Medicii de familie din Marmureş sunt extrem de revoltaţi şi spun că nu vor semna Contractul cadru cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Maramureş. Aceştia spun că actele sunt stufoase, legislaţia nu este clară, modificările făcute sunt dese şi din această cauză li se impută lunar sume foarte mari de bani, deşi au prestat serviciile către populaţie. În baza acestui document doctorilor li se decontează serviciile medicale prestate către populaţie.
„Începând de azi protestez! Motivele sunt multe, dar în principal e vorba de proasta finanţare a cabinetelor de medicină de familie şi de condiţiile umilitoare impuse an de an de către guvernanţi medicilor de familie. Aici fac referire la multitudinea de sancţiuni din CoCa (n.r. Contractul cadru) şi Normele de aplicare a CoCa, la ambiguitatea protocoalelor de prescriere a medicamentelor compensate, ambiguitate din cauza cărora colegii mei au fost sacţionati cu sume uriaşe. Aşadar: «PROTESTEZ!»”, a precizat Gheorghe Lascu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie din Maramureş.
Medicii de familie s-au solidarizat la nivel naţional şi în perioada următoare vor protesta prin purtarea de banderole pe braţ pentru că nu îşi permit să lase pacienţii de izbelişte.
„În ciuda faptului că am solicitat de la CNAS și MS formele actualizate ale celor două acte normative care stau la baza contractării noastre: Contractul-Cadru (Hotărârea de guvern nr. 161/2016 pentru aprobarea pachetelor de servicii și a Contractului-cadru care reglementează condițiile acordării asistenței medicale, a medicamentelor și a dispozitivelor medicale, în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2016–2017) și Normele sale de aplicare, suntem ignorați în continuare! Nici până în acest moment nu au fost fãcute publice documentele pe baza cărora ar trebui să semnăm următoarele contracte bianuale cu casele de asigurări, deși mai sunt doar două săptămâni până la momentul semnării!
Refuzăm să mergem mai departe cu acest contract care ne-a deprofesionalizat, ne-a transformat în birocraţi şi ne-a îndepărtat de menirea reală a profesiei noastre. Pacienţii noştri ştiu deja că activitatea de medic de familie nu le mai poate oferi calitatea de care au nevoie din cauza obstacolelor pe care administratorul banilor plătiţi pentru sãnãtate (casa de asigurări) le aşază în calea actului medical. Pacienții noștri au dreptul la sănătate și îngrijiri medicale de calitate, drept pe care așa-zisul garant al sănătății pacienților, CNAS, îl refuză de ani de zile.
Am solicitat în repetate rânduri sã fim beneficiarii unui contract eficient, care să ne permită exercitarea liberă a profesiei de medic. De fiecare dată am fost alături de pacienți și de fiecare dată am fost sancționati pentru că le-am respectat drepturile pe care sistemul le încalcă zi de zi”, se arată într-un comunicat remis presei de Asociaţia Mecicilor de Familie din România, asociaţie din care fac parte şi câteva sute de medici maramureşeni.
Medicii spun că au tolerat în ultimii ani mult prea multe abuzuri ale decidenţilor faţă de specialitatea lor, iar discriminarea la care sunt supuşi prin regândirea finanţării în sistemul de sănătate şi aplicarea noilor prevederi ale codului fiscal este picătura care a umplut paharul.
« De aceea, organizaţiile reprezentative ale medicilor de familie au decis declanşarea acţiunilor de protest. Medicii de familie din România vor purta începând din 15 iunie 2016 banderole albastre, vor afişa la cabinete informaţii privind revendicãrile lor şi îşi vor informa pacienţii privind calendarul protestelor. SNMF şi FNPMF solicită și pe această cale audienţe la Primul Ministru, Ministerul Sănătății și Parlament. Vom avea şi alte acţiuni pe care le vom detalia în zilele următoare”, se mai arată în document.
În concluzie, medicii de familie nu semnează contractele aflate în forma actuală.
Ana Pop