AcasăActualitateSocialPROIECT - Municipiul Baia Mare, partener într-un proiect care va revoluţiona serviciile...

PROIECT – Municipiul Baia Mare, partener într-un proiect care va revoluţiona serviciile sociale

spot_img

DISTRIBUIȚI

Muncipiul Baia Mare va implementa un proiect fără precedent pentru oraş care va influenţa în mod categoric percepţia, dar şi calitatea serviciilor şi prestaţiilor sociale. Este vorba despre un proiect URBACT, iar acest tip de proiect nu produce efecte fizice, deci nu creează infrastructură, ci politici publice care vor sta pe urmă la baza unei activităţi concrete.

„În acest caz este vorba despre inovare socială, deci facem o analiză a tuturor serviciilor sociale din judeţul nostru cu ajutorul partenerilor străini, vedem ce se poate externaliza, la cine se poate externaliza, cum putem să implicăm în activitatea de guvernare de zi cu zi pornind de la activitatea tradiţională. Tematica noastră principală a fost dezvoltarea economiilor sociale existente şi sprijinirea lor pe mai departe şi orientarea lor către tineri ceea ce este şi politica actualului primar. Dacă ne gândim la tineri, tinerii care termină o formă de învăţământ pot deveni o problemă socială în oraşul nostru”, a declarat Dorin Miclăuş, Serviciul Strategii, Dezvoltare, Cooperare din cadrul Primăriei municipiului Baia Mare.
Partenerii de proiect ai municipiului Baia Mare sunt Gdansk din Polonia, în calitate de lider, pe urmă mai avem Brokslav, Torino, Milano, Paris, Strassbourg, dar şi alte oraşe din Portugalia, Suedia sau Olanda. Toţi aceştia au o practică îndelungată în domeniu şi de la care băimărenii vor învăţa prin schimburi de experienţă.

”Toate aceste abordări, sociale, precum şi celelalte domenii care vor veni se încadrează şi în acel ghid şi suport de activităţi pentru Capitală Culturală Europeană, deci abordarea noastră este multilaterală. În acest proiect, în acest moment suntem în faza întâi care este proiectul aprobat cu primii pareneri oficiali ai proiectului. Noi am fost agreaţi pentru faza a doua a proiectului, acum se discută cu Grupul local de acţiune care va sta la baza mobilizării cetăţenilor, ONG-urilor şi mediului de afaceri şi cel academic şi acest grup local de acţiune va participa şi la toate schimburile de experienţă cu partenerii noştri”, a mai adăugat Miclăuş.
Acesta a mai explicat şi modul în care va funcţiona întregul mecanism pentru ca tot ceea ce înseamnă serviciu social să fie foarte bine acoperit din punct de vedere al infrastructurii.

”Trebuie să fie patru grupuri de acţiune. Primul grup este Autoritatea Pubică locală care va deveni broker deci coordonator, este mediul academic, sunt cetăţenii şi noi am invitat în prima fază câţiva după care vom extinde la consiliile civice de cartier şi este mediul de afaceri. Pe mediul de afaceri în prima fază va trebui să vedem care dintre cei din zona de afaceri sunt dispuşi să meargă pe abordarea socială şi mai ales să înţeleagă că partea socială nu poate să fie ruptă de partea economică”, a explicat acesta.

Proiectul va fi extins cu noile date pe care municipalitatea le va culege în 15 martie va fi depus la Secretariatul European, urmează apoi să fie aprobat sau să se ceară clarificări până în 15 iunie şi proiectul va fi operaţional din 15 iunie 2016 până în15 iunie 2018.

Ana Pop

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA