Ca să aveţi parte de sărbători liniştite, fără evenimente neplăcute, este bine să respectaţi câteva măsuri de bază: Dacă aveţi invitaţi care rămân la dumneavoastră peste noapte, asiguraţi-vă că aceştia cunosc amenajarea interioară a locuinţei. Dacă invitaţii dumneavoastră fumează, amplasaţi cât mai multe scrumiere şi goliţi-le periodic, dar nu în coşuri de gunoi care conţin hârtii sau alte materiale combustibile ce ar putea duce la izbucnirea unui incendiu. O atenţie deosebită trebuie acordată exploatării sobelor, microcentralelor, convectoarelor ori altor consumatori de gaze naturale. Există riscul asfixierii locatarilor, chiar dacă nu se produce şi incendiul sau explozia datorate funcţionării necorespunzătoare.
Aparatele electrice (radiatoare, reşouri, televizoare, etc.) vor fi utilizate numai dacă sunt în perfectă stare de funcţionare şi nu prezintă defecţiuni. La părăsirea încăperilor în care se folosesc aparate electrice, acestea vor fi scoase în mod obligatoriu de sub tensiune.
Se interzice utilizarea instalaţiilor electrice montate direct pe materiale combustibile, cu improvizaţii, cu legături electrice neacoperite de material electroizolant şi suprasolicitate datorită racordării unor consumatori care depăşesc puterea nominală a instalaţiei iniţiale.
Copiii nu trebuie să fie lăsaţi singuri în încăperi cu focul aprins în sobe, cu aragazul sau aparate electrice în funcţiune. Educaţi şi supravegheaţi în permanenţă copiii pentru a nu se juca cu focul. Nu lăsaţi la îndemâna lor mijloace care ar putea produce incendii (chibrituri, brichete, lumânări, etc). Instalaţiile pentru Bradul de Crăciun şi alte elemente electrice decorative, nefiind utilizate des (doar câteva săptămâni pe an) necesită o atenţie sporită pentru a ne obişnui cu ele. Este necesar ca înainte de exploatare acestea să fie verificate.
Bradul de Crăciun se amplasează cât mai departe de sursele de căldură, într-un recipient cu pământ sau nisip care se udă zilnic. Se recomandă utilizarea brazilor din material plastic. Păstraţi elementele de decor şi felicitările confecţionate din hârtie, carton sau materiale plastice la distanţă de reşouri, becuri cu incandescenţă, artificii sau lumânări întrucât se aprind şi ard foarte uşor. Se interzice aprinderea lumânărilor şi artificiilor în Bradul de Crăciun.
Se interzice utilizarea instalaţiilor electrice de ornament cu defecţiuni ori improvizaţii. Nu lăsaţi instalaţiile electrice de pe brad în funcţiune, când dormiţi sau când plecaţi de acasă. Artificiile şi petardele, fiind produse pirotehnice, pot aprinde materialele combustibile cu care intră în contact. Nu consumaţi băuturi alcoolice atunci când utilizaţi artificii. Nu aruncaţi artificii de la balcon, ele pot să ajungă în balcoanele vecinilor şi ar putea produce incendii.
Nu permiteţi copiilor să se joace cu artificiile. Păstraţi artificiile într-o cutie închisă, într-un loc inaccesibil copiilor şi nu-i lăsaţi nesupeavegheati chiar şi atunci când le utilizaţi dumneavoastră. Respectaţi instrucţiunile date de producător. Folosirea lumânărilor, indiferent de incinte, va fi permanent supravegheată.
Asiguraţi-vă că lumânarea stă vertical şi este fixată într-un suport special destinat, astfel încât să nu cadă sau să lase să cadă picături de ceară fierbinte. Nu lăsaţi nici măcar lumânările parfumate aprinse dacă trebuie să părăsiţi încăperea. Cel mai bine este să le stingeţi, pentru a evita producerea unui incendiu în lipsa dumneavoastră.
Amplasaţi întotdeauna lumânările pe o suprafaţă netedă rezistentă la căldură. Vasele metalice în care sunt fixate lumânările pot topi suprafeţele din material plastic pe care sunt aşezate. Nu vă aplecaţi asupra lumânărilor, s-ar putea să vă ia foc părul sau hainele. Nu amplasaţi lumânările aprinse foarte aproape de tot ceea ce se poate aprinde uşor (mobilier, perdele, ziare, etc). Aveţi grijă să nu amplasaţi lumânările aprinse în locuri unde pot ajunge copiii şi animalele, pentru a nu le răsturna şi provoca incendii.
Stingeţi întotdeauna lumânările înainte de a le muta. Utilizarea unui dispozitiv de stins lumânări este o variantă mai sigură decât suflatul asupra lor, această modalitate din urmă putând duce uneori la împrăştierea de ceară topită şi scântei. Şefii unităţilor în care se organizează Revelionul sau alte evenimente cu public numeros trebuie să asigure verificarea şi remedierea tuturor deficienţelor în echipamentele pe care le utilizează, instruirea personalului angajat, atenţionarea participanţilor, menţinerea liberă a căilor de evacuare, precum şi asigurarea funcţionării mijloacelor de stingere.
Informaţii: Cornel Băbuţ, ISU Maramureş