În premieră în România, Opoziţia a declarat oficial grevă parlamentară. O situaţie similară s-a mai înregistrat de-a lungul timpului doar în SUA. Grupurile parlamentare ale USL (senatorii şi deputaţii PSD, PNL şi PC) au adoptat cu largă majoritate de voturi decizia de a intra în grevă parlamentară. Au existat doar două abţineri, doi deputaţi PSD, care au solicitat să se aplice situaţia extremă, a demisiilor din Parlament.
Indemnizaţiile de senator şi de deputat ale celor aflaţi în grevă vor fi donate unor asociaţii sau fundaţii de caritate. Senatorii şi deputaţii PNL, PSD şi PC nu vor participa la lucrările plenurilor şi nici la lucrările comisiilor. În cadrul grupurilor parlamentare urmează să se decidă o prezenţă minimă (unul sau doi parlamentari din USL) la lucrările plenului şi ale comisiilor, pentru a monitoriza parlamentarii Puterii şi pentru a semnala eventualele fraude la vot.
Senatul este paralizat, Puterea nu mai poate trece nicio lege organică
Senatorul PDL de Constanţa, Mircea Banias, şi-a anunţat demisia din partid. Eforturile lui Vasile Blaga de a-l convinge să se răzgândească au eşuat. Baniaș s-a înscris în Partidul Conservator. În urma acestei demisii, Puterea nu mai are – cel puţin din punct de vedere scriptic – majoritatea necesară pentru a trece legile organice. În acest moment, Puterea se bazează pe 45 de senatori PDL, 8 senatori UDMR şi 14 senatori UNPR, în total 67, iar Opoziția 66. Pentru o lege organică sunt necesare 69 de voturi. În Senat există un mandat al UDMR vacant, prin numirea fostului lider de grup într-o funcţie la o altă instituţie a statului. Din 16 comisii permanente, la Senat, 7 vor fi în stare de nefuncţionabilitate pe durata grevei parlamentare a senatorilor USL. Aceasta pentru că majoritatea în respectivele comisii este deţinută de senatorii PNL şi PSD. Nu este vorba doar de votarea rapoartelor ci şi de desfăşurarea şedinţelor, pentru că nu mai există nici cvorumul de lucru. Aceste comisii sunt: juridică, buget-finanţe, economică, politică externă, cultură, apărare, muncă.
Reacția unui trepăduș de pe centura politicii
Secretarul general al PDL, Ioan Oltean, a declarat, miercuri, că aşteaptă să vadă dacă parlamentarii opoziţiei vor fi „într-adevăr în grevă” şi dacă aceştia vor sta „fără cameră la hotel, fără maşină la scară, fără secretare şi fără bani în portofel”.
„Deocamdată, aşteptăm să vedem dacă într-adevăr vor fi în grevă şi pe urmă vom discuta. Ei au anunţat că-şi vor da demisia şi nu şi-au dat demisia, aşa că mai aşteptăm. Să-i vedeţi fără cameră la hotel, să-i vedeţi că stau prin gară, să-i vedeţi fără maşină la scară, fără secretare, fără bani în portofel şi pe urmă vom discuta”, a spus Oltean, după şedinţa Biroului Permanent al Camerei. El s-a arătat dezamăgit de faptul că parlamentarii opoziţiei au afirmat că-şi vor da toţi demisia miercuri, deşi la Biroul Permanent al Camerei doar deputatul Adriana Săftoiu (PNL) şi-a înaintat demisia din funcția de deputat.
Opoziția va ține seama numai de obligaţiile externe ale României
Liderii USL au anunţat în plenul de miercuri că senatorii şi deputaţii PNL, PSD şi PC, deşi se află în grevă parlamentară, se vor prezenta la şedinţele de comisii sau plen în care ar urma să se voteze tratate internaţionale sau legi privind obligaţiile internaţionale ale României. Pe parcursul grevei parlamentare, cu excepţia şedinţelor în care se vor dezbate şi vota tratate internaţionale, deputaţii şi senatorii USL nu vor participa la plenuri şi şedinţele comisiilor de specialitate. Ei se vor afla însă în clădirea Parlamentului, vor participa la şedinţe de grup parlamentar, la lucrările comisiilor lor interne pe diferite specialităţi şi, probabil vor remite şi iniţiative legislative. Conform co-liderilor USL, Victor Ponta şi Crin Antonescu, în cazul în care reprezentanţii Puterii vor accepta negocieri privind un acord comun pentru declanşarea procedurilor obligatorii pentru alegerile anticipate, USL va participa la aceste negocieri. În zilele cu activitate în teritoriu, senatorii şi deputaţii USL îşi vor desfăşura activităţile obişnuite în circumscripţiile lor electorale.
G. Ciascai