O brutarie are nevoie de mai multe tipuri de produse de panificatie, printre care si amelioratori de panificatie. Pe langa drojdia si faina de toate zilele, dupa cum s-ar spune, personalul unei brutarii are nevoie de mult mai multe tipuri de substante si ingrediente pentru a putea prepara o gama cat mai larga de produse.
De exemplu, nu poti face o paine cu maia ca la mama acasa cu faina alba si cu drojdie normala. Ai nevoie de produse specializate, special concepute pentru acest tip de preparate. In acest articol, vei afla mai multe despre amelioratorii de panificatie.
Ce este un ameliorator de panificatie?
Acest tip de produse de panificatie reprezinta o combinatie de mai multe ingrediente necesare anumitor preparate – precum aditivi, adjuvanti tehnologici si materii prime diverse. Acestea din urma pot proveni din cereale sau din alte substante si sunt mixate conform unei formule specifice.
In general, un ameliorator de panificatie contine agenti oxidanti, agenti reducatori, enzime, emulsificatori si ingrediente cu efecte specifice, in functie de tipul amelioratorului de panificatie.
Cum actioneaza un ameliorator de panificatie?
Spre deosebire de alte tipuri de produse de panificatie, un ameliorator actioneaza asupra modului in care aluatul se comporta in timpul procesului de coacere/productie al unui produs de panificatie. Mai exact, amelioratorii de panificatie nu sunt ingrediente necesare aluatului, ci mai degraba ingrediente care modifica modul in care acesta este prelucrat.
Astfel, un ameliorator de panificatie actioneaza la nivel de reologie, fermentatie si coacere. La nivel reologic, amelioratorii contribuie la un aluat mai elastic si extensibil – imbunatatind rezistenta acestuia la prelucrarea de tip mecanic. La capitolul fermentatie, amelioratorul imbunatateste modul in care drojdia actioneaza in interiorul aluatului. Pe timp de coacere, acesta optimizeaza dezvoltarea produsului de panificatie.
De ce sa folosesti un ameliorator de panificatie?
Amelioratorii de panificatie sunt printre cele mai cunoscute si folosite produse de panificatie dintr-o brutarie. Exista patru motive principale din spatele acestui aspect, dupa cum urmeaza:
- Aluatul se obtine mai repede – amelioratorii imbunatatesc procesul de fermentatie al drojdiei si de crestere al aluatului;
- Aluatul se prelucreaza mai usor – amelioratorii de panificatie contribuie la crearea unui aluat ideal pentru colaci si covrigi care necesita o prelucrare intensa a aluatului;
- Aluatul prezinta toleranta crescuta in timpul dospirii – amelioratorii imbunatatesc rezistenta aluatului, acestia fiind produse de panificatie nelipsite din interiorul unei brutarii;
- Aluatul are, in general, un randament mai bun – amelioratorii sunt nelipsiti, din nou, datorita faptului ca maresc randamentul aluatului si al altor produse de panificatie folosite.
Astfel, este de la sine inteles de ce ar trebui sa apelezi la amelioratori in brutaria ta, mai ales daca doresti sa coci produse speciale, dupa reteta proprie si asa mai departe.
Daca ai nevoie de amelioratori de panificatie de calitate superioara, ar trebui sa arunci o privire la oferta LeSaffre. Jucator de talie mondiala in industria produselor de panificatie, LeSaffre pune la dispozitia brutarilor toate ingredientele de care acestia au nevoie pentru a produce si coace produse gustoase, dar mai ales intr-un mod eficient, care garanteaza randament si un profit favorabil dezvoltarii afacerilor din acest domeniu!