Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Maramureș și-a prezentat astăzi, 3 februarie, bilanțul activității pe anul 2015. La ceas de sărbătoare, alături de conducerea instituției și eroii care se luptă zi de zi pentru binele cetățenilor au fost șefii de instituții, Anton Rohian, prefectul județului Maramureș, și Cătălin Cherecheș, primarul municipiului Baia Mare. Bilanțul a fost citit fără ca reprezentanții Consiliului Județean Maramureș să participe la eveniment, autoritățile județene manifestând astfel nepăsare față de oamenii care își riscă zi de zi viața pentru siguranța și viața cetățenilor.
Raportul de evaluare al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Maramureș a fost făcut public de prefectul județului Maramureș, Anton Rohian.
„Componența Comitetului Județean pentru Situații de Urgență a fost modificată ori de câte ori au avut loc schimbări în conducerea instituțiilor cu atribuții în gestionarea situațiilor de urgență. Sub conducerea prefectului, în 2015, Comitetul Județean s-a întrunit în două ședințe ordinare și opt ședinţe extraordinare, fiind adoptate șapte hotărâri. În cadrul ședințelor au fost abordate atât latura preventivă, cât și limitarea efectelor negative ca urmare a acestor situații. Au mai fost organizate două ședințe de lucru în care au fost stabilite măsuri și sarcini precum și termene precise pentru șefii grupului tehnic cu atribuții în domeniu atât pentru prevenire cât și pentru latura de eliminare a efectelor negative. Pe parcursul anului 2015, Comitetul Județean a fost convocat în șapte ședințe în sistem videoconferință ca urmare a manifestărilor violente ale fenomenelor hidro-meteo periculoase în cadrul cărora au fost abordate măsuri preventive și operative pentru probleme legate de efectele acestor fenomene”, a declarat Anton Rohian, prefectul județului Maramureș.
Primarul Cătălin Cherecheș și-a manifestat aprecierea și considerația față de eroii de lângă noi care de multe ori, deși nu beneficiază de dotările necesare, intră în apă și în foc pentru a salva vieți omenești.
„Este un moment în care noi, comunitatea băimăreană, nu putem să spunem decât <Mulțumesc> tuturor celor care s-au implicat pentru siguranța noastră, a fiecăruia dintre noi. Întotdeauna cei cu gradul cel mai mic din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență rămân de cele mai multe ori, mai ales în momente de bilanț și în momente de sărbătoare, în umbră, dar de fiecare dată sunt cei mai importanți. Mă gândeam când va veni momentul în care să schimbăm anumite reguli care sunt foarte scorțoase din perspectiva organizării unor astfel de manifestări cu un anumit caracter festiv, cu un anumit caracter al disciplinei militare și să îi lăsăm și pe cei care înțeleg ce înseamnă să conduci o autospecială, să te urci pe o scară, să ții un furtun în mână, să te lovești direct cu problemele, să vorbească ei și să tăcem noi pentru că ei sunt cei care știu exact care sunt problemele cu care se confruntă. Și să ne gândim în momente de liniște și în momente în care nu sunt probleme cum facem să fiți mai bine dotați, să fiți mai bine plătiți, să fiți mai corect apreciați. Întotdeauna societatea românească se isterizează când sunt probleme și drame și atunci ne punem întrebarea de ce nu sunt dotați suficient cei de la ISU, de ce nu sunt alte instituții dotate corespunzător, de ce nu au suficiente echipamente și dotări angajații instituției. Când e liniște nu pune nimeni întrebări. Și acesta este poate motivul pentru care nu reușim să evoluăm noi ca și societate românească în ritmul în care ne-am dori. Dar societatea românească este formată din fiecare dintre noi și dacă noi tăcem nu se va întâmpla absolut nimic. O să fie din rău în mai rău și dintr-un Colectiv în alt Colectiv. Cred că lucrurile trebuie să se întâmple de la fiecare dintre noi spre comunitate și această țară”, a declarat Cătălin Cherecheș.
„Inspectoratul pentru Situații de Urgență Gheorghe Pop de Băsești al județului Maramureș este instituit ca serviciu public deconcentrat în subordinea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență în scopul asigurării managementului situațiilor de urgență pe teritoriul administrativ al județului Maramureș. La nivel județean activitatea inspectoratului este coordonată de prefect. Misiunea Inspectoratului pentru Situații de Urgență este aceea de a sprijini comunitățile, cetățenii și de susținere a demersurilor acestora de a construi și perfecționa capacitățile necesare protecției și intervenției și de a reduce riscurile la care sunt expuse acestea”, a declarat Ioan Mureșan, inspectorul șef al ISU Maramureș.
Potrivit bilanțului, în anul 2015 serviciile profesioniste şi voluntare pentru situaţii de urgenţă din judeţ au fost alertate la 8.186 situaţii de urgenţă, în medie 22 pe zi. Comparativ cu anul 2014, numărul situaţiilor de urgenţă la care am fost solicitaţi a crescut cu 635 intervenţii (de la 7.551 în anul 2014 la 8.186 în anul 2015).
Simona Vasiac