Ultima zi din luna august a fost primită cum se cuvine de gospodarii din comuna Cernești. Astel, după o întrerupere de cinci ani a ”Festivalului Stuparilor”, primarul Nelu Șovre a reușit să reînnoade o tradiție de renume a comunității și să o readucă în prim-plan, succesul fiind unul de răsunet. Primăria, Consiliul Local și Căminul Cultural Cernești, împreună cu Cercul Apicol Cernești, dar și cu sprijinul Autorității Naționale pentru Turism au organizat duminică, 31 august, ediția a XI-a a Festivalului Stuparilor“. Primarul Nelu Sovre i-a avut printre invitați pe președintele PSD Maramureș, Gabriel Zetea, vicepreședinte al Consiliului Județean Maramureș, pe senatorul Sorin Bota și pe deputatul Florin Tătaru, pe consilierul județean și președinte al UNPR Maramureș, Emil Ambruș, pe consilierul municipal UNPR, Liliana Moga, pe subprefectul de Maramureș, Alexandru Bondrea, precum și foarte mulți primari maramureșeni.
Organizatorii au pregătit numeroase activități de delectare și bună dispoziție. A fost organizat un concurs pe teme apicole pentru copii cu vârste cuprinse între 3 și 14 ani, un concurs sportiv, (Cupa Mierii la Fotbal), la care au participat echipe din fiecare sat din comuna Cernești, dar și un concurs de frumusețe, unde a fost desemnată “Regina Mierii”. La concursul gastronomic ,,Prajitura cu Miere” au participat cele mai harnice fete din comuna Cernești, care au pus la bătaie un sortiment de prăjitură tradițională cu miere de albine. Pe lângă ansamblurile folclorice au urcat pe scenă și artiștii Rafila Bărbos, Valerica Dancoș, Camelia Roman, Mădălina Medan, Mariana Botiș Buda, Botiș Adriana, Mihaela Iacob, iar invitați speciali au fost Florentina și Petre Giurgi. Ca prezentatori au fost desemnați Andrei Bărbos și Amalia Chiorean.
Nelu Șovre, primar Cernești: ”Festivalul a fost o adevărată reușită”
Primarul comunei Cernești, Nelu Șovre recunoaște că a avut emoții în ceea ce privește reușita evenimentului, dar că, alături de organizatori a stabilit totul în cele mai mici detalii, iar finalul a fost cel așteptat. Toți invitații s-au simțit grozav, iar concursurile organizate au avut efectul scontat. ”Am fost ajutați și de preotul din satul Trestia, Mădălin Fangli, care este și președinte al Cercului Apicol, de secretarul comunei, Gheorghe Danci și consilierul Gheorghe Ștețco. Am organizat diferite concursuri și am acordat diplome pline de haz. Nu a lipsit, spre exemplu, premiul pentru ”Gafa turneului”, care l-a primit Gheorghe Negrean de la Spicu Brebeni, ”Cea mai de omenie echipă” care a fost desemnată ”Dolomița Măgureni”, dar și ”Socăcița stuparilor” care s-a dovedit a fi Mircea Mureșan.
Am fost ajutați și de Grupul Vânătorilor, conduși de Mircea Mureșan, care ne-au sponsorizat cu 1000 de porții de vânat și gulaș de țap”, a precizat primarul din Cernești, Nelu Șovre. ”Un fapt care m-a bucurat a fost înmanarea a patru contracte de finanțare pentru două poduri și două drumuri, pe care le-am primit de la vicepreședintele Consiliului Județean, Gabriel Zetea. Apreciez și ajutorul oferit de deputatul PSD, Florin Tătaru, care m-a ajutat să obțin fonduri pentru alunecarea de teren de la Cernești – Brebeni și a promis sprijin și pentru proiectul de reabilitare, modernizare și extindere a Căminului Cultural din Cernești. Totodată, aș aminti aportul și ajutorul oferit bisericilor de senatorul PSD, Sorin Bota, care este și cetățean de onoare a comunei Cernești”, a conchis primarul Nelu Șovre.
Gabriel Zetea, vicepreședinte al Consiliului Județean: ”Administrația locală din Cernești este una dintre cele mai active la nivel județean”
Președintele PSD Maramureș și vicepreședinte al Consiliului Județean, Gabriel Zetea a dorit să aducă felicitările sale sincere administrației din Cernești pentru reînnodarea unei tradiții locale, o tradiție întreruptă timp de cinci ani și care, prin hărnicia primarului Nelu Șovre este reluată în beneficiul comunității. ”Comunitatea și administrația locală din Cernești este astăzi una dintre cele mai active la nivel județean, existând aici o multitudine de proiecte realizate în mod profesionist, cele mai multe fiind proiecte noi. O parte dintre acestea și-au găsit finanțare în acest an, cum sunt cele două poduri peste râul Bloaja și peste Valea Mihăileasa, precum și cele două drumuri comunale, DC 32, Ciocotiș-Izvoarele și DC 33. Beneficiem de finanțări importante în acest an din partea Ministerului Dezvoltării și sunt absolut convins că, datorită seriozității administrației locale din Cernești se vor găsi finanțări la fel de importante și anul viitor”, a precizat vicepreședintele Consiliului Județean Maramureș și președinte al PSD Maramureș, Gabriel Zetea.