AcasăOPINIIProblema Zilei - "Magistrala cuvântare" a "Căpitanului" la Gala studenţilor (naivi) din...

Problema Zilei – „Magistrala cuvântare” a „Căpitanului” la Gala studenţilor (naivi) din străinătate

spot_img

DISTRIBUIȚI

Ajuns la sub 10% în sondaje, huiduit şi înjurat de români pe la colţuri sau la ultimele apariţii publice, Traian Băsescu şi strategii săi s-au gândit să mai cosmetizeze puţin imaginea jalnică a instituţiei prezidenţiale şi a locatarului vremelnic de la Palatul Cotroceni printr-o prezenţă şi o „magistrală cuvântare” de tip ceauşist a şefului statului la ediţia a treia a Galei studenţilor români din străinătate, desfăşurată vineri, 6 ianuarie (de Bobotează!), la Bucureşti. Pentru ca lucrurile să fie clare din start, preşedintele şi-a început discursul cu obişnuitul atac la adresa presei, mai corect spus a unei părţi a ei, cea care îl critică: „Cei mai mulţi dintre dvs. trăiţi în străinătate şi vă informaţi din mijloacele media care, adesea, din lipsă de profesionalism, înţeleg foarte greşit ce se întâmplă în România sau nu înţeleg deloc. Aşa că mă văd nevoit sau cred că este o oportunitate această întâlnire cu dvs. să vă spun ceva despre România care vreţi să vă primească înapoi. Şi eu vă spun: nu mai cereţi României să vă primească înapoi, că ea vă aşteaptă”, a spus şeful statului . Apoi a relansat tiribomba cu „reforma statului”, pe care a reuşit să-l pună pe butuci în cei 7 ani petrecuţi (risipiţi!) la putere: „Anul acesta nu voi renunţa la ideea că până la alegerile legislative din luna noiembrie vom putea avea o lege a reorganizării administrative a ţării. Obiectivul în ultimii doi ani a fost încercarea de a moderniza statul. Statul are nevoie de o justiţie performantă, justiţia care face dreptate, care aşază valorile în societate, justiţia care nu ezită să aplice legile oricui, de la şeful statului la cineva obişnuit. Trebuie să înţelegem că nu mai merge cum mergea: ori înţelegem că România trebuie să se modernizeze, ori ne autocondamnăm”. După ce a debitat o nouă serie de inepţii, Traian Băsescu le-a aruncat tinerilor studenţi români din străinătate momeala finală: „În zilele următoare, dacă există trei absolvenţi de studii superioare care acceptă salariul unui secretar de stat din România, sigur, maşină şi secretară, sunt gata să angajez fără concurs, doar în baza diplomei de absolvent de facultate în străinătate, trei tineri pe funcţie de consilier de stat. Nu e o glumă! Un consilier are un program lejer, în care vii la ora 9.00 la Preşedinţie şi nu ştii când pleci. Preşedintele te poate chema în orice moment să-ţi dai cu părerea despre orice lucru din lumea asta şi din ţară, că vrea o idee. Ce face cu ea e treaba lui, dar consilier la Preşedinţie este o funcţie importantă”.

Atacul la adresa presei de la începutul „magistralei cuvântări” nu mai miră pe nimeni, fiind bine-cunoscute obsesia şi ura viscerală a lui Traian Băsescu faţă de cei care nu sunt de acord cu el. Democraţia şi pluralismul sunt două noţiuni care îi sunt străine „Căpitanului” încă de pe vremea când bătea din călcâie şi executa ordinele superiorilor sau ale Securităţii, cu care colabora în calitate de informator (turnător!). Cu alte cuvinte, conform preşedintelui României, presa e de vină pentru jaful din economie şi dezastrul din justiţie, pentru corupţia generalizată care căpuşează şi paralizează întreaga societate românească, pentru genocidul îndreptat împotriva bătrânilor şi pensionarilor, forţaţi de lipsuri să iasă din sistem „pe cale naturală”, pentru catastrofele din sistemul de sănătate şi din învăţământ, pentru terorismul cultural pe bani publici practicat de către cei plătiţi să se ocupe de conservarea şi promovarea valorilor autentice ale neamului românesc. Aceasta este „reforma statului”, pe care Traian Băsescu a încercat să le-o „vândă” ieftin tinerilor studenţi români din străinătate în a doua parte a „magistralei cuvântări” din Ziua de Bobotează, acţiune de la care nu au lipsit „chelnerii” prezidenţiali Vasile Blaga (preşedintele Senatului), Teodor Baconschi („apoliticul” nostru ministru de Externe, care a promis un milion de voturi pentru PDL de la românii de pretutindeni la alegerile din noiembrie!), Andreea Paul-Vass (consilierul premierului pe probleme economice) sau Alexandru Lăzescu (preşedintele Televiziunii Române, instituţie transformată într-o anexă a laboratoarelor de manipulare şi propagandă ale actualei puteri!). Cât despre momeala aruncată de şeful statului cu posturile de consilieri de stat, aici sunt mai multe de spus şi voi încerca să dau câteva explicaţii în cele ce urmează.

