AcasăAdministrațiePROIECT INIŢIAT DE CONSILIUL JUDEŢEAN - 18 localităţi cuprinse în ”Planul de...

PROIECT INIŢIAT DE CONSILIUL JUDEŢEAN – 18 localităţi cuprinse în ”Planul de revitalizare a satului maramureșean”

spot_img

DISTRIBUIȚI

PROIECT INIŢIAT DE CONSILIUL JUDEŢEAN Județul Maramureș reprezentat prin Consiliul Județean, inițiatorul proiectului ”Plan de revitalizare a satului maramureșean”, a solicitat încheierea unui acord de parteneriat cu Ordinul Arhitecților din România, Filiala Teritorială Nord-Vest și 18 unități administrativ-teritoriale (UAT) de pe raza județului Maramureș.


Este vorba de comunele Desești, Budești, Ocna Șugatag, Călinești, Poienile Izei, Botiza, Ieud, Bogdan Vodă, Giulești, Oncești, Vadu Izei, Bârsana, Strâmtura, Rozavlea, Săcel, Șieu și orașele Săliștea de Sus și Dragomirești.

Scopul major al proiectului este protejarea și punerea în valoare a patrimoniului cultural construit și natural din județul Maramureș.

Obiectul acestui acord este acela de a organiza în parteneriat un concurs de arhitectură având ca scop realizarea a 10 proiecte de case (cinci proiecte pentru case mari și cinci proiecte pentru case mici) în stil tradițional specific pentru Maramureșul istoric – Valea Marei, Valea Cosăului și Valea Izei.

Implementarea proiectului ”Plan de revitalizare a satului Maramureșean”, obiectiv de investiții cuprins în bugetul Județului Maramureș pentru anul 2017, urmărește conștientizarea locuitorilor din județ cu privire la valoarea patrimoniului local, a tradiției și a specificului local, precum și responsabilizarea acestora cu privire la importanța conservării, protejării, revitalizării și valorificării patrimoniului cultural și natural al județului Maramureș, în vederea asigurării dezvoltării echilibrate, coerente și durabile a teritoriului județului.

Se dorește, totodată, promovarea și diseminarea cât mai largă a unor materiale care să prezinte specificului local, integrarea construcțiilor noi și a intervențiilor la construcțiile existente în specificul local, în concordanță cu exigențele specifice secolului XXI.

Se urmărește și realizarea unor modele de locuințe în stil tradițional pentru a fi puse la dispoziția persoanelor interesate și care să ofere posibilitatea ca noile construcții ce vor apărea în aceste zone să fie construite cu respect pentru sat, pentru tradiții și pentru natură.

Președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea, a subliniat faptul că acest proiect s-a dorit de foarte mult timp la nivelul județului, urmând să fie implementat în cel mai scurt timp.

”Avem acum un plan concret la nivelul Consiliului Județean, nu doar discuții, despre cum putem revitaliza satul maramureșean și cum putem îmbunătăți aspectul exterior și arhitectura în satele atât de importante din punct de vedere turistic. Din punct de vedere financiar nu este un efort considerabil, fiind vorba despre o sumă de 200.000 de lei care a fost deja aprobată în lista de investiții a Consiliului Județean Maramureș, la începutul anului în curs”, a precizat președintele Consiliului Județean Maramureș.

Proiectul de hotărâre a fost lansat la inițiativa vicepreședintelui Ioan Doru Dăncuș, care l-a și prezentat în detaliu plenului Consiliului Județean Maramureș. Acesta a arătat că s-a consultat cu arhitectul șef al județului și cu Direcția de specialitate, elaborând împreună termenii proiectului.

”Nu dorim să mai așteptăm o mână întinsă din partea Guvernului sau al altor entități care să facă ceva pentru județul nostru. Am decis să încercăm noi, prin forțe proprii, să elaborăm proiectul privind construcția unor case care să îmbine arhitectura tradițională cu cea modernă, salvând, în acest mod, ce se mai poate salva din vechile modele de construcții.

Mulți dintre colegii consilieri județeni au avut preocupări în acest sens și mă bucur că am găsit o metodă de a-i încuraja pe cei care doresc să construiască pe acest stil.

Împreună cu Ordinul Arhitecților am găsit și soluția de a premia cele mai interesante zece modele de case care îmbină arhitectura tradițională maramureșeană cu cea modernă, grupându-le în două categorii: până în 150 de metri pătrați și cu suprafața de peste 150 de metri pătrați”, a declarat Ioan Doru Dăncuș.

Biroul de presă al Consiliului Județean Maramureș

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA