Anul 2013 a fost, fara indoiala, anul lui Laurentiu Reghecampf, macar in ceea ce-i priveste pe antrenorii romani, tanarul tehnician reusind sa se afirme pe prima scena fotbalistica a tarii si, de ce nu, chiar in intrecerile continentale.
Putini au fost cei care au crezut ca mandatul lui „Reghe” la Steaua va dura mai mult de cateva luni, el fiind vazut mai mult ca un nou capriciu al finantatorului Gigi Becali. E drept ca impresionase la Concordia Chiajna, insa era totusi foarte putin.
Mutarea de maestru a lui Reghecampf la Steaua a fost, paradoxal cumva, neamtul Tommy Neubert. Preparatorul fizic cu care avea si are in continuare o relatie excelenta si cu care colaborase part-time la Chiajna a fost cel care a pus o echipa a Stelei flamanda de rezultate, dar oarecum blazata si autosuficienta, pe picioare.
La numai 37 de ani, tanarul tehnician a inteles ceea ce alti confrati de-ai lui, unii ajunsi la varste respectabile, nu vor sa priceapa in ruptul capului – pentru a avea rezultate in fotbalul modern ai nevoie de o echipa pregatita fizic exemplar. Iar pentru a atinge acest nivel de pregatire trebuie folosite metodele moderne, implementate de cluburile mari ale planetei.
La Steaua, Reghecampf a gasit o echipa cu mare potential. Jucatori experimentati, unii ajunsi la apogeul carierei, dar si tineri de mare perspectiva.
Ar fi usor, dar mincinos, sa spunem ca „Reghe” a avut parte de o echipa iesita din comun pentru ca la Steaua au fost mai tot timpul jucatori valorosi. Insa acesti jucatori trebuiau pusi in valoare pentru a obtine si rezultatele asteptate.
Marea sansa a lui a fost, iar asta n-o poate nega nimeni, ca in primul sau sezon in Ghencea nu a avut practic adversari in competitia interna. De foarte multe ori, pentru „ros-albastri” a fost suficienta pregatirea fizica, sufocandu-si adversari in ultima jumatate de ora de joc si obtinand astfel victorii importante.
Daca ar trebui sa enumeram cateva din calitatile antrenorului Laurentiu Reghecampf, acestea ar fi, in ordinea importantei lor, seriozitatea dobandita in anii petrecuti in Germania, o buna intelegere a fotbalului modern, abilitatea extraordinara de a-si motiva jucatorii in momentele cheie si stilul ofensiv.
El are insa si defecte, unele dintre ele putand sa-l afecteze destul de mult pe viitor. In primul rand, nu este un foarte bun tactician, luand decizii pripite si, de multe ori, gresite. Apoi, da dovada de o aroganta care nu ii face deloc bine, crezandu-se de multe ori mult mai bun decat este in realitate. In al treilea rand, este influentabil si chiar se inconjoara de oameni care vor si pot sa-l influenteze.
Per total, Reghecampf este un antrenor peste media campionatului, care a adus o multime de lucruri noi si care ar putea avea un viitor stralucit.
Mentiuni speciale
Daca Laurentiu Reghecampf este cel mai bun antrenor al anului, sunt si alti tehnicieni romani cu rezultate notabile, care merita amintiti.
Cosmin Olaroiu si-a dovedit inca o data maiestria in aceasta meserie. A castigat al doilea titlu in Emirate cu Al Ain, dupa care a plecat la marea rivala, Al Ahli. Rezultatul? Al Ain s-a prabusit in zona de mijloc a clasamentului in timp ce noua formatie a lui „Oli” este lider detasat in clasament, in ciuda piedicilor puse de arabi.
Dan Petrescu a reusit sa revitalizeze un Dinamo Moscova ajuns pe ultimul loc in clasament. Cu bani foarte putini a readus formatia moscovta in prima parte a clasamentului iar in aceasta toamna, dupa primele transferuri adevarate, a ajuns cu Dinamo in apropierea podiumului. Este de inteles de ce sefii rusi n-au vrut sa-l lase sa plece in Premier League.
Cosmin Contra (foto) a plecat din liga a treia spaniola pentru a prelua o echipa efervescenta a Petrolului. Beneficiind de investitii considerabile facute de autoritatile locale si de un public superb, „Gurita” a castigat Cupa Romaniei si a ajuns cu „lupii” pe podium.
Mircea Lucescu a castigat un nou titlu cu Sahtior, dar asta deja nu mai e un eveniment. Totusi, „Il Luce” a reusit sa treaca peste vanzarea celor mai buni jucatori din lot, aducand in Ucraina noi tineri de mare, mare perspectiva, alaturi de care poate reconstrui echipa.