Autointitulatul rege al romilor Florin Cioabă i-a cerut public premierului Victor Ponta să intervină în cazul romilor din Baia Mare care au fost mutaţi „forţat” într-un bloc din incinta fostei societăţi Cuprom, unde peste 20 de copii s-au intoxicat.
Potrivit lui Florin Cioabă, romii care locuiau în blocuri înconjurate de ziduri înalte de aproape doi metri au fost mutaţi forţat în incinta Cuprom, acolo unde ei s-au intoxicat.
„Primarul a trecut la acte foarte grave împotriva romilor, mutându-i forţat din acele blocuri şi i-a dus într-un sediu al unei instituţii, Cuprom. Aici romii s-au intoxicat pentru că e un mediu toxic, iar peste 20 de copii de romi şi câţiva bătrâni au fost duşi la spital pentru că au fost intoxicaţi de acel mediu în care au fost mutaţi, unde nu s-a luat nicio măsură de îmbunătăţire. Prima dată au fost mutaţi, iar când a văzut ce se întâmplă, primarul a început să ia măsuri”, a declarat, vineri, Florin Cioabă.
Cioabă a acuzat-o şi pe mama primarului Cătălin Cherecheş că ar fi încercat să ascundă situaţia de la Cuprom.
„Ceea ce este mai grav este faptul că mama dânsului (a primarului Cătălin Cherecheş – n. r.), care lucrează la Direcţia Sanitară, văzând că se face un aşa mare scandal, a venit şi a luat romii să strângă acele deşeuri toxice, acele sticle care erau otrăvite, pentru a putea să şteargă această urmă. Erau sticle cu diferite substanţe toxice care au făcut ca oamenii, vreo 26, să ajungă la spital”, a susţinut Cioabă.
Liderul romilor, alături de 40 de organizaţii care luptă împotriva discriminării, i-au trimis, vineri, o scrisoare deschisă premierului Victor Ponta, cerându-i public să ia atitudine faţă de acţiunile autorităţilor locale din Baia Mare cu privire la romi şi să informeze în mod public cu privire la măsurile dispuse.
„Cred că Guvernul României şi domnul prim-ministru ar trebui să se gândească bine la ceea ce se întâmplă în Baia Mare . Există o strategie a Guvernului României în care Guvernul a spus că va face locuinţe, dar nu în care îi aşteaptă moartea pe oameni, ci locuinţe unde să fie un trai decent. Cerem Guvernului Ponta să pună în practică strategia”, a spus Cioabă.
Potrivit sursei citate, ce se întâmplă acum la Baia Mare „este clar o încercare de segregare a unei minorităţi faţă de majoritate”, mai exact minoritatea romă.
„Primarul de la Baia Mare, domnul Cherecheş, încă din 2011 este în atenţia organizaţiilor romilor şi a organizaţiilor internaţionale, care au semnalat clar acte de discriminare împotriva comunităţii de romi. De fapt, ceea ce se întâmplă a început încă din 2011, când primarul a încercat şi a reuşit să separe comunitatea de romi faţă de majoritari. A ridicat un zid de 1,80 metri înălţime şi 90 de metri lăţime, care practic a înconjurat cele patru blocuri unde locuiau romii, pentru a nu mai fi vizibile, crezând că în acest fel ascunde neputinţa organelor de la Primăria din Baia Mare”, a spus Cioabă.
Potrivit sursei citate, „acest lucru i-a deranjat foarte mult pe romii din localitatea Baia Mare pentru că s-au văzut înconjuraţi ca într-un ghetou”.
„Domnul primar a spus că a făcut acest lucru tocmai pentru că în acea zonă se întâmplă multe accidente de circulaţie şi a vrut să protejeze copiii romi. Nu este adevărat pentru că, la doar 20 de metri faţă de blocurile rome, mai sunt nişte blocuri unde nu locuiesc romi şi s-au întâmplat accidente şi în acea zonă, dar zona nu a fost îngrădită. Centrul Creştin al Romilor a sesizat Consiliul Împotriva Discriminării, care la rândul său a făcut o anchetă şi a ajuns la aceeaşi concluzie la care am ajuns şi noi, că este o încălcare a drepturilor omului şi a amendat pe primar cu 8.000 de lei şi i-a pus în vedere dărâmarea acestui zid. Dar dânsul a atacat această hotărâre la Curtea de Apel Cluj, care i-a dat câştig de cauză. Centrul Creştin al Romilor şi Consiliul Împotriva Discriminării am atacat această sentinţă la Bucureşti, la Curtea Supremă, unde sper să ni se dea dreptate”, a precizat Florin Cioabă.
El consideră că primarul din Baia Mare a avut un rezulatat foarte bun la alegerile din 10 iunie tocmai pentru că a avut un discurs rasist.
„Văzând că aceste lucruri prind şi populaţia a aplaudat separarea romilor într-o parte, că la alegerile din 2011 a reuşit să obţină voturi pe această problemă, că a separat romii şi a luat o atitudine severă împotriva lor, i-au adus voturi şi acum. Îl felicit pentru rezultat, dar să nu o facă pe pielea romilor. Organizaţiile romilor, împreună cu Centrul Creştin, am sesizat Guvernul României, la fel ca şi în 2011, când din păcate nu s-a făcut nimic. Am sesizat şi alte instituţii de stat, dar nu s-a luat nicio măsură şi iată ce s-a întâmplat. Parlamentul European, comisarul pentru drepturile omului, a venit şi a cerut să se oprească această discriminare la care sunt supuşi romii din Baia Mare”, a spus Cioabă.
