Persoanele cu dizabilităţi de vedere vor avea ocazia, în cel mai scurt timp, să viziteze Complexul Astronomic din Baia Mare, în cadrul unui proiect special pentru ei pus la cale de instituţie.
“Este vorba despre un proiect dedicat nevăzătorilor şi persoanelor cu deficienţe de vedere. Este un proiect ambiţios, se numeşte «Cerul în mâinile tale» şi încercăm, sperăm că vom reuşi, în mare măsură, proiectul a fost bine scris şi a câştigat locul I la secţiunea „Patrimoniu cultural imaterial”. Vom încerca să aducem constelaţiile şi stelele mai aproape de cei care nu pot să vadă. Este un proiect cu o valoare totală de aproximativ 70.000 de lei, Complexul Astronomic Baia Mare a avut o contribuţie importantă, beneficiarul a pus undeva la 20% din valoarea proiectului dar avem şi alte surse atrase de la parteneri”, a declarat Ovidiu Ignat, directorul Complexului Astronomic Baia Mare .
Proiectul a fost demarat în luna februarie iar durata lui de implementare este până în luna noiembrie, cu intinerare în multe locaţii din ţară. Organizatorii sunt convinşi că va fi un succes pentru această categorie de persoane.
„Practic, este o reeditare a „Constelaţiilor româneşti tradiţionale” în varianta pentru persoane cu deficienţe de vedere. Vor fi diagrame, vor fi sfere, vor fi tot felul de produse senzoriale care nu includ văzul ci doar simţul tactil care ştim noi că ar fi cel mai dezvoltat simţ al nevăzătorilor dar şi o descriere audio cât mai amănunţită a acestor constelaţii”, a mai spus Ignat.
Primele sfere şi dioagrame tactile vor fi vernisate în luna aprilie la Complexul Astronomic Baia Mare şi după ce expoziţia va fi itinerată la nivel naţional, cel mai probabil va fi dusă şi în străinătate, proiectul fiind o premieră în domeniu.
„Mai sunt la muzee programe pentru persoanele cu dizabilităţi de vedere dar, din ce ştim noi, este primul desfăşurat în cadrul unui complex astronomic sau planetariu. Este o premieră, de aceea avem şi noi emoţii”
Fiecare constelaţie şi planetă va fi ilustrată cu diagramă tactilă şi, pe lângă povestea audio, persoanele cu dizabilităţi vor putea să le pipăie şi chiar să le miroasă pentru că muzeografii au de gând să asocieze şi mirosuri acestora.
„La Ursa Mare, de exemplu îi vom pune scorţişoară, la Ursa Mică vom asocia vanilia şi aşa mai departe. Vom avea şi şase voluntari de la o organizaţie non-guvernamentală care îi vor ajuta pe vizitatori. Mai mult, pe pereţii sălii de expoziţie vor avea şi mână curentă pentru orientare, iar cei care vor dori să viziteze şi nu au dizabilităţi vor fi legaţi la ochi tocmai pentru a simţi cu adevărat cum este”, a spus Mircea Liţe, coordonatorul proiectului.