PREMIERĂ ÎN BAIA MARE Complexul Astronomic Baia Mare își continuă programul de accesibilizare a produselor și serviciilor oferite categoriilor de public cu dizabilități de vedere prin proiectul ”CERUL ÎN MÂINILE TALE 2 – PLANETARIU PENTRU NEVĂZĂTORI”, clasat pe a doua poziție, cu media de 93 de puncte și o co-finanțare de la AFCN, în valoare de 49.150 lei, în cadrul sesiunii de doua de finanțare, pe anul 2017, la aria Patrimoniu Cultural Imaterial.
Proiectul ”CERUL ÎN MÂINILE TALE 2 – PLANETARIU PENTRU NEVĂZĂTORI”, reprezintă o dezvoltare și extrapolare a proiectului inițial ”Constelații Românești Tradiționale” din anul 2011, care a fost apoi extins la nivel național, în 2013 și apoi a primit o primă rafinare destinată publicului cu dizabilități de vedere în 2016, în cadrul proiectului ”Cerul în Mâinile Tale – expoziție tactilă”, în fapt multisenzorială. Toate cele trei proiecte, din 2011, 2013 și 2016 au fost co-finanțate de Administrația Fondului Cultural Național, fiecare cu valori apropiate de 50.000 lei și fiecare dintre acestea au adus inovație și interactivitate în spațiul muzeal. În 2011, proiectul ”Constelații Românești Tradiționale” a condus la realizarea primei expoziții digitale multimedia din România, dedicată viziunii populare românești asupra cerului.
Conferința națională cu participare internațională ”CERUL ROMÂNESC ȘI COMPARAȚIA CU ALTE MITOLOGII STELARE”, organizată în 2013, pe platforma proiectului ”Constelații Românești Tradiționale – etapa națională”, a reunit cei mai de seamă specialiști în astronomie, etnografie și antropologie din România și chiar din străinătate, care au manifestat interes pentru această problematică a mitologiei stelare românești și a generat o serie de evenimente specifice locale în toate marile orașe ale României, unde expoziția CRT a fost prezentată. Expoziția ”Constelații Românești Tradiționale” a fost de asemenea tradusă în limbile engleză, maghiară, ucraineană, norvegiană iar parțial și în franceză și spaniolă.
Al treilea proiect, dezvoltat de asemenea pe platforma programului ”Constelații Românești Tradiționale”, ”Cerul în Mâinile Tale – expoziție tactilă”, de fapt multisenzorială, proiect derulat în 2016 și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, a presupus adaptarea infrastructurii și conținutului expoziției digitale multimedia CRT la nevoile persoanelor cu dizabilități de vedere sau nevăzătoare, proiectul beneficiind de expertiza unor reprezentați ai Uniunii Naționale a Nevăzătorilor, filiala Maramureș și voluntari ai Asociației Team4Youth. Experiența de la Baia Mare a fost multiplicată la nivel național, prin itinerare la Barlad, Constanța, Craiova, Cluj-Napoca, Bacău, Galați, Suceava și în alte localități – fiind întâmpinată cu deosebită căldură de comunitățile locale și mai ales de cei cărora acest acest proiect le era direct adresat. Prin proiectul ”Cerul în Mâinile Tale”, în premieră națională, nevăzătorii și persoanele cu dizabilități de vedere au putut atinge cerul și au putut citi în Braille, au putut mirosi constelațiile și au putut auzi, în același timp, constelațiile românești tradiționale, componentă a patrimoniului cultural imaterial și a identității naționale.
Dacă proiectul cofinanțat de Uniunea Europeană pl@aNETour a făcut posibil ca la Complexul Astronomic Baia Mare să funcționeze în prezent cel mai modern planetariu public din România și Europa de Sud-Est, viitorul imediat ar putea semnaliza în Baia Mare prezența și a celui mai modern Observator Astronomic complet automatizat și digitalizat din România, interconectat cu rețeaua internațională de observatoare astronomice.
Noul proiect, însă, ”Cerul în Mâinile Tale – 2: PLANETARIU PENTRU NEVĂZĂTORI”, care se va derula pe parcursul anului 2017, aduce profunzime și o perspectivă revoluționară, intenției noastre de a deschide cerul înstelat către publicul cu dizabilități de vedere sau nevăzătoare, prin realizarea unui dispozitiv electro-mecanic și digital de acces la bolta cerească instelată, dinamizând interacțiunea cu cosmosul și creând premisele unei experiențe uluitoare. Un asemenea planetariu cu mobilitate pentru nevăzători, reglabil, ajustabil, interfațabil, reprezintă nu doar o premieră națională în materia popularizării astronomiei pentru categorii speciale de public, ci poartă, de asemenea semnătura, unicității, cel puțin din informațiile pe care le deținem în prezent. Aparținem cu toții unui univers în care toate obiectele și energiile sunt interconectate, iar conștiința universală, sentimentul apartenenței la ceva mult mai mare și mai complex decât putem percepe senzorial și imediat, sunt elemente împărtășite deopotrivă de văzători și nevăzători.
Puteți fi mai aproape de acest proiect, urmărind site-ul internet dedicat constelațiilor românești tradiționale www.crt-ro.com și pagina de facebook asociată fb/crtrocom.
Informații furnizate de Complexul Astronomic Baia Mare