AcasăActualitateSocialPROPUNERE - Medicii caută soluţii pentru a-şi reţine colegii mai tineri în...

PROPUNERE – Medicii caută soluţii pentru a-şi reţine colegii mai tineri în ţară

spot_img

DISTRIBUIȚI

Emigraţia medicilor români este o realitate crudă cu care se confruntă tot mai des pacienţii. Potrivit statisticilor, anual, zeci de medici aleg să profeseze meseria pentru care au studiat cel puţin un deceniu pe alte meleaguri pentru că sunt plătiţi mai bine şi pentru că acolo li se oferă condiţii decente de muncă şi de trai.

De-a lungul anilor s-au tot căutat soluţii pentru a stopa acest exod dar nimeni nu a făcut nimic concret. Medicul maramureşean Gheorghe Lascu, ce care conduce şi Asociaţia Medicilor de Familie din judeţ, a făcut o propunere care s-ar putea concretiza într-o lege. Acesta ar favoriza medicii debutanţi să se lanseze şi chiar ar putea încuraja medicii străini să vină în România să-şi deschidă cabinete.

Practic, legea propusă de Lascu ar funcţiona similar cu programele guvernamentale celebre deja care se adresează tinerilor, respectiv „Prima Casă” şi „Prima Maşină”.

„ De ce să nu avem un program de sprijinire a medicilor care vor să își deschidă un cabinet (praxis), de ce să emigreze, dar pe noi cei care suntem deja în pragul pensiei cine ne va îngriji? Hai să analizam care ar fi avantajele, s-ar putea deschide mai multe cabinete de diferite specialități, pacienții ar fi mai bine îngrijiți, statul român ar avea doar de câștigat”, spune Gheorghe Lascu.

Dacă propunerea s-ar concretiza într-un proiect legislativ atunci beneficiile ar fi multiple. Pe lângă medicul care ar rămâne în comunitate s-ar putea crea şi alte locuri de muncă petru asistenţi şi personal auxiliar de care este nevoie într-un cabinet de medicină.

„Programele existente sunt de consum, nu aduc beneficiu decât beneficiarilor, un program «PRIMUL PRAXIS» aduce beneficii medicilor, pacienților și statului. Cum? Simplu, ar emigra mult mai puțini medici, ar fi mai multe loocuri de muncă pentru medici, asistențe, presonal auxiliar, pacienții ar fi mai multumiti, statul ar câștiga din impozitarea salariilor și a profitului”, mai adaugă Lascu.

Propunerea lui Gheorghe Lascu a ajuns deja la unul dintre senatorii din Maramureş dar şi la un fost ministru al Sănătăţii. Deocamdată nu a primit nicun răspuns dar mai speră că cineva îi va ajuta şi pe medicii debutanţi.

„Vă daţi seama că după 13 ani de şcoală, facultate şi apoi rezidenţiat, puţini părinţi îşi mai permit să-şi ajute copiii să-şi deschidă un cabinet. Un credit cu dobândă subvenţionată de stat ar fi convenabil pentru mulţi medici”, a concluzionat Lascu.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA