Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Maramureş a prezentat miercuri, 25 mai, la Prefectură bilanţul anului 2015 şi a primului trimestru de pe anul în curs. Urmând principiul „măreţelor realizări”, directorul APM, Alexandru Cosma, a „bifat” la realizări demararea lucrărilor de Depozitul ecologic.
“La nivelul judeţului Maramureş am considerat că cel mai important proiect pentru anul 2015 ca şi realizări a fost începerea implementării Sistemului de management al deşeurilor, aşa denumitul SMID. Cu toţii ştim problemele prin care a trecut acest proiect până la implementare întrucât în 2001 eram singurul judeţ din ţară care aveam aprobate două gropi de gunoi şi, din păcate, până la urmă implementarea proiectului a început doar în 2015. Pe 17 iunie 2015 a fost semnat contractul de construcţie al Depozitului ecologic de la Sârbi-Fărcaşa şi în aceeaşi zi au fost semnate şi contractele pentru închiderea „in situ” a rampelor de gunoi de la Vişeu, Tepliţa, Sighetu Marmaţiei şi Satu Nou de Jos”, a precizat Cosma.
În prezentarea care a durat mai bine de o oră, Cosma a ţinut să precizeze că instituţia pe care o conduce nu are nimic de-a face cu proiectul în afară de “urmărirea implementării” dar a enumerat realizările instituției pe care o conduce şi, culmea aceste realizări sunt părţi ale proiectului.
”Contractul de lucrări este de 51 de milioane de euro, ceva plus TVA , Agenţia de Protecţia Mediului nu are nicio implicare în achiziţia lucrării, în implementarea acestui program dar urmăreşte prin programul ministerial şi prin activitatea pe care o face în judeţul Maramureş, urmăreşte implementarea acestui Sistem de management al deşeurilor.
Ce s-a realizat în 2015? S-a realizat aşa cum v-am mai spus să se înceapă lucrările, să închidem depozitul de la Vişeu de Sus şi să zicem, am pierdut foarte multă vreme în ceea ce priveşte Depozitul de la Baia Mare în ceea ce priveşte începerea lucrărilor de închidere. De ce? Pentru că a existat un dezacord între cel care trebuia să facă operarea, respectiv Societatea Drusal şi cel care trebuia să facă închiderea «in situ» a depozitului. Până la urmă, se pare că, fără să încerc să fac un exerciţiu de judecată, până la urmă cele două societăţi s-au înţeles şi au făcut un program comun cu toate necazurile prin care am trecut, scandalurile de presă pe care le cunoaşteţi şi la care aţi participat cu toţii”, a subliniat Cosma.
Pentru anul în curs, deşi o jumătate din el este aproape gata, Cosma spune că principalul obiectiv este finalizarea proiectului, despre care superiorul ierarhic al directorului a afirmat că este realizat doar în proporţie de 17%.
“Acuma care sunt obiectivele pe 2016? Vom urmări în continuare modul de implementare al SMID în aşa fel încât să facem punere în funcţiune în 2016, aşa cum este şi cerinţa noastră, ştiţi că trebuia să se finalizeze lucrările în 31 decembrie 2015, s-a reuşit semnarea actului adiţional de prelungire a lucrărilor pe 2016. Eu ştiu că prima perioadă pentru care s-a acordat prelungirea este 31 iulie 2016 dar este posibil să mai avem o prelungire până la sfârşitul anului astfel încât acest an să fie anul în care într-adevăr să putem închide acest proiect de Sistem Integrat de management al deşeurilor la nivelul Judeţului Maramureş”, a mai spus directorul APM.
foto arhivă