Joi, 7 mai 2015, Comitetul Executiv National al PSD se întrunește la Palatul Parlamentului, cu începere de la ora 15.00. Social-democrații vor stabili calendarul alegerilor interne în PSD, vor decide alianțele electorale în vederea alegerilor locale din 2016, dar vor discuta și pe tema legilor electorale care urmează să fie adoptate de Camera Deputaților.
Maramureșul va fi reprezentat la acest Comitet Executiv Național de către președintele filialei județene al PSD, Gabriel Zetea și de ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Marian Pop. În opinia liderului PSD Maramureș, Gabriel Zetea, un subiect extrem de important asupra căruia Comitetul Executiv Național va trebui să se pronunțe face referire la legile electorale, o promisiune a PSD către oameni, care trebuie îndeplinită.
Nu vor Parlament umflat
”Am promis că vom schimba felul în care sunt aleși parlamentarii, astfel încât să nu ne trezim în 2016 cu un Parlament umflat. Dorim să avem un parlament suplu, cu maxim 300 de parlamentari. Alegerea pe listă de partid este, din punctul meu de vedere, sistemul tradițional care a funcționat cel mai bine în România după 1990 și o să susțin fără rezerve această variantă. Nu o susțin doar din punctul de vedere al reducerii numărului de parlamentari, ci și din punctul de vedere al profesionalizării și creșterii calității reprezentative al scrutinului alegerilor locale. Sunt de acord cu menținerea sistemului de alegeri al primarilor într-un singur tur, pentru că este un scrutin care a dat rezultate foarte bune în 2012 și, pe principiul lucrului bine făcut care nu trebuie schimbat este foarte bine să rămână această variantă.
Marea problemă apare la modul în care se va alege președintele Consiliului Județean, unde propunerea agreată este că acesta să fie numit indirect, din rândul consilierilor județeni. Chiar dacă PSD are, la o primă vedere, dezavantajul pe acest tip de scrutin, nu pot să nu observ beneficiile pe care această situație le aduce în ceea ce privește relația dintre președintele Consiliului Județean și plenul CJ. O dată președintele ales indirect, acesta va avea obligația de a se consulta periodic cu consilierii județeni și de a menține o atmosferă conciliantă. Asta înseamnă o mai mare transparență și democratizare în interiorul Consiliilor județene. Mai mult, eu personal voi fi întotdeauna pentru varianta ca puterea să fie oferită mai degrabă unui grup de oameni, decât unei singure persoane”, a declarat Gabriel Zetea.