AcasăActualitateSocialPROGRAM - Specialiștii de la Spitalul Județean încurajează alăptarea bebelușului

PROGRAM – Specialiștii de la Spitalul Județean încurajează alăptarea bebelușului

spot_img

DISTRIBUIȚI

PROGRAM Cadrele medicale din Spitalul Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” Baia Mare își actualizează informațiile legate de perioada perinatală și încurajează mamele să își hrănească bebelușii la sân, deoarece există o serie de beneficii atât pentru copil, cât și pentru mamă.

În ceea ce privește copilul, medicul șef al secției de Neonatologie, dr. Pîrvănoiu Margareta a precizat că “laptele matern îl protejează de infecții, prin imunoglobulinele și enzimele pe care le conține, reduce riscul diabetului zaharat de tip I și II, riscul obezității, al hiperocolesterolemiei, enterocolitei necrozante, retinopatiei, reduce riscul alergic și al astmului bronșic, precum și riscul sindromului de moarte subită a bebelușului. În plus, laptele matern este mereu la temperatura optimă, steril și nu necesită nicio resursă financiară pentru familie”.

Specialiștii mai susțin că mama care alăptează revine la greutatea dinaintea sarcinii mai repede și poate beneficia de o protecție contraceptivă de 98% (în primele 6 luni, dacă mentruația nu s-a reinstalat și copilul este alăptat exclusiv, cu un interval maxim de 6 ore între două mese, în fiecare ciclu de 24 de ore). În cazul femeilor cu diabet de tip I, studiile au arătat că, în timpul alăptării, prin conversia continuă a glucozei în galactoză și lactoză, cantitatea de insulină necesară poate să fie scăzută cu 27%. Există o legătură demonstrată de multe studii între alăptare și descreșterea riscului de cancer ovarian și de sân. Riscul scade, cu cât perioada de alăptare pe parcursul vieții este mai lungă.

Nu în ultimul rând, “alăptarea favorizează atașamentul și construirea unei relații apropiate, ocrotitoare între mamă și bebeluș, stimulează dezvoltarea creierului și asigură o dezvoltare emoțională armonioasă a copilului. În același timp, studiile privind depresia postpartum demonstrează că mamele care își hrănesc bebelușii la sân suferă mai rar sau fac forme mai ușoare ale acestei afecțiuni“, explică Roman Corina, psiholog clinician specialist în cadrul secției Neonatologie a spitalului județean.

Vă amintim că, Spitalul Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” Baia Mare, în parteneriat cu Asociația SAMAS, la inițiativa medicului șef al secției de Neonatologie, dr. Pîrvănoiu Margareta și cu sprijinul conducerii unității a demarat o acțiune de pregătire a cadrelor medicale, în vederea certificării ca educatori perinatali.

Pentru a dobândi calificarea de educator perinatal, cadrele medicale, care fac parte din acest program, au parcurs deja 3 module (nutriție perinatală, alăptare și cel despre fiziologia sarcinii și a perioadei perinatale) și mai au de parcurs modulul privind nașterea naturală și nașterea medicalizată, la finalul lunii mai.

 

Informații furnizate de Spitalul Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” Baia Mare

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA