Azi, 2 septembrie, a avut loc conferinţa de presă de finalizare a proiectului „Reducerea riscurilor la nivel judeţean printr-o mai bună comunicare în cadrul comitetului judeţean pentru situaţii de urgenţă”. Proiectul este finanţat prin Programul Operaţional Dezvoltarea Capacităţii Administrative 2007-2013.
Obiectivul general al proiectului îl constituie eficientizarea componentei de comunicare a managementului riscurilor la nivelul instituţiilor judeţene cu responsabilităţi în domeniul situaţiilor de urgenţă.
Valoarea totală a acestuia este de 1.153.200 lei (fără TVA), cofinanţarea din bugetul Consiliului Judeţean Maramureş fiind de 23.064 lei. Durata de implementare este de 18 luni, ultima zi de implementare fiind 5 septembrie 2013.
„Dorim să arătăm că în Consiliul Judeţean Maramureş se realizează şi se finalizează proiecte, iar acest lucru se întâmplă graţie muncii şi profesionalismului colegilor din această instituţie.” – a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Zamfir Ciceu.
Grupurile ţintă vizate în implementarea acestui proiect sunt: 50 de funcţionari beneficiari ai sesiunii de training, 30 de autorităţi ale administraţiei publice locale şi instituţii publice reprezentate în Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă beneficiare ale studiilor, analizelor şi ale ghidului metodologic, dar şi locuitori ai judeţului destinatari ai campaniei de promovare a unui comportament pro-activ şi participativ în situaţii de urgenţă în rândul populaţiei şi a produselor de comunicare ale proiectului, reprezentanţi ai mass-media participanţi la cele două evenimente de promovare a proiectului.
Rezultatele implementării acestui proiect vor conduce la creşterea eficienţei funcţionarilor publici din administraţia publică şi creşterea gradului de informare a cetăţenilor cu privire la situaţii de urgenţă şi a riscurilor acestora. Rezultatele implementării sunt: o analiză a procedurilor existente de comunicare instituţională a fluxurilor interinstituţionale de date în cazul situaţiilor de urgenţă, o analiză a proceselor de lucru privind identificarea şi elaborarea măsurilor de reducere a riscurilor în funcţie de impactul şi de probabilitatea procedurii, precum şi a costurilor de prevenţie şi intervenţie, noi proceduri de comunicare implementate ca rezultat al consultanţei oferite în proiect, programe de training cu teme precum: „Managementul riscurilor şi al incertitudinilor”, „Procesul decizional în situaţii de urgenţă”, „Proceduri de comunicare în situaţii de criză”, „Standarde operaţionale naţionale şi internaţionale privind managementul situaţiilor de urgenţă”, traininguri pentru 50 de funcţionari publici implicaţi în comunicarea interinstituţională pentru situaţii de urgenţă, două seminarii pe tema egalităţii de şanse şi dezvoltării durabile, o componentă informatică de comunicare publică şi a riscurilor la nivel judeţean şi materiale de promovare a proiectului.
Biroul de presă