În ciuda recesiunii globale şi a incertitudinilor generate de criza din Zona Euro, Europa a continuat să atragă investiţii străine directe (ISD) în prima jumătate a anului 2012, conform datelor aferente primelor 6 luni ale anului 2012, cuprinse în raportul Ernst & Young- European Attractiveness Survey. În prima jumătate a anului 2012, companiile străine au luat peste 1500 de decizii de investiţii în Europa, înregistrându-se o creştere de 6,3% faţă de primele şase luni ale anului 2011. Locurile de muncă generate de ISD în prima jumătate a anului 2012 (78299), compensează, într-o oarecare măsură, locurile de muncă desfiinţate în urma restructurării şi comprimării lanţului de aprovizionare în multe industrii din Europa.
Marc Lhermitte, Head of Ernst & Young’s International Location Advisory Services, comentează, „Investitorii par să fi acceptat incertitudinea şi volatilitatea prezente în multe ţări şi industrii europene ca pe o nouă normalitate. Problemele economice din regiune sunt compensate de alţi factori de business în Europa, printre care: cea mai mare concentrare de consumatori cu putere mare de cumpărare, competenţe profesionale diverse şi productive, un climat de inovaţie fără precedent şi infrastructură superioară.”
Unde se duc investiţiile?
Ţările din Europa de Vest au continuat să atragă un număr mare de investiţii, dar acestea au avut o valoare mică şi au creat locuri de muncă mai puţine comparativ cu proiectele derulate altundeva pe continentul european. Marea Britanie a rămas cel mai mare beneficiar de proiecte de investiţii străine directe în prima jumătate a anului 2012, în timp ce Franţa s-a menţinut pe locul al doilea. Pe de alta parte, Spania a devansat Germania ocupând locul al treilea.
Pe de altă parte, Europa Centrală şi de Est a început să recupereze ca destinaţie de referinţă pentru investiţii în prima jumătate a anului 2012, după ce înregistrase o scădere semnificativă în 2010 şi 2011, când investiţiile din regiune au atins minimele istorice. În prima jumătate a anului 2012, Europa de Est a atras 75% din deciziile de investiţii străine directe. Mai mult de jumătate (53,8%) din locurile de muncă create de ISD au fost în ţările Europei Centrale şi de Est.
S-a înregistrat o creştere binevenită atât în sectoarele de servicii cât şi în cele producătoare, în special în ţările Europei Centrale şi de Est, cum ar fi Republica Cehă. De asemenea, a avut loc o creştere semnificativă în sectorul logistic, companiile americane şi cele germane fiind investitori principali.
Industrii care au atras investiţii în Europa
Serviciile pentru afaceri şi industria de software au deţinut primele două poziţii în generarea de proiecte de investiţii străine directe în Europa, cumulând 29,4% din deciziile de investiţii în prima jumătate a anului 2012. Industriile producătoare, cum ar fi industria auto, industria de utilaje, chimică şi a bunurilor de larg consum şi-au mentinut o poziţie importantă în ceea ce priveşte crearea de noi locuri de muncă.
Proiectele de investiţii străine directe în sectorul auto au continuat să crească, mai ales în Europa Centrală şi Est, în prima jumătate a anului 2012. Astfel, acest sector ocupă locul al treilea în ceea ce priveşte proiectele de investiţii străine directe, generând cele mai multe locuri de muncă în urma investiţiilor mari provenite de la furnizorii şi producătorii germani, americani şi japonezi de echipamente originale.
În prima jumătate a anului 2012, s-a înregistrat o creştere puternică a proiectelor de investiţii străine directe derulate de companiile de logistică, în principal furnizori din SUA şi Germania.
Companiile care doresc să pătrundă în lanţurile de aprovizionare dense şi complexe din Europa, să-şi fluidizeze procesele şi să-şi sporească eficienţa îşi externalizeaza tot mai frecvent serviciile către companii de logistică terţe.
Investitorii
În ceea ce priveşte fondurile de investiţii străine directe, SUA rămâne cel mai mare investitor extern în Europa, cu 32,5% din totalul investiţiilor, cea mai mare parte a acestora direcţionate în domeniul serviciilor pentru afaceri şi industria de software.
Germania şi-a menţinut locul ca cea mai mare ţară europeană cu proiecte de investiţii în Europa, cu un procent de 12,5% din proiectele totale şi 27,2% din totalul locurilor de muncă create de ISD.
Tot potrivit raportului, companiile din pieţele emergente sunt în expansiune, în mod selectiv, pe anumite pieţe europene. În prima jumătate a anului 2012, antreprenorii din ţările BRIC au generat 5,7% din proiectele de investiţii străine directe şi 7% din locurile de muncă create în Europa.
Politici flexibile pentru atragerea investiţiilor
Pentru a menţine fluxul constant al investiţiilor în sectorul industrial, multe dintre economiile europene răspund, într-o măsură mai mare sau mai mică, cerinţelor investitorilor străini. Companiile din întreaga lume aleg să investească, în continuare, în Europa, ceea ce demonstreză că, cel puţin pentru moment, regiunea îşi păstrează punctele forte. Climatul economic din Europa va rămâne o provocare pe termen lung, dar investitorii încep să accepte acest nou mediu. Comunitatea de afaceri internaţională întelege că piaţa europeană este prea mare pentru a fi ignorată. De asemenea, este recunoscut faptul că Europa îşi păstrează fundamentele puternice, care nu pot fi trecute cu vederea iar acest lucru va contribui la menţinerea ei în topul destinaţiilor de investiţii din lume.