Potrivit acestuia, activitatea lui Cherecheş ca primar este bazată pe foarte multe acţiuni care au ca subiect punerea romilor în situaţii jenante.
„Am văzut la televizor ieri (joi – n. r.) că a mers, a chemat romii, i-a pus să se spele, le-a dat săpun şi după aceea le-a dat de mâncare. Este o batjocură pe care a făcut-o pentru comunitatea romă. Nu trebuie să îşi bată joc de oamenii aceştia care sunt sărmani. Nu trebuie să îşi bată joc de sărăcia lor. E bine să facă baie comunală, dar nu trebuia să cheme televiziunile, să facă propagandă că dacă se spală le dă o felie de pâine sau ceva de mâncare. E un lucru ruşinos. Dacă chiar îi pasă de această comunitate nu trebuia să îi batjocorească în faţa întregii Românii şi poate a întregii lumi”, a spus Cioabă.
Poliţia Judeţeană Maramureş desfăşoară o anchetă pentru vătămare corporală din culpă, după ce 13 copii care locuiesc într-un bloc social amenajat în incinta Cuprom Baia Mare au ajuns la spital, la începutul lunii iunie, intoxicaţi cu o substanţă necunoscută.
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Maramureş, Ioan Mureşan, declara că instituţia a fost sesizată în 1 iunie, aproape de ora 24.00, că mai mulţi copii au fost intoxicaţi cu o substanţă necunoscută, iar acolo au ajuns patru ambulanţe SMURD şi 13 copii au fost transportaţi la spital. Aceştia nu au fost internaţi, pentru că nu necesitau internare, declara Mureşan.
La rândul său, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Judeţene Maramureş, Gabriela Liahovici, declara că Poliţia a început o anchetă pentru vătămare corporală din culpă, autorii fiind necunoscuţi.
Conform sursei citate, toţi cei 13 copii locuiesc, de scurt timp, într-un bloc social amenajat în incinta societăţii Cuprom din Baia Mare, înainte locuind în zona Craica din municipiu.
Surse din rândul anchetatorilor afirmau că în fosta uzină, în ale cărei birouri au fost mutate familiile din zona Craica, se mai aflau unele recipiente cu substanţe folosite la Cuprom, iar oamenii ar fi deschis recipientele, în zonă s-a degajat un miros înţepător, iar la scurtă vreme mai multor persoane li s-a făcut rău.
Alte variante avute în vedere de anchetatori sunt aceea a intoxicării cu substanţe din vopseaua de pe pereţii locuinţelor, care nu s-a uscat suficient, sau a utilizării unui spray lacrimogen.
Poliţia verifică, de asemenea, cum a fost dat în folosinţă un spaţiu de locuit în care sunt depozitate substanţe chimice periculoase.
Presa a relatat că Primăria Baia Mare a organizat în seara zilei de 1 iunie o acţiune de mutare a câteva sute de romi din zona Craica în spaţii care au aparţinut combinatului dezafectat Cuprom, unii dintre aceştia acuzându-l pe primarul Cătălin Cherecheş deoarece locuinţele sociale alocate ar fi fost improvizate, iar în unele dintre acestea ar fi fost recipient cu substanţe chimice periculoase. Mai mulţi copii şi adulţi romi au fost duşi la spitalul local, reclamând stări de rău pe fondul intoxicării cu substanţe chimice.
Trei organizaţii nonguvernamentale – Romani CRISS, Şanse Egale şi Asociaţia Umanitară Împreună – au transmis o scrisoare deschisă în care acuză „acţiunea inumană” a Primăriei Baia Mare.
Primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheş, a declarat ulterior că mutarea romilor a fost absolut legală, că nu este vorba de un combinat chimic, ci de sedii administrative igienizate şi că aceştia s-au intoxicat din cauza unor spray-uri paralizante folosite de unii „pseudo-lideri” ai comunităţii.
Cătălin Cherecheş i-a răspuns lui Cioabă
”Mă simt ca într-un film de Kusturica. Nu ştiu… mi se pare foarte amuzant. Chiar îi mulţumesc pentru această onoare şi pentru faptul că a înţeles că trebuie să se lămurească vizavi de ceea ce se întâmplă aici, iar dacă aceasta este calea, e perfect. Dar noi aici în Baia Mare nu intrăm sub jurisdicţia tribunalului romilor, ci sub jurisdicţia celor care fac cu adevărat legea în România şi în Europa, instituţii ale statului, dar cu siguranţă că se poate face un film din această poveste. Poate facem seria a doua de la Pisica Albă, Pisica Neagră. Voi duce fără emoţii până la capăt acest proiect, de mutare a romilor din pungile de sărăcie ale Băii Mari, pentru că nu mă emoţionează mofturile unora sau a altora. Pe mine mă emoţionează altceva. Mă emoţionează că sunt copii din comunitatea romă care nu merg la şcoală, că sunt pe stradă la cerşit, că scurmă în gunoaie puşi de părinţi. Asta e ceea ce mă emoţionează. Mofturile unui bufon rege sunt pentru mine poveşti de film”.