Procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Maramureş au dispus, punerea în mişcare a acţiunii penale şi trimiterea în judecată a inculpatului GIURGIU NICOLAE, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de înşelăciune. În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
Inculpatul Giurgiu Nicolae în perioada anilor 2007-2008, în calitate de preşedinte al Cooperativei de Credit „Ruoaia” din comuna Lapus, judeţul Maramureş, a indus în eroare un număr de 70 de părţi vătămate prin prezentarea ca adevărată a unei fapte mincinoase în scopul de a obţine pentru sine un folos material injust, cauzând o pagubă părţilor vătămate stabilită la suma de 283.672 lei, cu prilejul încheierii unor contracte de credit.
Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluţionare, Tribunalului Maramureş.
Precizăm că, această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în nici un fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.
Cine este Giurgi Nicolae?
Nicolae Giurgiu este un personaj aparte al Maramuresului. A devenit cunoscut in tot judetul dupa ce a fost singurul preot candidat la alegerile locale din iunie 2008. El a castigat fotoliul de primar al comunei Lapus din postura de candidat independent, s-a ”autosuspendat” din preotie, dar a continuat sa mearga pe la nunti, botezuri si inmormantari, insa, mai ales, insa nu a renuntat la calitatea de ”bancher” al localitatii. S-ar putea crede ca Nicolae Giurgiu este un ”mic Napoleon”, de vreme ce acesta se ocupa si de problemele administratiei locale, si de ale cooperativei de credit pe care o conduce, dar isi gaseste timp sa spuna si cate un ”Tatal nostru” pe la enoriasii si alegatorii sai.
Statutul ”primarului-preot-bancher” din comuna Lapus este neclar insa. La fel de neclara pare sa fie si situatia financiara a cooperativei de credit pe care Nicolae Giurgiu o stapaneste de vreo cativa ani. Sunt oameni care il acuza ca nu isi pot retrage banii depusi la cooperativa de credit, dar sunt si cetateni care cred in el pentru ca… este popa. Nicolae Giurgiu a recunoscut ca are greutati financiare, dar a dat asigurari oamenilor ca nu vor ramane fara economiile depuse, cu credinta, la Cooperativei de Credit ”Ruoaia” din Lapus.
Iata ce a declarat in luna octombrie 2008
„Deci, cooperativele de credit se dizolva si va lua nastere un IFN, o Institutie Financiara Nebancara cu alte cuvinte. Toti deponentii sunt chemati cand au scadenta si se discuta cu ei, li se explica cum sta treaba. Pentru a salva comuna si pentru a avea o banca am luat decizia asta”, a spus acesta. ”Acuma e drept, sunt si niste oameni care au nevoie de bani. Le dam banii dar numai in limita incasarii creditelor. In general lumea are intelegere. E intr-adevar ca o trecere mai spinoasa, dar nu se pune problema banilor. Noi avem de recuperat de la oameni vreo 13 miliarde de lei vechi, iar la deponenti avem vreo 6-7 miliarde. Deci balanta este in favoarea cooperativei.” El a continuat, declarand ca de la infiintarea ei cooperativa ”a dat niste dobanzi foarte frumoase”. Nicolae Giurgiu a pus zvonurile legate de situatia financiara a cooperativei pe seama… campaniei electorale. ”Mai avem si «prieteni» care ne ajuta si in plus se apropie si campania electorala”, a spus el. Fara a fi rauvoitori, nu putem sa nu sesizam ca preotul, teoretic, nu ar avea de ce sa invoce acest lucru pentru ca este ”independent” – cel putin din acesta postura a castigat fotoliul de primar, iar, in plus, biserica le interzice preotilor sa fie membri de partid. Preotul-primar-bancher a dat asigurari insa ca oamenii isi vor primi banii. ”Eu sunt preot si spun ca niciun cetatean nu va ramane fara bani. De exemplu, aseara (marti, n.r.) ne-am intalnit in sedinta tot consiliul de administratie si am analizat situatia. Am decis ca trecerea la IFN este cel mai bun lucru in acest moment”, a fost declaratia din octombrie 2008 a primarului Nicolae Giurgiu.
La alegerile din 2012 oamenii din comuna Lapus au ales un alt primar.