Timp îndelungat de avizare a dosarelor de achiziţii, nedecontarea unor cheltuieli si întârzieri la finalizarea proceselor de achiziţii publice. Sunt cateva dintre problemele cu care se confrunta maramuresenii care doresc sa beneficieze de proiecte finanţate din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală.
Prefectul de Maramureş, Anton Rohian a avut o intalnire cu beneficiarii şi consultanţii proiectelor finanţate din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală.
Reuniunea a avut ca scop o mai buna cunoastere a problemelor cu care se confrunta cei implicati in implementarea proiectelor dar si pentru utilizarea eficienta a fondurilor europene. Printre neajunsurile din acest segment s-a amintit timpul îndelungat de avizare a dosarelor de achiziţii, nedecontarea unor cheltuieli pe care beneficiarii sunt obligaţi să le suporte din bugetul propriu, întârzieri ale finalizării proceselor de achiziţii publice din cauza contestaţiilor şi lipsa fondurilor pentru derularea proiectelor mai ales in cazul autorităţilor publice locale care au în implementare mai multe proiecte. De asemenea, s-a constatat o lipsă de profesionalism şi neseriozitate din partea unor consultanţi sau constructori, care a generat întârzieri în implementarea proiectelor şi implicit penalităţi pentru beneficiari.
Prefectura Maramures informeaza că s-au facut propuneri astfel incat pentru problemele amintite sa se gaseasca rezolvare. Beneficiarii proiectelor au solicitat şi posibilitatea obţinerii sprijinului Consiliului Judeţean pentru constituirea unui fond de rulment din care să fie susţinute aceste proiecte până în momentul rambursării de către Oficiului Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală a sumelor, respectiv eventualitatea susţinerii costurilor cu dobânzi şi comisioane bancare care reprezintă cheltuieli neeligibile, de către Consiliul Judeţean Maramureş.
Potrivit unui comunicat de presa emis de institutia condusa de reprezentantul guvernului in teritoriu, in judeţul nostru au fost aprobate, la nivelul autorităţilor administraţiei publice locale, 43 de proiecte, în valoare de peste 250.000 de lei. Dintre acestea, 21 sunt pe dezvoltarea infrastructurii rurale si trei sunt deja finalizate. Alte 11 sunt pentru drumuri agricole şi forestiere,unul fiind si finalizat. De asemenea pe măsura 313- „Încurajarea activităţilor turistice” sunt aprobate 10 proiecte, iar pe măsura 122- „Îmbunătăţirea valorii economice a pădurii” a fost aprobat un proiect.