor dintr-un mic sat, viitorul Dunkerque. La căderea nopții, copiii din sat plecând în căutarea măgarului, fiecare fiind înarmat cu câte un felinar, l-au găsit pe dune, mâncând scaieți și părușcă. Pentru a le mulțumi, Sf. Martin a transformat micile băligi ale măgarului în brioșe şi i-a răsplătit pentru efortul lor.

„În ajunul sărbătorii, deci exact în data de 10 noiembrie, la ora 6.00 seara, toţi copiii de grădiniţă şi peşcolarii sunt invitaţi în Centrul Vechi al oraşului. Îşi vor aduce de acasă lampioane în care vor avea lumânări aprinse. Va fi fanfara „Stibina” din Tăuţii Măgherăuş. Ne vom aduna în Piaţa Libertăţii şi apoi vom veni cu toţii în Piaţa Cetăţii unde vom asista la un concert la carillion şi vor putea să viziteze ruinele Bisericii Sfântul Martin. Apoi copiii vor intra în Biserica «Sfânta Treime» unde vor asista la o scurtă prezentate în power-point, vor spun o mică rugăciune şi apoi vor primi iconiţe şi covrigi, aşa cum cere tradiţia”, a adăugat preotul.

Dacă ajunul sărbătorii Sfântului Martin este dedicat copiilor, ziua le aparţine celor mari. La Biserica „Sfânta Treime” din Piaţa Cetăţii sunt invitaţi reprezentanţi ai tuturor cultelor religioase din Maramureş, pentru a asista la o Liturghie specială.

„Miercuri, când efectiv este Sărbătoarea Sfântului Martin, 11 noiembrie, atunci vom celebra Hramul Bisericii, al fostei Biserici Sfântul Martin, am invitat cu mare drag reprezentanţii bisericilor orientale. Deci preoţii greco-catolici şi colegii ortodocşi dacă doresc să participe pentru a face şi a crea punte de legătură între confesiuni. Liturghia va fi celebrată în limba latină”, a mai spus Ioan Roman.

Ana Pop

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA