„Fie că ne place sau nu, Baia Mare are o istorie de fost oraș minier. Iar asta vine la pachet cu urmări pe care le simțim și azi” – este mesajul ferm transmis de primarul municipiului Baia Mare, Ioan Doru Dăncuș, într-o postare publică în care trage un nou semnal de alarmă cu privire la efectele pe termen lung ale activității miniere asupra orașului. Primarul subliniază că principalele probleme resimțite de comunitate sunt legate de sănătate și stagnarea economică, în contextul în care, după închiderea industriei miniere, orașul încă se află „într-un proces de reconfigurare a economiei locale”.
Într-un apel adresat autorităților centrale și parlamentarilor, Ioan Doru Dăncuș a transmis că „administrația locală nu poate, însă, să facă totul de una singură”, atrăgând atenția asupra incapacității administrațiilor locale de a gestiona singure ecologizarea iazurilor de decantare și a perimetrelor miniere. „Și nu pentru că nu este responsabilitatea noastră. Sunt convins că nu doar eu, dar și colegii mei s-ar apuca mâine de treabă, indiferent că ține sau nu de noi. Ci pentru că nu dispunem de astfel de fonduri.”
Aceste declarații au fost făcute în cadrul unei ședințe speciale, organizate pentru prima dată în Sala Europa a Primăriei Municipiului Baia Mare, care a reunit factori de decizie locali și naționali. La întâlnire au participat, printre alții, președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea, primarii din Baia Sprie, Tăuții-Măgherăuș și Recea, precum și reprezentanți ai Comisiilor pentru Mediu din Camera Deputaților și Senat. Evenimentul a avut loc la inițiativa deputatului Brian Cristian.
„O ședință care a avut loc la inițiativa deputatului Brian Cristian, căruia îi mulțumesc pe această cale, cu reprezentanții Comisiei de Mediu din Camera Deputaților și Senat, alături de reprezentanții instituțiilor de mediu, ingineri, experți și toți cetățenii, și nu puțini, care au vrut să profite de această ocazie și să își spună doleanțele în fața celor care pot să schimbe ceva”, a declarat edilul băimărean.
În același context, Ioan Doru Dăncuș a criticat lipsa investițiilor guvernamentale în ecologizare în ultimul deceniu: „În ultimii 10 ani, Maramureșul și, implicit, Baia Mare, nu au primit nici măcar un leu de la stat pentru ecologizare.” Situația este cu atât mai gravă cu cât compania Remin, aflată în insolvență, deține în continuare clădiri simbolice din centrul orașului, precum Centrala Minelor sau Hotel Maramureșul, acumulând și „datorii de aproape 6 milioane de lei către Primărie.”
În acest sens, primarul a solicitat sprijin parlamentar pentru achiziția acestor clădiri: „Le-am cerut în mod explicit parlamentarilor prezenți azi să ne sprijine în demersul nostru de a achiziționa aceste clădiri și de a le reda băimărenilor.”
Pe termen lung, primarul municipiului Baia Mare cere „elaborarea și implementarea de urgență a unei strategii clare și eficiente de decontaminare a zonelor poluate”, finanțată fie din bugetul de stat, fie prin fonduri europene. Printre propunerile concrete se numără și „crearea unui program de finanțare pentru ecologizări și decontaminări ale perimetrelor miniere susținut de către Administrația Fondului de Mediu.”
Primarul a adresat mulțumiri membrilor Comisiilor pentru Mediu din Parlament, prezenți la Baia Mare, și le-a oferit un simbol al respectului local: „În semn de respect și prețuire, le-am oferit un dar simbolic, o carte despre istoria mineritului în Baia Mare, scrisă de Teodor Bene și intitulată „Omagiu iscoditorilor măruntaielor munților”, precum și nodul maramureșean.”
În încheierea mesajului său, Ioan Doru Dăncuș și-a exprimat speranța ca întâlnirea să nu rămână doar un exercițiu de imagine, ci să genereze acțiuni concrete: „Pentru viitorul orașului nostru, sper ca toate aceste discuții să se concretizeze în fapte. În soluții pe care să le implementăm pentru rezolvarea acestor situații. Pentru că băimărenii merită un oraș curat, sănătos și modern, în care să își crească copiii fără teama poluării.”