AcasăActualitatePoliticREFERATUL DNA – Lucrarile castigate de inculpatii din lotul “Bistrita” au fost...

REFERATUL DNA – Lucrarile castigate de inculpatii din lotul “Bistrita” au fost subcontractate unei firme din Maramures. Deputatul PD-L Ion Oltean neaga orice amestec

spot_img

DISTRIBUIȚI

Asa cum ati putut citi in ziarul nostru in 24 martie 2012 procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție efectuează cercetări penale față de inculpații:

ANDREICA IOAN, fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor și respectiv în Ministerul Dezvoltării, în sarcina căruia s-au reținut următoarele infracțiuni:
– asociere în vederea săvârșirii de infracțiuni,
– trafic de influență,
– dare de mită,
– instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată,
– instigare la spălare de bani în formă continuată;

RUSU LIVIU MIHAI, președintele Consiliului Județean Bistrița Năsăud (CJ Bistrița), în sarcina căruia s-au reținut următoarele infracțiuni:
– luare de mită și
– folosire sau prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităților Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor;

POPESCU LAZĂR, administrator al mai multor societăți comerciale, în sarcina căruia s-au reținut următoarele infracțiuni:
– asociere în vederea săvârșirii de infracțiuni,
– trafic de influență în formă continuată,
– spălare de bani în formă continuată,
– fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată,
– exercitarea de comerț în favoarea și pe seama unor societăți constituite în țară străină, infracțiune prevăzută în Legea societăților comerciale,

SABĂU IOAN CLAUDIU în sarcina căruia s-au reținut următoarele infracțiuni:
– asociere în vederea săvârșirii de infracțiuni și
– trafic de influență, în formă continuată,

STĂNESCU MIHAI, administrator al SC DUO MAT SRL, în sarcina căruia s-au reținut următoarele infracțiuni:
– fals în înscrisuri sub semnătură privată,
– fals intelectual prevăzut în Legea contabilității ,
– două infracțiuni de spălare de bani,

PALADE ADRIAN, fost subordonat al lui Ioan Andreica, în sarcina căruia s-au reținut următoarele infracțiuni:
– fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată,
– spălare de bani în formă continuată.

Din Ordonanța de punere în mișcare a acțiunii penale întocmită de procurori a rezultat următoarea stare de fapt:
În cursul anului 2009, inculpații Popescu Lazăr și Sabău Ioan Claudiu au constituit o asociere infracțională, sprijinită de Andreica Ioan, ce avea ca scop adjudecarea în mod fraudulos a unor licitații publice de către mai multe societăți comerciale clientelare de la care primeau în schimb bani sau lucrări în subcontractare și, în anumite cazuri, chiar subcontractarea în totalitate a lucrărilor. Asocierea avea ca scop exercitarea influenței pe lângă demnitari sau funcționari publici cu influență asupra persoanelor cu putere de decizie în atribuirea unor astfel de licitații. În principal, erau vizate lucrări de proiectare și execuție de drumuri, canalizări, reabilitări de construcții, proiectare și execuție a unor centre de management a deșeurilor, etc.

Lucrarile castigate prin licitatii au fost subcontractate unei firme din Maramures

În baza acestui mecanism, în cursul anului 2009, inculpații Popescu Lazăr, Andreica Ioan și Sabău Ioan Claudiu au pretins de la reprezentanții unui consorțiu constituit din două firme suma totală de 345.002 euro (din care 12.075 euro pentru Andreica Ioan, 120.752 pentru Popescu Lazăr și 34.500 euro pentru Sabău Ioan Claudiu), reprezentând 5% din valoarea contractului „Reabilitarea și închiderea depozitelor de deșeuri urbane, precum și a celor rurale neconforme din județul Bistrița – Năsăud”, pentru a interveni pe lângă persoane cu funcții de decizie din cadrul Consiliului Județean Bistrița Năsăud în scopul de a-i determina să atribuie acest contract consorțiului format din cele două firme. De asemenea, inculpații au pretins și primit de la una din aceste două firme suma de 100.000 de euro pentru a i se atribui același contract.
Inculpatul Andreica Ioan a pretins de la o altă societate comercială suma de 1.200.000 euro (din care 100.000 de euro în nume propriu) pentru a-și exercita influența asupra factorilor de decizie din cadrul autorității contractante.
De la o altă firmă, Andreica Ioan a pretins suma de 200.000 de euro pentru a-și exercita influența asupra reprezentanților CJ Bistrița Năsăud în vederea deblocării plăților. În acest context, inculpatul Rusu Liviu Mihai, președintele CJ Bistrița, a pretins suma de 100.000 euro în scopul aprobării unor plăți pe bază de documente false și pentru prestații fictive în cadrul contractului „Reabilitarea și închiderea depozitelor de deșeuri urbane, precum și a celor rurale neconforme din județul Bistrița – Năsăud”, program finanțat cu fonduri europene. Din suma pretinsă, Rusu Liviu Mihai a primit de la Andreica Ioan suma de 75.000 de euro.
Pentru a crea aparența de legalitate a primirii acestor sume, inculpații Popescu Lazăr, Andreica Ioan și Sabău Ioan Claudiu au încheiat contracte de consultanță ce atestă operațiuni comerciale fictive. În anul 2010, inculpatul Palade Adrian, fost subordonat al lui Andreica Ioan la M.D.R.T., a încheiat un număr de 7 contracte ce atestă în fals prestarea unor servicii de consultanță/intermediere cu mai multe firme pentru a disimula proveniența și circulația sumei de circa 196.000 de euro pretinsă și primită de Andreica Ioan de la Popescu Lazăr pentru traficarea influenței asupra unor funcționari în vederea atribuirii unor licitații publice către firmele clientelare. În cursul anului 2011, inculpatul Stănescu Mihai, în calitate de administrator al SC DUO MAT INVEST SRL, pe baza unor contracte fictive, a încasat sume de bani rezultate din infracțiunile de corupție descrise mai sus, pentru ca acestea să ajungă la membrii grupului.

Inculpaților li s-au adus la cunoștință acuzațiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală. La datele de 23 și 24 martie 2012, procurorii anticorupție au dispus reținerea acestora pe o perioadă de 24 de ore, urmând a fi prezentați Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă pe termen de 29 de zile.

La data de 25 martie 2012, Tribunalul Bucureşti a dispus cercetarea în stare de libertate a celor şase inculpaţi, măsură faţă de care DNA a declarat recurs.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA