RĂU DE MAȘINĂ Pentru a preveni ameţeala sau greaţa în timpul călătoriilor, nu avem nevoie de medicamente, spun medicii, ci este necesar respectarea unor reguli în timpul deplasărilor. „Răul de maşină” apare, de regulă, atunci când creierul primeşte informaţii contradictorii de la organele senzoriale: ochii pot să nu detecteze mişcarea în acelaşi grad în care mecanismul echilibrului din urechea internă înregistrează deplasarea vehiculului.
Principalele simptome ale răului de maşină sunt: greaţa, ameţeala, durerile de cap, ranspiraţii reci, salivaţie excesivă etc. Pentru a preveni instalarea acestor simptome este necesar, afirmă prof. dr. Marin Burlea, să respectaţi următoarele reguli
- Aveţi grijă la alimentele pe care le consumă copilul înainte de călătorie, evitaţi mâncărurile grele, grase, care necesită mult timp pentru digestie. Copilul nu trebuie să plece la drum nici cu stomacul gol, deoarece senzaţia de foame va accentua răul de mişcare.
- Asiguraţi ventilaţia în interiorul maşinii, lipsa aerului accentuează starea de căldură şi de greaţă. Folosiţi aerul condiţionat sau ţineţi un geam întredeschis pe timpul drumului pentru ca aerul să intre în maşină, oferindu-i copilului şi o senzaţie de răcoare.
- Nu fumaţi în maşină!
- Evitaţi pe timpul călătoriei mâncarea, snacksurile sau băuturile cu mirosuri puternice. Puteţi da copilului biscuiţi, covrigei uşor săraţi sau alte alimente uşoare, fără mirosuri sau gusturi exagerate.
- Nu permiteţi copilului să citească sau să se joace pe telefon, tabletă deoarece disconfortul va fi agravat (receptorii urechii interne sesizează mişcarea, dar ochii, aţintiţi pe carte sau ecran, nu o percep).
- Distrageţi-i copilului atenţia prin conversaţii, jocuri de cuvinte sau muzică.
- Încurajaţi copilul să privească în depărtare.
- Aveţi grijă la stilul în care conduceţi. Evitaţi manevrele bruşte, curbele luate în mare viteză.
- Faceţi opriri cât mai dese. Copilul va putea respira aer curat iar starea de disconfort va fi întreruptă.
- În cazul în care copilul a vomat în maşină, nu trebuie să-l certaţi. Starea de greaţă nu este moftul copilului, ci o reacţie a organismului său pe care nu o poate controla. Cearta îl va stresa şi mai mult, agravând simptomele neplăcute. Fiţi prevăzători şi luaţi la drum pungi speciale pentru vărsături.
Sursă info.
Sursă foto.