Liga studenţilor români din străinătate a fost înfiinţată în urmă cu trei ani şi are deja câteva mii de membri. Majoritatea membrilor Ligii sunt tineri foarte capabili, absolvenţi de facultăţi din România sau din străinătate, care au muncit din greu pentru a obţine burse de masterat sau doctorat la universităţi prestigioase din întreaga lume. Alţii (mai puţini) sunt odraslele îmbogăţiţilor tranziţiei, trimişi la studii în străinătate de părinţii ajunşi milionari (sau miliardari) peste noapte şi care au legături foarte puternice în sferele puterii, oricare ar fi ea. Aş aminti aici şi faptul că regimul dictatorului Nicolae Ceauşescu a produs suficiente exemple în acest sens (Nicu, Zoe şi Valentin Ceauşescu, Petre Roman şi alţii au studiat la cele mai bune universităţi din lume), model preluat după 1989 de noua putere instalată „democratic” şi formată din eşaloanele 2 sau 3 ale fostei nomenklaturi comuniste. Scopul investiţiei în educaţia beizadelelor vechi sau noi este lesne de înţeles: formarea unei noi nomenklaturi, de data asta modernizată, care să preia puterea de la părinţi şi să formeze viitoarea clasă politică românească. În aceste condiţii, întreb, făcând referire la momeala aruncată de Traian Băsescu tinerilor studenţi români din străinătate: cine are şanse să ocupe un post de consilier de stat la Cotroceni? Un biet student de la ţară – care şi-a rupt coatele printre străini pe băncile facultăţilor şi a muncit orice pentru a se putea întreţine – sau fiica/fiul unui miliardar de carton care trage sforile în sferele puterii? Aici voi veni cu exemple, tot sub forma unor întrebări. Ştiţi cum a ajuns fata cea mică a lui Traian Băsescu, Elena Băsescu – „EBA”, europarlamentar european, deşi a trecut prin şcoală ca gâsca prin apă şi încă are mari probleme cu Limba Română, după ce tăticul grijuliu s-a lăudat la televizor că micuţa a absolvit o facultate în America (James Madison University), deşi „EBA” a călcat pe acolo numai două luni ca internă?! Ştiaţi că Guvernul României a alocat 6 (şase!) milioane de euro pentru a trimite la studii în străinătate tineri români şi că la întoarcerea în ţară (cei care s-au întors) NICIUNUL nu a fost angajat în structurile guvernamentale?! Iată marea „gogoaşă” (iluzie) pe care Traian Băsescu a ambalat-o frumos şi a încercat să le-o vândă tinerilor de la Ligă în Ziua de Bobotează, „la pachet” cu sloganul „presa e de vină” şi cu „reforma statului”!

În urmă cu mai bine un an am participat la o conferinţă organizată de Ambasada României de la Washington, D.C., unde Vladimir Tismăneanu a încercat să le „vândă” tinerilor de la Liga studenţilor români din străinătate o altă mare „gogoaşă”: Raportul final al Comisiei prezidenţiale pentru analiza dictaturii comuniste din România. După ce a vorbit o oră fără să spună nimic (Raportul fiind o carte fără valoare atât timp cât nu are efecte în justiţie!), mi-am permis o scurtă intervenţie, în care i-am întrebat pe studenţii români dacă au intenţia de a se întoarce în România după terminarea studiilor. Cei mai mulţi nu au dat niciun răspuns, alţii au zâmbit, lăsându-mă să înţeleg că au deja slujbe bine plătite în America şi un confort de care cu greu s-ar putea despărţi în schimbul unei noi aventuri în România. Printre ei erau şi câţiva „patrioţi”, care au asigurat un loc călduţ în cazul în care se răzgândesc şi părinţii sunt bine cu puterea: un post bun la un minister, o firmă care are contract cu statul să toarne asfalt, să pună borduri sau să planteze flori. Pentru ei, viitorul e roz, prosperitatea e asigurată, la fel şi ascensiunea în politică, unde, nu-i aşa, diplomele obţinute în străinătate şi relaţiile părinţilor le vor permite să formeze noua nomenklatură de partid. Pe unii i-am văzut şi la New York. Nu participă la niciun eveniment comunitar, dar vin să voteze sau să aplaude discursurile celor aflaţi la putere, aşa cum s-a întâmplat la vizitele lui Traian Băsescu, Emil Boc sau Teodor Baconschi în America. „Magistrala cuvântare” ţinută de Traian Băsescu în faţa studenţilor români din străinătate a fost un fâs. „Căpitanul” a încercat să ascundă gunoiul sub preş şi să vândă pielea ursului din pădure, crezând că vorbeşte în faţa docherilor din port sau chelnerilor de la Cotroceni. A uitat, însă, că în faţa lui s-a aflat un grup de tineri educaţi în universităţi de prestigiu din America sau Europa, care nu cumpără iluzii sau vorbe frumos ambalate.

New York, 10 ianuarie 2011

Grigore L. Culian

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA