Lume bună la deschiderea Centrului Expoziţional al Nobilimii Maramureşene, eveniment care a avut loc recent în oraşul Mocăniţei. Vişeul de Sus a fost recent gazda unui eveniment deosebit din cel puţin două motive: pe de-o parte pentru că aici s-a deschis un edificiu cultural important pentru istoria Maramureşului, pe de altă parte pentru că, la inaugurare, a participat Alteţa Sa Regală Principele Radu al României.
Centrul Documentar-Expoziţional al Nobilimii Maramureşene Române este realizat în întregime de artistul Ioan Piso şi de soţia sa Livia Piso-Filipaşcu de Dolha şi Petrova, descendentă a unei vechi familii nobiliare maramureşene.
Centrul reprezintă un generos spaţiu expoziţional, dar şi un loc destinat cercetării unui amplu material documentar legat de trecutul istoric al Maramureşului. Tot cu acest prilej au fost lansate „Istoria Maramureşului” – ediţia a II-a, „Enciclopedia familiilor nobiliare maramureşene de origine română” – ediţia a II-a bilingvă româno-engleză, ambele scrise de prof. dr. Alexandru Filipaşcu şi „Memorii, note şi însemnări” – autor Gavrilă Iuga.
Prezent la eveniment, preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Zamfir Ciceu, a declarat: Într-o perioadă în care se reconfigurează centre de putere şi sfere de influenţă, cred că este extrem de important să ştim cine suntem. În faţa agresiunilor prezentului, ne putem apăra doar cu adevărul istoric. Pentru că, dacă apele politicului sunt întotdeauna tulburi şi schimbătoare, adevărul istoric e unul singur.
Înfiinţarea acestui Centru Documentar-Expoziţional al Nobilimii Maramureşene la Vişeu de Sus, vine ca o necesitate, ca o mărturie, ca un răspuns la o prea mare discreţie, ca să nu spun tăcere, asupra istoriei şi trecutului Maramureşului. Mergând pe firul documentelor şi al mărturiilor istorice – aducând la lumină un adevărat tezaur documentar încă insuficient exploatat şi în parte necunoscut – domnul Ioan Piso, împreună cu soţia sa, doamna Livia Piso Filipaşcu de Dolha şi Petrova, îşi îndeplinesc nu doar o misiune de suflet, nu doar o misiune ştiinţifică, ci mai ales una patriotică.
Aici este locul unde se demonstrează cu documente şi de unde se va putea spune răspicat, că în această zonă de nord a României, încă din Evul Mediu, românii erau organizaţi în cnezate şi voievodate, că noi am existat aici dintotdeauna. Pe de altă parte, titlurile nobiliare şi diplomele primite de maramureşeni şi expuse aici într-un număr covârşitor de mare, sunt o recunoaştere a excepţionalelor fapte de arme ale oamenilor acestor locuri, definind o structură umană, care s-a perpetuat de-a lungul secolelor.
Auzeam nu demult de o iniţiativă maramureşeană de realizare a unui Manual de istorie al Maramureşului. Acum văd aici înfiinţarea unei instituţii care aşează adevărul istoric al Maramureşului în matricea lui firească. Demersul acesta reprezintă în sine un manual de istorie pe care cu toţii avem obligaţia de a-l citi. Ca maramureşean sunt mândru că există în judeţul meu un Centru Documentar-Expoziţional al Nobilimii Maramureşene, iar ca preşedinte al Consiliului Judeţean Maramureş pot să asigur de întregul sprijin al instituţiei pe care o conduc.”